Josep Vernis: «Els veritables homenatjats són els que treballen per la cultura d'aquest país»

Òmnium Cultural d'Osona i la Comissió 11 de setembre reconeixen el compromís cívic i cultural, i la tasca i trajectòria en pro de la cultura, la llengua, el país i la cohesió social de l'artista osonenc

Quim Capdevila entregant la litografia a Josep Vernis.
Quim Capdevila entregant la litografia a Josep Vernis. | Adrià Costa
Redacció Osona.com
06 de setembre del 2016
Actualitzat el 07 de setembre a les 10:09h
L'artista Josep Vernis i Burés va ser homenatjat aquest dilluns al Temple Romà de Vic per Òmnium Cultural d'Osona i la Comissió 11 de setembre. Enguany, aquestes dues entitats van decidir que havia de ser la persona homenatjada a la Marxa dels Vigatans, en reconeixement al seu compromís cívic i cultural, i per la seva tasca i trajectòria en pro de la cultura, la llengua, el país i la cohesió social.

Josep Vernis, el 12è homenatjat de la Marxa dels Vigatans, abans de destacar la seva trajectòria va remarcar que "aquest homenatge no és merescut, sinó que pertany a totes les persones que han treballat per la col·lectivitat". Alhora va destacar, fent referència a les dues entitats que el van homenatjar, que "els veritables homenatjats són els que treballen per la cultura d'aquest país".

Durant l'acte, l'artista va fer un repàs de la seva vida en base a la seva obra i el seu compromís amb la cultura i la llengua. Josep Vernis i Burés va nèixer a Vic el 3 de novembre del 1940. Va formar-se a l'Escola de Belles Arts de Barcelona. És un dels artistes osonencs més reconeguts i consagrats, que destaca per la seva multidisciplinarietat i l'afany de recerca constant.

Des de ben jove, ha estat un acèrrim defensor de la llengua catalana, declarant un total rebuig a l'opressió del règim franquista i es mostra sensible a diverses causes socials, sobretot d'aquells qui pateixen més injustícies. Ha participat en l'Estampa Popular, el PSAN i l'Assemblea de Catalunya. Durant l'acte, Vernis va explicar una anècdota que li va passar quan tenia 13 anys per pintar amb carbonet "visca Catalunya lliure" en una paret.

A més de la pintura, també ha estat vinculat a la cultura a través del cinema, concretament amb el Cineclub Vic; va fer el disseny de la revista de poesia Reduccions; i va contribuir en la fundació de la Jazz Cava de Vic. Ha estat docent al col·legi Sant Miquel dels Sants, l'escola de Mestres d'Osona, convertida més tard, en la Facultat d'Educació, Traducció i Ciències Humanes de la UVic-UCC.

En l'acte també es va projectar un vídeo de tres crítics d'art que parlaven sobre l'obra de Vernis. L'alcaldessa de Vic Anna Erra, present en l'acte, va destacar els dos vessants de l'homenatjat, l'artística i la de compromís amb el país.
 

La Marxa dels Vigatants ha homenatjat a Josep Vernis. Foto: Adrià Costa

 

Josep Vernis, en un moment de l'acte d'homenatge. Foto: Adrià Costa


Record per Muriel Casals; Bac de Roda també homenatjat

El president d'Òmnium Osona Alfred Verdaguer va encetar l'acte recitant un vers de Miquel Martí Pol en record a Muriel Casals. Verdaguer també va revelar que enguany una hora abans de la Marxa dels Vigatans, s'inaugurarà un monument dedicat al Bac de Roda a la cantonada del carrer Verdaguer i la rambla Hospital. A més, l'endemà, el dia 10 de setembre, se signarà el conveni entre Òmnium Cultural i el Seminari de Vic, per la donació d'una col·lecció de llibres a la biblioteca del seminari. El mateix dia, hi haurà una xerrada del president d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart.

La Marxa dels Vigatans celebra enguany la seva catorzena edició i, a més de la trentena de torxes que portaran les columnes dels pobles, es preveu repartir unes cinc mil varetes lluminoses entre el públic. La data de la celebració passa del 10 al 9 de setembre i en aquest acte Vernis hi tindrà un paper destacat, juntament amb els altres personatges de la Marxa: l’infant i el nouvingut.

El nouvingut i l'infant

El nouvingut d'enguany és Jose Luis López Encinos. Va créixer a Acala, un poble de Chiapas (sud de Mèxic) el 1983. Llicenciat en psicologia social i amb un màster de psicologia infantil, fa vuit mesos que viu a Vic perquè la seva parella és vigatana. Li encanta la ciutat i la seva història, el menjar i les activitats d'arrel tradicional. Des que va arribar va voler aprendre la llengua, conèixer la cuina catalana i el context històric i social. També participa com a voluntari en diferents entitats vigatanes.

L'infant d'aquest any és Martina Tort Vila viu a Vic i té 8 anys. Va a l'escola Escorial i li agrada molt llegir, fer teatre, anar amb bicicleta i anar a campaments i passar-s'ho molt bé amb els seus companys. També és alumna de l'Escola Municipal de Música de Vic, forma part del Club Gimnàstic d'Osona i de l'esplai Equinocci de Calldetenes.

La Marxa dels Vigatans va néixer l'any 2003 amb la voluntat de renovar i impulsar la celebració de la Diada Nacional de Catalunya a la comarca d'Osona i també recordar els fets de 1714. Al llarg de les catorze edicions, la Marxa ha evolucionat des d'una tradicional marxa de torxes fins a un model més participatiu, simbòlic i estretament vinculat als fets històrics de la comarca.

La Marxa dels Vigatans és el preludi de la Diada de l'Onze de Setembre, que enguany se celebra en cinc punts diferents de Catalunya. De la comarca d'Osona, que li toca desplaçar-se a Berga, sortiran cent trenta autobusos.
 

Reserva la teva torxa o vareta lluminosa

 

Josep Vernis parlant amb els assistents, abans de començar l'acte Foto: Adrià Costa

Arxivat a