SALUT I TIC

Salut i serveis socials lideren el «Big Data» en el sector públic

Els experts asseguren que la implicació de la ciutadania és clau per a la diagnosi, la recerca i la investigació, però que manca inversió pública | Les 6es Jornades TIC Salut i Social mostren les propostes més innovadores del sector | La Generalitat impulsa un programa per a la fusió de les seves bases de dades

per Cristina Allué , 1 d'octubre de 2016 a les 15:26 |
Una de les xerrades de les 6es Jornades TIC i Salut. | Jornades TIC i Salut
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 d'octubre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una base de dades creada pels propis pacients que ajuda a la recerca científica, un aplicatiu per a tablet que permet a la gent gran combatre la soledat o un programa per a mòbil que millora l’assistència a domicili de les infermeres. Aquestes i d’altres propostes es van presentar en l’última sessió de les 6es Jornades TIC Salut i Social que s’han celebrat aquesta setmana a Vic. L’objectiu era demostrar com una gestió de les dades per part de la ciutadania pot millorar els serveis públics i la investigació. L'àmbit social i el de la salut lideren, per ara, aquesta iniciativa.
 

“Les dades curen”, resumia el responsable d’Ideas for Change, Javier Creus, mentre explicava que assessora una associació de malaltes de càncer de mama per a la gestió cooperativa de la informació mèdica. Aquesta mena d’iniciatives, assegura, pot prevenir malalties, personalitzar l’atenció del pacient i perfeccionar la investigació o els serveis assistencials. Amb aquest últim objectiu, per exemple, la xarxa d’hospitals d’Osona va dissenyar per a l’ASSISCAT un aplicatiu de mòbil que millora l’atenció a domicili de les més de 700 persones que ho requereixen. Les infermeres poden saber quin és el pla mèdic del pacient, localitzar més ràpidament el seu domicili o rebre alertes.
 

Tanmateix, en la gestió de les dades queden encara molts dubtes a resoldre, com admet Jordi Tolrà, fundador de mSocial.cat. “Un ús que no sigui responsable, que no sigui pel bé comú i que no incorpori la ciutadania, donaria un resultat molt diferent”, reconeix. De fet, tal com expliquen els experts, la ciutadania sovint desconfia dels projectes per a la recerca perquè queden en mans d’empreses privades. “Els ciutadans reclamen transparència, que el projecte tingui un retorn col·lectiu, que no sigui remunerat, que no tingui un ús privat i que els resultats que se n’obtenen es publiquin”, explica Creus.
 
La transformació digital en l’àmbit social és encara incipient
 
Així mateix, es queixa Tolrà que, mentre en l’àmbit de la salut fa anys que es treballa amb les dades dels pacients, en l’àmbit social encara hi ha camí per recórrer. El seu projecte Vincles, que rep el suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’associació Amics de la Gent Gran, proporciona una tablet als avis perquè estiguin en contacte directe amb cuidadors, veïns o familiars. “Els funcionaris, però, no creien que la gent gran pogués fer servir una tablet, tot i que nosaltres havíem fet proves amb dones immigrades als Estats Units de més de 80 anys”, es lamenta Tolrà.
 
En aquest àmbit, un altre projecte que ha servit a les organitzacions socials és el que va desenvolupar la Fundació Arrels: mitjançant un aplicatiu, es va poder fer un recompte del nombre de persones sense sostre a la ciutat de Barcelona. Malgrat tot, el president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa, apunta que hi ha una manca d’inversió pública. “Vivim en un context d’emergència social per a moltes famílies, però, en canvi, estem més lluny del que voldríem. En la prestació de serveis, per exemple, la transformació digital és encara incipient. Per això cal reclamar-la, per defensar els drets socials”, sosté.
 
És per això que des de la Generalitat s’intenta liderar un projecte per a què les bases de dades de l’àmbit sanitari i l’àmbit social es fusionin. Així ho va anunciar, durant l'acte de cloenda, el conseller de Sanitat, Toni Comín, que va assegurar que és una de les prioritats de govern per al proper curs, tot i que encara no ha concretat com es desenvoluparà. Les jornades TIC i Salut han premiat cinc de les 167 comunicacions que s'han presentat.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació