La integració del vessant social a les jornades TIC Salut i Social incrementa la participació

Hi ha uns 450 professionals acreditats i més de 160 projectes, el doble que la darrera jornada | Se celebren per primer cop a Vic

Una de les ponències que ha començat aquest dijous
Una de les ponències que ha començat aquest dijous | RDI
29 de setembre del 2016
Actualitzat el 30 de setembre a les 16:43h
Les sisenes jornades internacionals TIC Salut i Social, que enguany incorpora aquest últim sector, ha incrementat la participació d'aquesta edició. En total hi ha uns 450 professionals acreditats, 50 ponents i 168 comunicacions. Aquestes jornades aborden el repte del desenvolupament dels sectors de la salut i del benestar social a la societat digital, i l''oportunitat que aquest nou context comporta per avançar vers una medicina participativa.

Professionals sanitaris i socials, organitzacions, empreses, emprenedors... tenen "la possibilitat per formar grups heterogenis" explica Marina Geli, presidenta del comitè científic de les jornades i també directora del Centre d'Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVic-UCC.

Geli remarca que "estem davant d'un canvi on les persones tenen la possibilitat, a través de les xarxes, d'accedir a la informació directe". Per aquest motiu, un dels reptes és "adaptar el sistema per l'apoderament del ciutadà, que és el màxim aliat". La presidenta del comitè científic de les jornades també ha apuntat que les novetats d'enguany són el canvi geogràfic a Vic i la incorporació del vessant social.

El vessant social

Un dels objectius de les jornades, com apunta Marina Geli, és "com treballem conjuntament el sistema sanitari i el sistema social en el món digital, davant de reptes com l'envelliment i les desigualtats socials". "Moltes malalties, com les cròniques, ens obliguen a treballar conjuntament amb aquests serveis" ja va explicar a Osona.com. "Els determinants socials marquen els de la salut i la societat digital permet treballar-hi" conclou la presidenta del comitè científic de les jornades.

En aquest sentit, el fundador de mSocial.cat i impulsor de projectes d'aplicació de les TIC al sector social, Jordi Tolrà, ha remarcat que el repte pendent en el capítol social és que "la tecnologia digital serveixi en la supressió de les desigualtats". "La tecnologia aplicada en l'àmbit social, ens pot ajudar a crear societats més solidàries" ha explicat. Tolrà també ha apuntat que "els elements els tenim, ara cal que l'empresa identifiqui l'oportunitat del camp social, com un camp de desenvolupament comercial".

Alhora, Jordi Tolrà ha apuntat que "la tecnologia també pot millorar el desenvolupament del tercer sector, el de les organitzacions al servei de les persones".
 

Marina Geli, Mireia Canals i Jordi Tolrà en la convocatòria de premsa d'aquest dijous al matí. Foto: RDI


Un dia i mig de jornades

Per aquest motiu, les jornades "han tingut una forta demanda" des de l'àmbit social. Unes jornades que han arrencat aquest dijous al matí amb la inauguració presidida pel secretari d'Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Francesc Iglesies, i per l'alcaldessa de Vic, Anna Erra. Les activitats clouran divendres amb la visita del conseller de la Salut de la Generalitat Toni Comín.

La primera activitat d'aquest matí ha anat a càrrec del neuròleg Domingo Escudero, especialista en neurologia i pacient d'una malaltia considerada rara de la seva especialitat. El seu cas concret ha servit per analitzar què passa quan el pacient esdevé actiu, i com la bona organització del món de la informació global pot ajudar a avançar cap a un treball coordinat i transversal.

Entre els projectes, destaca un sistema de tele monitoratge per a malalts crònics que s'està posant en marxa a l'Hospital Universitari de Vic com a prova pilot, o bé un projecte "d'informació saludable" per tal que el ciutadà pugui discernir entre tota la informació sanitària que hi ha a les xarxes socials.

Les jornades tenen lloc a l'edifici El Sucre, i estan coorganitzades per la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, la Fundació TIC-Salut, el Consorci Hospitalari de Vic (CHV), la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, ICS Catalunya Central, EBA Vic Sud, EBA Centelles i Creacció. També compten amb partners estratègics com l'Ajuntament de Vic, Mobile World Capital Barcelona i l'Euroregió Pirineus Mediterrània entre d'altres.
 

Consulta el programa complet

Arxivat a