Surten a la llum gravacions que proven les coaccions rebudes pel comitè d'empresa d'Esfosa

Un grup de treballadors de l'escorxador càrnia denuncien les amenaces que rep l'associació perquè faci fora la COS

ACN / Redacció Osona.com
01 de setembre del 2016
Actualitzat el 02 de setembre a la 13:55h

Treballadors d'Esfosa denuncien les amenaces que rep el comitè d'empresa. Foto: Adrià Costa


Un grup de treballadors de l'escorxador osonenc Esfosa ha presentat una denúncia contra tres membres de la direcció per un presumpte delicte de coaccions i atemptat contra les llibertats sindicals. En unes gravacions que ha tret a la llum aquest dijous La Directa, es revela algues de les coaccions que es van produir durant una reunió entre la direcció i el comitè i on un dels directius adverteix que si la Coordinadora Obrera Sindical – sindicat majoritari a l'empresa- continua al comitè, la direcció presentarà un ERO i després un concurs de creditors, "per fer net de personal i tornar a comprar l'empresa". La gravació d'aquesta conversa, que va tenir lloc el passat 12 d'agost, s'ha aportat com a prova per la denúncia que s'ha presentat davant els jutjats de Vic.

En les converses mantingudes per tres dels directius de l'escorxador i alguns membres del comitè d'Esfosa es posa en evidència que no es vol que la COS continuï al comitè. "Amb la COS no volem cap tracte", repeteix diverses vegades el directiu Josep Ramisa durant la gravació. I afegeix que "si hem de tractar amb aquesta gent que ens ha tractat com una merda, no hi volem res". Per la seva banda, Ramon Baucells, un altre dels directius presents a la reunió, apareix a les gravacions dient que no volen el comitè a dins l'empresa "perquè no tenen fre".

Segons relata Ramisa, ha estat la COS qui "ens ha arruïnat, ens ha fet perdre clients i, fins i tot, un soci". Josep Ramisa afegeix que davant aquesta situació prefereix acabar amb un ERO i, després, declarar suspensió de pagaments. Això no passaria, però, es dissol el comitè i la COS en queda fora, assegura. Els directius afegeixen que llavors "ho oblidaríem tot i començaríem des de 0". Durant la reunió, els directius també retreuen al comitè la seva participació en l'acampada del mes de juliol davant de l'escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga. Josep Ramisa qualifica de "surrealista" que alguns treballadors d'Esfosa anessin a l'escorxador d'una altra empresa.

Ramisa explica que el principal accionista de Le Porc Gourmet es va posar en contacte amb ell per demanar-li explicacions i ell li va admetre que la situació "se'ls havia escapat de les mans", però el va tranquil·litzar dient que la tot s'arreglaria aviat. Per la seva banda, el principal accionista de l'empresa li va recomanar que acomiadés a tots aquells treballadors que li portaven problemes. Per Ramisa, els altres escorxadors de la comarca tot i ser la competència són "amics íntims".

Per la seva banda, la presidenta del comitè, Montse Castañé, en declaracions a Osona.com ha dit que “estan vulnerant els drets dels treballadors, i estan atemptant contra el dret sindical dels treballadors”. "Ho estan boicotejant tot. És molt greu el que estan fent”, ha afegit, i ha explicat que el 12 de setembre tindrà lloc una assemblea. Segons Castañé, l'empresa ha aconseguit el nombre suficient de signatures per intentar revocar el comitè i convocar noves eleccions sindicals. No obstant això, la presidenta del comitè ha assegurat que passi el que passi "continuarà lluitant per combatre aquesta situació”.