El nou accés a l'Eix de Sant Julià i la variant de Calldetenes entren en servei avui dissabte

El conseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull i la presidenta de la Diputació de Barcelona Mercè Conesa inauguren els dos nous vials

Les obres han intentat conservar els arbres que delimitaven l'antiga carretera
Les obres han intentat conservar els arbres que delimitaven l'antiga carretera | Carles Fiter
16 de setembre del 2016
Actualitzat el 19 de setembre a les 11:10h
Calldetenes i Sant Julià estrenen carreteres aquest dissabte. D'una banda Calldetenes posa en funcionament la variant que connecta els vehicles que vénen de l'Eix Transversal a Vic, esquivant el nucli del municipi. I de l'altra, Sant Julià obre una nova entrada per connectar la C-25 directament amb el polígon industrial La Quintana. La inauguració la farà el conseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull i la presidenta de la Diputació de Barcelona Mercè Conesa.

La variant de Calldetenes

Calldetenes, a més, farà el traspàs de la titularitat de la carretera de mans de la Generalitat de Catalunya, qui ha portat a terme les obres, cap a la Diputació de Barcelona, qui en serà la propietària. Territori va iniciar les obres de la variant el 27 d'octubre del 2014, amb una inversió de 2,3 milions d'euros, i tenien un termini d'execució de 12 mesos. Gairebé dos anys després, i de parades en el desenvolupament de les obres, demà estaran en funcionament. El nou vial té com a objectiu evitar el pas per l'interior del nucli urbà de Calldetenes, que actualment rep una part important de vehicles que, procedents de l'Eix Transversal, volen accedir a Vic.

D'altra banda, però, els comerciants estan preocupats pels efectes que pot tenir aquesta disminució de trànsit. Per això, des de l'ajuntament es va organitzar visites a altres municipis amb el mateix cas i així intercanviar experiències, com és Santa Margarida i els Monjos, i també ha presentat un estudi per determinar unes línies d'actuació quan es posi en marxa la variant. S'haurà de veure en els dies que venen, quin efecte té en el teixit comercial de Calldetenes.
 

La variant quan encara estava tancada. Foto: Adrià Costa

 
El nou accés de l'Eix Transversal a Sant Julià de Vilatorta

Les obres de Sant Julià de Vilatorta van començar l'octubre del 2015 i estava previst que duressin sis mesos, fins a l'abril. Finalment s'inauguren aquest dissabte. Un dels motius de l'endarreriment va ser la canalització de gas natural, ja que es va aprofitar l'obra per fer-hi passar la canonada per prestar servei al municipi.

El nou accés a Sant Julià permet que els vehicles que volen accedir al polígon industrial la Quintana no ho hagin de fer per l'accés de Calldetenes i, per tant, passant pel nucli urbà del poble. La majoria de vehicles que es desplacen al polígon són de gran tonatge. Això ha provocat que diferents cops el trànsit s'hagi d'aturar momentàniament a l'Avinguda Montserrat de Sant Julià perquè dos camions no passen per l'estretor de la carretera (en comparació al seu tamany) o bé pels plataners de l'entrada i sortida del poble.

L'accés facilita els moviments directes en sentit Manresa; és a dir, els vehicles procedents del polígon poden incorporar-se directament a l'Eix Transversal cap a Manresa, i els vehicles procedents de Manresa poden incorporar-se a la nova entrada. Aquests són els moviments més majoritaris. D'altra banda, els vehicles procedents de Girona, hauran d'entrar per l'actual accés de Calldetenes i fer un canvi de sentit. Es tracta d'una de les inversions més altes de la comarca. S'han destinat un total de 2,6 milions d'euros.
 

La carretera que ve de la C-25 es desvia cap al polígon o cap al nucli urbà. Foto: Carles Fiter