Les inscripcions de la Marxa dels Vigatans per il·luminar la plaça de Vic continuen a contrarellotge

De moment només hi ha inscrites 1.200 persones de les 5.000 que es tenen previstes | Josep Vernis és l'homenatjat d'enguany | La celebració s'ha avançat un dia i serà aquest divendres

Marxa dels Vigatans de l'any passat.
Marxa dels Vigatans de l'any passat. | José M. Gutiérrez
Redacció Osona.com
08 de setembre del 2016
Actualitzat el 09 de setembre a les 8:15h
La Marxa dels Vigatans celebra aquest divendres la seva catorzena edició amb el repte d'il·luminar tota la plaça major de Vic. Aquest dijous al matí, tal com ha informat Òmnium Cultural només hi ha 1.200 persones inscrites de les 5.000 que es tenien previstes.

L'objectiu d'enguany és fer més participatiu l'esdeveniment amb la màxima implicació del públic. A més de la trentena de torxes que portaran les columnes dels pobles, es repartiran varetes lluminoses per tot el públic que hi haurà a la plaça.

Per poder tenir aquesta vareta s'ha de fer una inscripció prèvia a través del seu web. Els organitzadors ja han visitat diferents pobles de la comarca per explicar als habitants l'acte. Així doncs, si bé l'any passat la llum de la Marxa només provenia de les torxes, aquest divendres s'espera il·luminar tota la plaça.
 

Jaume Bernadet, Anna Erra i Miquel Pla en la presentació. Foto: Albert Alemany


Per segon any consecutiu la companyia Comediants és l'encarregada de la direcció artística de la Marxa dels Vigatans. L'espectacle serà similar al de l'any passat amb l'entrada de torxes a la plaça Major de Vic pels set carrers que hi donen accés. Els pobles entraran pels set carrers emulant, de manera simbòlica, les set portes que antigament donaven entrada a la ciutat de Vic. Cada columna estarà representada per un penó o un personatge històric relacionat amb cada municipi.

L'homenatjat, el nouvingut i el nen

Com cada any, els organitzadors han homenatjat una persona per la seva tasca a favor de la cultura, la llengua, el país i la cohesió social. L'escollit d'enguany ha estat Josep Vernis, en un acte celebrat al Temple Romà de Vic. També han rendit homenatge a una persona nouvinguda (Jose Luis López Encinos) i a un infant ( Martina Tort Vila), que representa les generacions que recolliran el llegat d'avui.
 

La Marxa dels Vigatans en l'acte. Foto: Adrià Costa


La Marxa dels Vigatans va néixer l'any 2003 amb la voluntat de renovar i impulsar la celebració de la Diada Nacional de Catalunya a la comarca d'Osona i també recordar els fets de 1714. Al llarg de les catorze edicions, la Marxa ha evolucionat des d'una tradicional marxa de torxes fins a un model més participatiu, simbòlic i estretament vinculat als fets històrics de la comarca. En l'edició de l'any 2015 va haver-hi prop de 3.000 participants, un total de 1.050 persones a escena, 25 columnes provinents de 25 pobles diferents, més de 60 entitats implicades i 130 voluntaris.

La Marxa dels Vigatans és el preludi de la Diada de l'Onze de Setembre, que enguany se celebra en cinc punts diferents de Catalunya. La comarca d'Osona s'ha bolcat en la participació de la Diada, omplint tot el tram que li pertoca.

InstaOsona i Òmnium premiaran la millor foto amb una panera cultural

InstaOsona, la comunitat d’instagramers a la comarca d’Osona, i Òmnium Cultural Osona impulsen, per tercer any consecutiu, un concurs d’Instagram coincidint amb la Marxa dels Vigatans. Entre el 9 i l’11 de setembre, tothom que pengi fotos relacionades amb aquest acte optarà al premi.

Hi haurà un únic premi per a la millor foto que consistirà en una panera cultural gegant que inclou: llibres, 2 entrades a un espectacle a l'Ateneu de Vic, 2 entrades a un espectacle de l'Auditori Teatre de Calldetenes, 2 entrades per a un concert del Mercat de Música Viva de Vic, 1 sopar per a dues persones a un restaurant de la comarca d’Osona i 1 inscripció anual gratuïta a Òmnium Cultural per a tota la família.

Per participar al concurs caldrà penjar fotos a Instagram de la Marxa dels Vigatans 2016 entre el 9 i l’11 de setembre. Només optaran al concurs fotos de la Marxa. Caldrà ser seguidor dels perfils @instaosona i @omniumosona i etiquetar les imatges amb #marxavigatans16 i #instaosona.

La imatge guanyadora la decidirà un jurat format per membres d’InstaOsona i Òmnium Cultural Osona. El jurat valorarà que les imatges reflecteixin l’esperit de la Marxa dels Vigatans, així com l’originalitat.
 

Reserva la teva torxa o vareta lluminosa

Arxivat a