Els primers refugiats arriben a Vic

El regidor Àlvar Solà va avançar durant el ple arribaven entre dos i quatre persones | Vic té designades un total de 41 persones, que s'allotjaran al Seminari

Redacció Osona.com
14 de setembre del 2016
Actualitzat el 15 de setembre a les 11:19h
El ple d’aquest dimecres de l’Ajuntament de Vic va avançar que arribaven persones refugiades a la ciutat de Vic. El regidor Àlvar Solà va explicar que són dues o quatre persones i que se'n van assabentar poc abans de començar el ple, en una pregunta feta pel regidor de Plataforma Vigatana Josep Anglada.

Des de la setmana passada que Vic té a punt les instal·lacions del Seminari per acollir les persones refugiades que havien d'arribar a partir del 5 de setembre. La capital d'Osona serà el primer lloc d'acollida on sempre hi haurà 41 places disponibles per a l'arribada de nous refugiats.

Això significa que les persones que arribin a la ciutat poden quedar-s'hi o moure's arreu del territori espanyol. Es preveu que el temps d'acollida total per a cada refugiat sigui de divuit mesos, amb una primera fase d'estabilització personal -que pot durar dels tres fins als sis mesos-, una segona etapa on es realitzarà un treball d'integració - dels sis als nou-, i a partir dels nou mesos hauran de decidir si es queden a la capital osonenca, a Catalunya o s'estableixen a qualsevol lloc de la geografia espanyola.

Tot i que la ciutat té designades un total de 41 persones, en principi n'acollirà el doble perquè les quaranta que havien d'anar a Manresa, no tindran les infraestructures a punt fins a finals d'aquest mes. Un cop estiguin llestes les instal·lacions es desplaçaran a la capital del Bages.

Ara per ara, no es coneix la procedència de les persones refugiades ni tampoc si són famílies senceres o persones a títol individual. Tot i així, en cas que sigui famílies, hi ha el compromís que no se separin en municipis diferents.

L'ONG que gestiona l'arribada de refugiats arreu de l'estat espanyol és Dianova, a través de l'adjudicació del Ministeri de Treball. Dianova es farà càrrec del cost total de l'estada d'aquestes persones a la ciutat, així com la contractació d'una vintena de persones que s'han llogat per poder atendre les seves necessitats (una desena pels de Vic i una desena pels de Manresa).

Tot i així, l'Ajuntament de Vic farà un seguiment de l'acollida a través de l'ONG. A més, des del consistori tenen la voluntat de facilitar l'arribada de les persones refugiades a la ciutat, preservar la seva intimitat i també posar-los en contacte amb el teixit associatiu (oci, cultura i esport) per una integració més fàcil.

La condició de refugiats dóna a les persones que arribin els drets que pugui tenir qualsevol ciutadà. A tall d'exemple, les persones arribaran amb permís de treball i dret a escolarització, empadronament o sanitat. El dret a asil dels refugiats l'hauran de tramitar un cop siguin al país.

Fonts municipals ja van dir que es tracta d'un tema de ciutat, on la majoria del consistori vol que surti bé. Un any després que diversos municipis d'Osona fessin els primers passos per acollir refugiats, aquest grup és el primer que arriba a la comarca. Vic per a Tots va portar una moció al ple municipal el setembre de l'any passat per acollir refugiats de guerra a la ciutat, que es va aprovar per majoria.

Vic, segona ciutat que acull persones refugiades

Barcelona, Vic, Tiana i Manresa són localitats de primera acollida. Vic és la segona ciutat de Catalunya que n'acull. Aquests quatre municipis són de primera acollida: això significa que després d'aquest període, es podran allotjar en altres localitats de l'estat espanyol.
 
Arxivat a