El Tribunal Suprem ratifica l'anul·lació del POUM de Vic

La sentència rebutja les al·legacions presentades per l'Ajuntament i la Generalitat | El veredicte reafirma que hi ha defectes formals en el procediment i que hi ha un "risc greu d'inundació" en una zona edificable | La regidora d'Urbanisme Fabiana Palmero remarca que "potser no hi haurà llicències per tot", però que no aturarà el desenvolupament de la ciutat

Redacció osona.com
14 de setembre del 2016
Actualitzat el 15 de setembre a les 17:37h
Vista aèria de la ciutat de Vic, el 2011
Vista aèria de la ciutat de Vic, el 2011 | Josep Maria Costa
El Tribunal Suprem (TS) ha confirmat l'anul·lació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Vic, que es va aprovar per unanimitat el desembre de 2010. El TS rebutja així els recursos de cassació interposats per l'Ajuntament de Vic i la Generalitat. La sentència, igual com ja ho va fer el TSJC, detecta defectes formals en la tramitació del POUM, ja que considera que es van efectuar unes "modificacions substancials" després de l'aprovació inicial del document, que "justificaven un segon tràmit d'informació pública". A més, també detecta que en el sector que ocupava l'antiga fàbrica Genís Antel, el POUM va preveure poder edificar en un terreny amb "risc greu d'inundació". L'empresa que va comprar el terreny, Life Promomed Vic SL, és qui va interposar la demanda pels perjudicis econòmics que podia suposar.

L'Ajuntament de Vic i la Generalitat de Catalunya van interposar el mes de març de 2015 un recurs de cassació en contra de la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que anul·lava el POUM de Vic. Aquesta sentència venia motivada per un recurs interposat per l'empresa Life Promoved, que demanava la impugnació dels acords de la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central del 19 de juliol i 21 de desembre de 2010, corresponents a l'aprovació definitiva del POUM de Vic. El Suprem considera que no pot prosperar cap de les al·legacions presentades pel consistori vigatà i la Generalitat i imposa a les dues parts les costes processals que s'hagin derivat del recurs. 

L'empresa Life Promomed Vic SL, propietària del sector de Genís Antel –on antigament hi havia hagut una fàbrica del sector de les pells-, va decidir presentar un contenciós-administratiu contra el POUM en considerar que es tractava d'un àmbit inundable i que les mesures proposades pel document urbanístic no resolien aquesta condició. 

Alguns dels arguments que esgrimeix la sentència per declarar nul el POUM és que hi ha "defectes formals" en el seu procediment. Segons recull la sentencia, després de l'aprovació inicial del POUM per part de l'Ajuntament, el document va incorporar "modificacions substancials", que requerien d'un nou tràmit d'exposició pública, fet que no es va produir. A més, també fa referència als terrenys inundables del sector Genís Antel. El POUM contemplava destinar una tercera part d'aquest espai –de 35.000 metres quadrats- a usos residencials i poder-hi construir 369 habitatges. 

Davant de la sentència del TSJC, l'Ajuntament de Vic ja va engegar a principis d'aquest any la maquinària per elaborar un nou POUM. De fet, aquest estiu s'ha dut a terme la campanya de participació ciutadana, en la qual s'han repartit més de 19.000 enquestes entre els veïns i s'han convocat diferents taules de debat per conèixer quina és l'opinió dels vigatans sobre com ha de ser el planejament de la ciutat en els propers anys.

El POUM és l'instrument d'ordenació integral del municipi, que ha de permetre planificar el desenvolupament del territori i que, per tant, afecta directament al conjunt de la població de Vic i el seu entorn immediat. El POUM defineix diferents aspectes de la ciutat com ara els seus carrers, els seus edificis, parcs i equipaments, però també el seu entorn rural i la seva relació física amb els municipis veïns.

L'Ajuntament ja s'ho "esperava"

D'altra banda, des de l'Ajuntament de Vic, la regidora d'Urbanisme Fabiana Palmero ha explicat a Osona.com que "és una decisió que ja ens esperàvem", tot i que ha tardat "més del que ens pensàvem". La regidora ha explicat que "estem estudiant quins punts i àmbits de la ciutat s'han de suspendre llicències perquè ara el planejament és un altre". De totes maneres, Palmero apunta que es tracta de "coses puntuals", que "potser no hi haurà llicències per tot", però, que en cap cas "volem que això comporti una aturada del desenvolupament de la ciutat".

A més, Fabiana Palmero ha apuntat que la "realitat demogràfica ha canviat molt" i per tant, en el nou POUM hi haurà "menys programació de sòl". La regidora ha explicat que s'està treballant en el nou POUM i s'espera que passi l'avanç pla pel ple del pròxim mes d'octubre. També ha valorat positivament la participació, que ha augmentat més del que fa cinc anys.
Arxivat a