Osona batega a Berga per la independència, la cultura i la tradició

Més de 60.000 persones omplen al passeig de la Pau | La capital del Berguedà viu una Diada històrica i multiplica per quatre la seva població

El tram 13 d'Osona del passeig de la Pau de Berga ple durant l'acte central de la Diada
El tram 13 d'Osona del passeig de la Pau de Berga ple durant l'acte central de la Diada | Joan Parera
12 de setembre del 2016
Actualitzat el 13 de setembre a les 9:03h
La comarca d'Osona ha estat, un any més, a l'altura de Diada Nacional de Catalunya omplint el tram 13. Dies abans de la diada, des d'Òmnium Cultural d'Osona ja van avisar que els trams d'Osona (tram 13), el Lluçanès (20) i el Ripollès (15) -La Regió 9 ja estaven plens. En concret, van sortir més de cent trenta autocars.

Els primers d'arribar a la capital del Berguedà van ser els de Folgueroles. Enguany l'ANC del municipi va organitzar una fideuada "per carregar les piles" abans del moment àlgid de la celebració. Van ser al voltant d'unes quatre-centes persones. A Vic, la Diada va començar ben d'hora amb la manifestació independentista en moto. A partir de les 8 del matí, els Motards Independentistes es van concentrar a la plaça Major. I a les 10, van marxar cap al Bruc i la motorada ha seguit fins a Barcelona. El discurs d'enguany el va fer Eduardo Reyes, diputat de Junts pel Sí i expresident de la plataforma Súmate.

La cultura i la tradició van jugar un paper crucial a Berga, i Osona també hi va aportar el seu granet de sorra. La concentració de bestiari i gegants va reunir una vintena de colles i entre aquestes, hi havia la de Torelló, Sant Vicenç de Torelló, Prats de Lluçanès i Olost. A partir de les tres de la tarda, el pubillatge de Catalunya va recórrer el carrer major amb tots els gegants i bestiari al seu darrere. La pubilla i l'hereu de Catalunya, Marta Serran i Josep Van Gorkom, van remarcar la presència d'aquesta representació tradicional a la capital del Berguedà, ja que, com apunta Serran és una "tradició molt important pel país".A més d'aquests actes, també es va poder assistir a la Fira d'Entitats durant tot el matí, la performance de Procés Constituent i la Diada Castellera. El punt àlgid de la Diada va ser, com cada any, les 17.14 h. Amb un passeig a vessar de gent, els punts blancs que es veien de les alçades van començar a bategar després que Lleida donés pas a Berga amb les campanes de la Seu Vella. La via -decorada amb milers d'estelades, dues de gegants de l'ANC de Vic i de la Vall del Ges- es va fer petita per poder passar i molts van anar a buscar aire als carrers adjacents. Els que tenien calor i una mica de sort, van ser ruixats pels veïns.

El tram 13 va bategar al ritme de la música i enmig de la multitud també es va alçar un pilar dels Sagals d'Osona. Els presidents d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart i l'ANC Jordi Sànchez van fer el discurs, abans de cantar Els Segadors. El passeig de la Pau va entonar l'himne nacional de Catalunya, posant punt final a la Diada. Llavors els carrers es van buidar ràpidament i cadascú va anar a buscar els seus respectius vehicles, turismes o autobusos.
 

El tram 13 d'Osona Foto: Carles Fiter


Segons l'ANC, l'acte de Berga va aplegar més de 60.000 persones, una xifra esperada, tot i que desmesurada pel volum de la ciutat, ja que multiplica gairebé per quatre la seva població. La capital del Berguedà es va anar omplint progressivament al voltant de les 11 del matí. Si bé l'entrada es va produir amb ordre sense crear excessives retencions; a la sortida cap a Osona hi havia llargues cues. La ciutat va acollir, a més d'Osona, les comarques de l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Ripollès, el Moianès, l'Anoia, el Bages i el Solsonès.
 

El cotxe de l'ANC Osona arribant a Berga al matí Foto: Carles Fiter


Els pilars de la nova República

L'atleta berguedana, Núria Picas ha estat l'encarregada de fer el parlament de l'acte central. L'esportista ha proclamat contundent a l'escenari principal de la manifestació que la cultura i la tradició seran els pilars del progrés de la nova República Catalana.

Picas ha recordat que des dels últims anys el poble català ha impressionat per la seva implicació cívica i pacífica en cada Diada. Així mateix, ha remarcat que "els darrers anys han estat clau per arribar on el poble català és avui". A més, ha destacat que s'ha de seguir persistint més que mai perquè el somni de la construcció del nou país està a punt d'arribar, ja que segons ella, només falta un pas.