La investigadora i doctoranda de la UVic-UCC Ester Pou, nova directora de l’Escola Catalana de Londres

El centre imparteix classes de llengua i de cultura catalanes a infants de 3 a 12 anys que viuen al Regne Unit | L’escola ha posat en marxa una captació de fons a través d’una plataforma de crowdfunding per consolidar el projecte

per Redacció Osona.com , 5 d'agost de 2016 a les 18:58 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 d'agost de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La investigadora i membre del Grup d’Estudis de Gènere: Traducció, Literatura, Història i Comunicació (GETLIHC) de la UVic-UCC Ester Pou ha estat nomenada nova directora de l’Escola Catalana de Londres.

Fundada l’octubre de 2015, l’escola és un projecte innovador d’aprenentatge de la llengua i del patrimoni cultural català, i un punt de trobada de la comunitat catalana resident a Londres. A més de Pou, el proper curs acadèmic el centre comptarà entre el seu professorat amb Marta Cordero, graduada en Mestre d’Educació Primària per la UVic-UCC el curs 2015-2016.


“Des que vam arribar al Regne Unit ara fa 7 anys, el meu fill ha mostrat molt interès per parlar i escriure bé la seva llengua, però l’espai adequat on poder-li oferir aquesta oportunitat no existia”, explica Pou. És a partir d’aquesta inquietud, compartida amb altres famílies catalanes residents a Londres, que es van establir les bases de l’Escola Catalana, “una proposta educativa pensada per reforçar els vincles amb la cultura catalana i afavorir el creixement i el desenvolupament dels nens i nenes com a catalans i ciutadans del món”.

Per una banda, al centre s’hi imparteixen classes de català adaptades a les diferents edats i nivells, per “potenciar i motivar els nens i nenes a expressar-se en català en diferents situacions comunicatives, i dominar cada vegada més aquesta llengua”. Per altra banda s’organitzen activitats lúdiques, sobretot lligades al calendari de festivitats català.  


Tant les classes com les activitats es duen a terme els dissabtes a la tarda, en horari extraescolar. Després d’un curs en funcionament, el centre compta amb una trentena d’alumnes, d’entre 3 i 13 anys, procedents de famílies catalanoparlants o bilingües que, segons Pou, “volen que els seus fills mantinguin els vincles culturals i lingüístics amb els seus orígens”.

Consolidació del projecte

L’objectiu de l’Escola Catalana de Londres pel curs 2016-2017 és créixer i consolidar definitivament el projecte. Per aquest motiu, el centre ha posat en marxa un projecte de crowdfunding que té com a objectiu recaptar 1500 lliures, que serviran per “ampliar l’horari lectiu dels alumnes, acollir més famílies, comprar llibres de lectura i organitzar activitats, com ara trobades amb escriptors o il·lustradors de llibres per a infants i joves en català”, explica Pou.

Actualment la iniciativa no rep cap tipus de subvenció, de manera que el lloguer de les aules, el material i el sou del professorat es finança exclusivament amb les quotes de les famílies. Les aportacions es poden fer al portal Just Giving abans de l’inici del proper curs acadèmic.    

Ester Pou és llicenciada en Filologia Catalana i Màster en Estudis de Gènere: Dones, Desenvolupament i Cultures (UB-UVic), i forma part de la línia de recerca de Gènere i Traducció del GETLIHC, concretament del projecte “Traducción y censura: género e ideologia (1939-2000)”.

Actualment està acabant la seva tesi dins el programa de doctorat “Traducció, llengües i literatures” de la UVic-UCC. Des de l’any 2009 exerceix de lectora de llengua i cultura catalanes a la universitat Queen Mary de Londres.

 

Participació