Un cicle de conferències al Temple Romà apropa a la ciutadania la recerca de la UVic-UCC

El programa inclou vuit sessions i s’ha elaborat de forma conjunta entre la Universitat i el Patronat d’Estudis Osonencs | Les xerrades abordaran temes tan diversos com la tecnologia, el món de l’esport, la bioètica, el màrqueting, els estudis ambientals i els de gènere

Redacció Osona.com
05 d'octubre del 2016
Actualitzat el 07 d'octubre a les 17:28h
La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i el Patronat d’Estudis Osonencs han programat un cicle de conferències per apropar a la ciutadania projectes de recerca avançada i amb clares implicacions per al territori liderats per la Universitat. La sèrie, titulada “Acadèmia i societat en el nou mil·lenni”, respon a la voluntat de transferència de coneixement de la UVic-UCC, i a la seva missió de ser un motor de coneixement i d’innovació al servei del territori. Des de l’octubre i fins al febrer es duran a terme vuit xerrades al Temple Romà de Vic, sempre de la mà d’investigadors destacats de la UVic-UCC.

El programa comença aquest dijous 6 d’octubre amb la conferència de Sandra Ezquerra, directora de la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures i professora de la Facultat de Ciències de la Salut i del Benestar de la UVic-UCC. Amb la conferència “Encara que no ho digui la televisió, les dones mouen el món”, Ezquerra desgranarà el rol de la dona en l’economia contemporània, i plantejarà si l’economia és una ciència infalible, neutre o inclusiva de les diferents realitats que conviuen a la societat, especialment les realitats específiques de les dones.

Diversitat temàtica

Cada quinze dies, les conferències abordaran temes tan diversos com la tecnologia, l’ensenyament, els estudis de gènere, l’esport, el màrqueting, la bioètica o els estudis ambientals. El director del Centre TECNIO BETA, Sergio Ponsá, parlarà el 17 de novembre de maneres per desenvolupar societats i sistemes productius sostenibles i competitius basats en estratègies ambientals a la xerrada “De residu a recurs”; l’1 de desembre, Pilar Godayol, coordinadora del Grup d’Estudis de Gènere: Traducció, Literatura, Història i Comunicació, parlarà de feminisme i franquisme a partir de la censura patida per Simone de Beauvoir, l’any que es commemora el trentè aniversari de la mort de l’autora francesa. Les conferències del 2016 acabaran el 15 de desembre amb “Tecnologies en l’educació. Aprenentatge del segle XXI”, a càrrec de Sergi Grau, director del Departament d’Enginyeries de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la UVic-UCC.

El cicle es reprendrà el 12 de gener, quan la directora de la Càtedra de Bioètica Fundació Grífols, Núria Terribas, plantejarà dilemes de resposta controvertida, com ara si en l’avenç biomèdic tot és permès i quins límits volem posar-hi com a comunitat humana. La coordinadora del Grup de Recerca en Esport i Activitat Física, Anna Puig, presentarà els resultats de recerca que demostren que reduir el temps que passem asseguts és fonamental per gaudir d’una bona qualitat de vida. A “Per viure més i millor: seure menys i moure’s més” (26 de gener), ensenyarà com identificar el temps que passem asseguts cadascú i proposarà estratègies per al nostre dia a dia.

Ja el 9 de febrer, Jordi de San Eugenio, professor de la Facultat d’Empresa i Comunicació, impartirà la conferència “La meva terra és una marca? I per que n’hauria de tenir una?”, on explicarà de quina manera les marques poden ajudar a crear un relat i un sentit de lloc, i a projectar una identitat competitiva a aquells territoris que apostin per desenvolupar-ne una.

Cloenda amb Jordi Collet i Teresa Forcadas

El cicle el clourà el 23 de febrer el debat “El retorn de Déu?”, un diàleg sobre noves dinàmiques d’espiritualitat i vincles amb la religiositat més tradicional que asseurà cara a cara Jordi Collet, professor de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes, i Teresa Forcadas, monja benedictina i activista social.

Les activitats estan obertes al públic en general i tenen especial interès per a persones interessades a aprofundir en el coneixement generat a l’entorn universitari més enllà de l’opinió o la tertúlia més superficial. Totes les conferències tindran lloc a dos quarts de vuit del vespre i no requereixen inscripció prèvia.
 

Consulta les conferències programades

Arxivat a