Sant Julià de Vilatorta inaugura el nou accés a l'Eix Transversal la setmana que ve

Les obres han acabat gairebé després d'un any | El conseller Rull també obrirà el mateix dia la nova variant de Calldetenes | Es tracta d'una de les inversions més important dels pressupostos de la Generalitat a Osona

Les obres han intentat conservar els arbres que delimitaven l'antiga carretera
Les obres han intentat conservar els arbres que delimitaven l'antiga carretera | Carles Fiter
09 de setembre del 2016
Actualitzat a les 18:49h
Sant Julià de Vilatorta tindrà una nova entrada a partir de la setmana que ve. El nou accés de l'Eix Transversal ja està enllestit i s'inaugura el pròxim 17 de setembre, tal com han informat fonts municipals. Les obres, amb un cost de 2,6 milions d'euros, es van iniciar a principis d'octubre del 2015 i estaven previstes que duressin sis mesos, fins a l'abril.

Tot i així, no han acabat fins a principis d'aquest mes de setembre. El motiu de l'endarreriment va ser la canalització de gas natural, ja que es va aprofitar l'obra per fer-hi passar la canonada per prestar servei al municipi. La inauguració es farà conjuntament amb la de la variant de Calldetenes, que va obrir la rotonda aquesta setmana, i tot apunta que serà el conseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull, tal com apunten els ajuntaments.

El nou accés a Sant Julià permet que els vehicles que volen accedir al polígon industrial la Quintana no ho hagin de fer per l'accés de Calldetenes i, per tant, passant pel nucli urbà del poble. La majoria de vehicles que es desplacen al polígon són de gran tonatge. Això ha provocat que diferents cops el trànsit s'hagi d'aturar momentàniament a l'Avinguda Montserrat de Sant Julià perquè dos camions no passen per l'estretor de la carretera (en comparació al seu tamany) o bé pels plataners de l'entrada i sortida del poble. A partir del dissabte 17 ja podran circular sense passar pel centre del poble.
 

La carretera que ve de la C-25 es desvia cap al polígon o cap al nucli urbà Foto: Carles Fiter


La nova entrada ha rebut queixes per part d'alguns veïns de Vilalleons que s'han vist afectats per les obres. Han passat de només tenir el pont que travessava l'eix i connectava Sant Julià amb Vilalleons, a una nova entrada. De totes maneres, la majoria de veïns d'ambdós municipis veu amb bons ulls el nou accés que alleugerirà el trànsit al municipi.

L'accés facilita els moviments directes en sentit Manresa; és a dir, els vehicles procedents del polígon poden incorporar-se directament a l'Eix Transversal cap a Manresa, i els vehicles procedents de Manresa poden incorporar-se a la nova entrada. Aquests són els moviments més majoritaris. D'altra banda, els vehicles procedents de Girona, hauran d'entrar per l'actual accés de Calldetenes i fer un canvi de sentit.

Les obres han consistit en:

- Formació dels dos nous ramals d'incorporació/sortida de l'Eix, juntament amb els elements de connexió amb la carretera BV-5202.

- Condicionament de la carretera BV-5202 entre el nou semi enllaç i el polígon, en una longitud aproximada d'uns 800 metres. S'ha eixamplat la carretera actual, de 4,5 a 7 metres, deixant així 2 carrils de 3 metres i dos vorals de 0,5 metres.

Durant l'eixamplament, s'han hagut de tallar alguns arbres centenaris (plataners) de la carretera, tot i que se n'han tornat a plantar i també s'han integrat, com a mitjana de carretera.

- Construcció d'una via verda de 2,5 metres d'amplada que es formarà al costat de la carretera BV-5202 per a ciclistes i vianants, separada amb una barrera de fusta del trànsit de vehicles. Tot i així, la via verda només arriba fins a l'enllaç, és a dir, no arriba fins al nucli de Vilalleons.
 

La via verda permetrà que els ciclistes no passin per la nova carretera Foto: Carles Fiter


La segona inversió més alta a la comarca

Els pressupostos de la Generalitat per al 2016 han destinat un total d'11,8 milions d'euros a Osona. La partida més important ha recaigut en la remodelació de l'Hospital General de Vic, amb un valor de 4,9 milions d'euros. La segueix el nou accés de l'Eix Transversal de Sant Julià de Vilatorta, que suma 2,6 milions d'euros del pressupost. La tercera és la construcció de la nova escola Emili Teixidor de Roda de Ter.