Dues extreballadores de l'escola bressol municipal de Calldetenes demanden l'Ajuntament

El consistori defensa la seva actuació al·legant "mala gestió" en el cas de la directora i una plantilla "sobredimensionada" en el cas de l'educadora

Una de les aules de l'escola bressol municipal l'Esquitx
Una de les aules de l'escola bressol municipal l'Esquitx | Ajuntament de Calldetenes
21 de setembre del 2016
Actualitzat a les 11:00h
Dues extreballadores de l'escola bressol municipal de Calldetenes l'Esquitx (directora i treballadora) han presentat una demanada contra l'Ajuntament per aconseguir la nul·litat del seu acomiadament. Tal com expliquen les treballadores, els fets es van produir després que denunciessin les modificacions laborals de cara el curs vinent que es va implantar des de la Regidoria d'Ensenyament del municipi el passat mes de juny.

Aquest dimarts, les mestres, l'exdirectora Vicky Soley i la mestra Thais Jodar (aquesta última, delegada de la UGT de Catalunya), també van denunciar a la seu d'UGT d'Osona que el seu acomiadament es deu a la defensa dels seus drets laborals i no als criteris plantejats pel consistori: mala gestió per part de la direcció i una plantilla sobredimensionada.

Tot i així, si el jutge declara que l'acomiadament és nul, l'Ajuntament de Calldetenes les haurà de reincorporar a la plantilla de mestres. Per la seva banda, el responsable d'administració local de la UGT de Catalunya, Jose Antonio Fernández, va explicar que abans de presentar la demanda per reclamar un acomiadament nul, es va reunir amb el consistori per intentar arribar a un acord. El que proposava Fernández era que abans d'arribar a l'acomiadament, tal com marca el procediment, primer s'obrís un expedient per estudiar si hi havia algun problema a l'escola i després procedir, si era necessari, a tirar endavant la sanció pertinent, però tot això abans d'arribar a l'acomiadament definitiu.
 

Jose A. Fernández, responsable d'administració local de la UGT de Catalunya, i l'educadora acomiadada i delegada sindical a l'Escola Bressol, Thais Jodar, durant la roda de premsa Foto: ACN Busquets L.


Un conflicte que comença el curs passat

Segons les mestres acomiadades, el conflicte va començar quan des de la regidoria d'Ensenyament, amb Mireia Vilà (Poble en Marxa-CUP) al capdavant, se'ls va notificar la intenció de modificar el calendari escolar al mes de juny (amb una ampliació d'hores laborals). El motiu, segons els va fer saber la regidora, era perquè moltes famílies demanaven que s'ampliés el servei d'escola bressol. Les treballadores van demanar negociar el calendari, però l'Ajuntament, tal com expliquen, s'hi va negar.

"Com a resposta a aquesta imposició" i que -alcalde i regidora- no volguessin negociar, l'equip educatiu va difondre una nota de premsa exposant "l'abús de la nova jornada que se'ns volia imposar". Per aquest motiu van interposar una demanda laboral contra l'Ajuntament de Calldetenes. A finals d'agost, es van reincorporar a la feina (seguint l'horari que se'ls havia modificat), tot i que "el 29, 30 i 31 d'agost corresponien a les vacances del curs 2015-2016".

Els acomiadaments

El dia 30 d'agost es va citar urgentment Thais Jodar a l'ajuntament. En la trobada hi havia l'alcalde i el regidor d'Urbanisme Abel Blancafort (CDC). Tal com explica la sindicalista, l'alcalde va exposar-li que amb tot "el que està passant i amb el clima de desconfiança que s'ha generat", li van oferir oficialment rescindir del seu contracte laboral de "mutu acord". Jodar va declinar l'oferta i explica que el regidor va dir-li: "doncs si no vols anar per les bones, haurem d'anar per les males i tirar pel dret".

