Comín referema l'aposta per les TIC en l'àmbit de la salut en les jornades

El conseller de Salut ha presidit la clausura de les jornades internacionals TIC Salut i Social que durant dos dies s'han celebrat a Vic

El conseller de Salut durant la clausura
El conseller de Salut durant la clausura | ACN Martí M.
ACN
30 de setembre del 2016
Actualitzat el 01 d'octubre a les 15:26h
El conseller de Salut, Antoni Comín, ha posat en valor aquest divendres des de Vic l'aposta que fa el departament que ell dirigeix en l'àmbit de les TIC i considera que es tracta d'una "aposta clau i estratègica". Per Comín, sense aquesta aposta "no seguiríem a la lliga dels grans i no podríem seguir sent un dels millors sistemes de salut pública del món".

El conseller ha fet aquesta reflexió en el marc de la cloenda de les sisenes jornades internacionals TIC Salut i Social, que durant dos dies han tingut lloc a Vic i han comptat amb la participació de 450 professionals. Comín ha relatat que un dels reptes principals per al sistema de salut en aquests moments és el canvi demogràfic i, segons ell, "sense el canvi tecnològic no ens en sortiríem".

Comín ha constatat que en l'àmbit de les TIC aplicades a la salut "ens hi juguem molt" i ha assegurat que "des del Departament hi ha una consciencia absoluta de la transcendència màxima que té la innovació tecnològica pel sistema de salut, per la seva qualitat i sostenibilitat". El conseller ha volgut remarcar que els indicadors de qualitat assistencial "diuen que Catalunya té un dels millors sistemes de salut pública del món" i, segons ell, "això no seria possible si no féssim una aposta clara i decidida per les TIC"

El conseller ha explicat que, en els propers temps, caldrà abordar reptes importants com el canvi demogràfic, ja que "passarem de tenir un tant per cent importantíssim de gent que serà gent molt gran amb expectatives de viure molts anys i, per tant, s'hauran de cuidar, curar, etc.". Per ell, "en aquests moments estem en condicions d'afrontar positivament i creativament aquest repte perquè tenim un altre canvi que és el tecnològic". Altres aspectes que caldrà treballar en l'àmbit de les TIC, ha avançat Comín, és la històrica clínica compartida.
 

Una de les ponències que ha començat aquest dijous Foto: RDI


450 professionals i 167 comunicacions

Durant dos dies, l'edifici del Sucre ha acollit diàlegs, taules rodones i la presentació de 167 projectes i comunicacions, més del doble que l'edició passada, que es va celebrar a Girona. L'eix vertebrador de les jornades d'enguany, que per primer cop se celebren a la capital d'Osona, és el de millorar la qualitat de vida de les persones i tots els projectes que s'han presentat han girat entorn l'aplicació de les noves tecnologies en l'àmbit del benestar i la qualitat de vida dels pacients.

En total, les jornades han aplegat 450 professionals d'aquests sectors de diferents països. Amb un programa d'activitats amb prop de 50 ponents i 167 comunicacions registrades, el repte de les jornades s'ha centrat en abordar els efectes del desenvolupament dels sectors de la salut i del benestar a la societat digital, i l'oportunitat que aquest nou context comporta per avançar cap a una medicina més participativa. "El model de relació entre el metge que ho sap tot i el malalt que no sap tant ha de canviar. Hem d'anar cap a una democratització de la informació", ha explicat el president de la Fundació TIC Salut, Francesc Garcia.

Les jornades estan coorganitzades per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, la Fundació TIC-Salut, el Consorci Hospitalari de Vic (CHV), la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, ICS Catalunya Central, EBA Vic Sud, EBA Centelles i Creacció. També compten amb partners estratègics com l’Ajuntament de Vic, Mobile World Capital Barcelona i l’Euroregió Pirineus Mediterrània entre d’altres.
 

Marina Geli i Antoni Comín Foto: ACN Martí M.


El futur de les jornades

La directora del Centre d'Estudis Sanitaris i Socials de la UVic-UCC i presidenta del comitè científic de les jornades, Marina Geli, ha fet un balanç molt positiu de la jornada TIC Salut i Social, que per primer cop s'organitzen a la capital d'Osona. Geli ha expressat que a nivell quantitatiu, s'ha complert l'objectiu d'acollir més de 450 persones i 168 comunicacions, i "hem vist que tenim la capacitat per crear un 'hub', que barreja ciutadans, malalts, professionals dels àmbits de la salut, empreses locals i globals i l'acadèmia".

El repte a partir d'ara, ha dit Geli, és que el treball d'aquestes jornades –s'està estudiant si seran anuals o bianuals- es pugui traslladar fora de les aules i es concreti en projectes de recerca i en posar en contacte "les persones que tenen les idees amb els fons de capital". Un altre dels objectius complerts, ha dit Geli, és que s'ha consolidat un grup permanent de treballat relacionat amb les TIC Salut i Social en l'àmbit de la Regió Pirineus-Mediterrani.

La presidenta del comitè científic de les jornades considera que un dels elements que caldrà treballar més a fons en els propers anys serà l'educació. Per Geli, "si volem que els ciutadans siguin constructors de la seva salut hem de treballar més l'educació i això va des de la primària i s'allarga durant tota la vida de les persones".
 
Arxivat a