Àngel Tolosa exposa la seva obra al Col·legi d'Aparelladors de Vic

L'artista vigatà utilitza la pintura com una sortida creativa al pessimisme | Abans de dedicar-se a la plàstica havia fet incursions a la fotografia i el cinema

Toni Coromina
14 de setembre del 2016
Aquest divendres, a les vuit del vespre, l'artista Àngel Tolosa Cabaní (Vic, 1953) inaugura la seva exposició de pintures a la sala del Col·legi d'Aparelladors de Vic (Rambla Passeig 71). La mostra, que porta per títol "Traient els trastos", està conformada per nou quadres de grans dimensions que l'artista va rescatar d'una habitació on reposaven des de feia entre 10 i 15 anys, com al cel de les oques; les va reciclar i en va fer una nova versió, que és la que ara presenta i que es podrà veure fins al 8 d'octubre.

Set de les nou peces estan pintades amb acrílics, olis i tècnica mixta sobre suport de fusta; i dues, sobre tela. La tendència pictòrica del conjunt és eclèctica, tot i que la majoria d'obres podrien considerar-se properes a la figuració (una marina, el naixement d'una illa, volums i formes geomètriques), amb incursions al surrealisme i a les perspectives falses.

Artista autodidacta, polifacètic, amb una obra de contingut multidisciplinari difícil d'etiquetar, Tolosa va començar a pintar de ben jove. En la nota introductòria de la mostra s'explica que "el seu procés de creació plàstica i d'altres projectes de mirada ambivalent es perden en el laberint dels conflictes emocionals i econòmics, en el compromís i en la voluntat del voler ser.

Observador, més que parlamentari, en la seva mirada flueix un punt d'encanteri i lassitud que s'encomana. Decebut, sense saber-ne específicament la causa, mira el futur com un passadís estret i llarg sense portes. Amb tot, però, en el seu recorregut en el món de la plàstica, té períodes de lucidesa creativa, temperament i transparència emocional".

Els seus primers anys d'aprenentatge i desenvolupament intel·lectual, el va dur a iniciar un curs de realització en cinema i fotografia, a l'escola municipal de Barcelona. D'aquella experiència en va sortir un curtmetratge avui desaparegut, i col·laboracions en diversos llargmetratges.

Davant les dificultats per integrar-se plenament en el món de la imatge, va abandonar aquesta via i, posteriorment, va optar per la plàstica. Els darrers anys ha mostrat les seves creacions en exposicions individuals i col·lectives en diverses poblacions de Catalunya (Centelles, Vic, Badalona, Barcelona...). A Itàlia (Lido degli Estensi) va participar en la "Mostra di pintura catalana".

Horaris de visita: Matins (de dimarts a divendres), de 9 a 13. Tardes (dimarts i divendres, de 15 h. a 17 h). Dissabtes, de 18 h. a 20 h.
 

'El naixement d'una illa' Foto: Àngel Tolosa

Arxivat a