1 de 10
espais naturals

L'ordenança de la Riera de Merlès, en marxa el proper estiu amb sancions de fins a 3.000 euros

La normativa estarà enllestida abans de finalitzar l'any | L'ADFFA organitza dures jornades de captura de crancs invasors i per netejar la riera

Riera de Merlès | Ajuntament de Borredà
per Redacció, 21 d'agost de 2016 a les 09:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 d'agost de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'ordenança que ha de regular tots els aspectes relacionats amb la Riera de Merlès estarà en ple funcionament abans de final d'any. Aquest és el compromís que s'ha adoptat en la darrera reunió d'agents públics de la riera, integrada pels diferents ajuntaments, consells comarcals, consorcis, Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya i cossos de seguretat i emergències. 

D'aquesta manera, doncs, durant l'estiu que ve l'ordenança ja s'aplicarà als ciutadans que facin ús de la riera. Tot un seguit de normatives que regularan allò que es podrà fer o no en aquest espai, i que posaran la primera pedra per resoldre les problemàtiques, impactes nocius i usos inadequats que poden causar efectes negatius sobre aquesta zona, considerada Espai Natural. Entre aquests, durant els últims anys destacaven les deixalles, el mal aparcament, l'acampada, o la introducció d'espècies invasores o contaminació. En funció de la gravetat de la infracció, doncs, s'imposaran sancions d'entre 750 i 3.000 euros.


Segons han informat, la proposta definitiva es redactarà a finals de setembre i, a continuació, s'haurà de votar en els diferents plens municipals. No obstant això, prèviament s'haurà realitzat un període de consulta pública i participativa amb els veïns, propietaris agrícoles i forestals, entitats, ecologistes i empreses d'activitats, per tal que també hi puguin fer les seves aportacions. En aquest punt, afirmen, la voluntat és que aquesta ordenança sigui una normativa consensuada per protegir i preservar l'espai natural. 
 

Un dels grups voluntaris a la riera de Merlès. Foto: Frederic Tormo


Espècies invasores

Per altra banda, l'Associació de Defensa de la Fauna i de la Flora Autòctona (ADFFA) i l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, amb el suport de la Diputació de Barcelona, han organitzat un conjunt de tres jornades d'educació i sensibilització ambiental a la Riera de Merlès, per tal de conèixer i controlar les espècies invasores i netejar els seus entorns. 


Es va fer una primera jornada el 6 d'agost per capturar el cranc de riu invasor. La propera és al 27 d'agost. Els dos tipus més comuns són el vermell i el cranc senyal, espècies portadores d'una malaltia, l'afanomicosis, que causa la mort dels crancs autòctons i provoca la destrucció de l'hàbitat, tant dels peixos com de les plantes i algues. 

Per altra banda, el proper 2 d'octubre es realitzarà la campanya de recollida de brossa i deixalles a l'entorn del corrent fluvial, oberta a tothom qui hi vulgui participar. Totes aquestes activitats requereixen inscripció prèvia a a.adeffa@gmail.com. 
 

 

Participació