El dia següent, 31 d'agost, van notificar-li a la directora del centre Vicky Soley que l'acomiadaven. Aquest cop ho van fer la regidora d'Ensenyament i el regidor d'Hisenda i Recursos Humans Benet Illa. Els motius de l'acomiadament, segons expliquen les mestres, va ser perquè la directora no havia aportat el que considerava o creia el consistori. A més, segons les mestres, Illa va dir-li a la directora: "una persona amb càrrecs de direcció és el braç, els ulls i la boca del seu superior, no dels subordinats". El dia 2 de setembre van rebre un burofax amb la carta d'acomiadament al·legant que el dèficit de l'Ajuntament havia augmentat i sobrava personal a l'escola.

D'altra banda, Jodar explica que després dels seus acomiadaments es va contractar una persona com a substituta de la directora. Segons relata, amb cinc aules obertes calen set mestres, i tot i que elles eren vuit, tres d'elles tenien una jornada parcial, "per tant, les ràtios de mestres per alumnes era correcta". Segons les treballadores acomiadades, "no sobren mestres a l'escola, sinó que simplement nosaltres dues fem massa nosa perquè demanem el què ens pertoca i no abaixem el cap, claudicant".
 

L'exdirectora de l'Escola Bressol de Calldetenes, Vicky Soley Foto: ACN Busquets L.


Una "mala gestió" per part de l'exdirectora i una plantilla sobredimensionada

La regidora d'Ensenyament Mireia Vilà defensa la decisió de l'Ajuntament al·legant una "mala gestió" en el cas de l'acomiadament de la directora i una plantilla "sobredimensionada" en el cas de l'educadora.

Pel que fa l'acomiadament de la directora, la regidora explica a Osona.com que hi ha hagut una "mala gestió" del centre, no només a nivell econòmic, sinó també professional. D'una banda, "hi havia hagut diferents trobades per parlar dels nivells de facturació" explica la regidora, i no s'havia notat millora.

"Amb els números a la mà, s'ha vist que s'ha fet una mala gestió" sentencia Vilà. L'Ajuntament calcula entre 4 i 5 mil euros de descontrol en les factures. D'altra banda, explica que hi havia un "desori" en general al centre. Per això, han cregut que hi havia una "necessitat econòmica i professional".

En el cas de l'educadora acomiadada, segons ha explicat la regidora, donat que la plantilla estava sobredimensionada, calia acomiadar una persona i ella era l'última que va entrar al centre i tenia menys formació que la resta. Alhora "era l'educadora més jove i té més possibilitat de trobar feina".

Quant a la modificació del calendari, Vilà remarca que pel fet de ser "altament deficitaris", es va canviar la data d'incorporació al centre (de l'1 de setembre al 12) per atraure més pares a l'escola municipal. Alhora Vilà explica que "calia un ordre de calendari". "Hi havia hagut èpoques que treballaven menys hores de les que pertocava" explica la regidora. Ara les mestres "treballen les hores que els pertoca, ni més ni menys"

Actualment, Vilà explica que les mestres estan gestionant la direcció de l'Esquitx de forma conjunta i consensuada, cadascuna s'encarrega d'una àrea. El proper pas serà decidir si continuen així o alguna de les treballadores pren la iniciativa per dirigir el centre. "Som flexibles -diu Vilà-, volem que elles estiguin a gust". "Tenim tota la confiança amb les noies que hi ha".

L'alcalde de Calldetenes Marc Verdaguer per la seva banda ha reiterat que els acomiadaments responen a un dèficit de l'escola bressol municipal, "que aquest any s'han agreujat". Verdaguer també ha remarcat que no s'ha acomiadat a una de les treballadores pel fet de ser una representant sindical "com s'està dient". "Hem prioritzat el bon funcionament per la llar d'infants" ha sentenciat el batlle.

Alhora ha explicat que "s'estan fent les reunions pertinents amb els treballadors públics per fer un conveni". Pel que fa al veredicte, l'alcalde no s'ha volgut pronunciar, "haurem d'esperar que hi hagi sentència i, després, en tot cas aplicar-la". Des de l'Ajuntament remarquen que es tracta "d'una decisió difícil".
 

Una de les aules de l'escola bressol municipal l'Esquitx de Calldetenes Foto: Ajuntament de Calldetenes