Els treballadors d'Esfosa denuncien l'ERO a Inspecció de Treball

Denuncien la poca informació que els ha proporcionat l'empresa i que se'ls obliga a cometre un frau a la Seguretat Social | Des d'aquest mes d'agost l'escorxador ha reduït la jornada laboral de 8 a 5 hores a 138 treballadors | El judici contra Josep Ramisa es posposa fins a la tardor

Els treballadors s'han mobilitzat aquest dijous al migdia
Els treballadors s'han mobilitzat aquest dijous al migdia | Carles Fiter
04 d'agost del 2016
Actualitzat el 05 d'agost a les 9:13h
Els treballadors d'Esfosa han denunciat l'ERO a Inspecció de Treball de Catalunya, que l'escorxador ha tirat endavant des d'aquest mes d'agost. El comitè denuncia la reducció de la jornada laboral de 8 a 5 hores diàries, tant en el primer com en el segon torn, en un 37,5%. Alhora, l'empresa els obliga recuperar una hora negativa als treballadors, fent així sis hores diàries, i tres hores d'atur. Així ho ha explicat en un comunicat l'escorxador: "l'empresa prendrà les mesures disciplinàries que corresponguin". Les hores negatives són les hores que el treballador deu a l'empresa. Hores que ha cobrat, però no ha treballat. En aquest sentit, la secretària del comitè d'empresa Maria Ruiz (CCOO) ha explicat que "sempre hem dit que ens comprometem per escrit a què aquestes hores no quedaran penjades. Les treballarem, les volem tornar". Tot i així, "no es pot fer un ERO per recuperar les hores negatives que tenim".

El comitè d'empresa denuncien també la poca informació que tenen de l'ERO. Tot i que la llista ja està presentada a l'INEM, dels 138 treballadors que hi consten, només alguns han estat informats i, per tant, ara per ara, n'hi ha que fan cinc hores i n'hi ha que no. L'ERO afecta majoritàriament a la plantilla de treballadors en plantilla fixa. "Sabem que no afecta tothom i no sabem el perquè" explica Ruiz, que creu que "això enfronta els treballadors que no entenen perquè uns sí i els altres no".

"Vam demanar al gerent de l'empresa Lluís Saballs que presentés una llista de les persones afectades i s'hi va negar" ha explicat la presidenta del comitè Montse Castañé (COS). "Se'ns nega la informació" ha sentenciat.
 

El cartell: 'Fora l'ERO de la vergonya' Foto: Carles Fiter


A més, denuncien que, mentre fan cinc hores o sis, estan cobrant tres hores de l'atur, i "quan s'està a l'atur no es pot treballar", és un "frau a la seguretat social". Per això, la presidenta del comitè ha estat contundent: "Farem cinc hores i si ens sancionen, ho recorrerem". A més, Castañé ha explicat que en cas que algun treballador prengués mal fora d'aquestes cinc hores, "qui ho cobriria?". La presidenta considera que és un ERO "il·legal" per represàlies per la vaga del març passat.

Els treballadors, que s'han concentrat aquest dijous davant de l'empresa per informar els treballadors sobre l'ERO, denuncien que, a més, s'està fent una campanya "culpant al comitè de l'ERO". La matança en les càrnies habitualment té un descens en la seva productivitat. Tot i així des del comitè, remarquen que a finals d'aquesta setmana i de cara la que ve, molts socis començaran a portar bestiar i hi haurà feina. Per tant, segurament hauran de fer més de cinc o sis hores.

La proposta de l'empresa

Segons el comitè d'empresa, l'empresa Esfosa proposava una reestructuració de torns per sempre. Aquesta consistia a concentrar en un primer torn els treballadors de plantilla fixa, fent vuit hores; i un segon torn amb la resta de treballadors, la majoria de treball temporal i cooperatives. Des del comitè es va refusar aquesta opció perquè no quedava clar com seria aquest segon torn, que es preveia que la majoria serien cooperativistes. "Volen que la plantilla de treballadors fixos es vagi reduïnt, i la finalitat és posar la cooperativa" han explicat.
 

La presidenta del comitè informant a un treballador Foto: Carles Fiter


Generalitat i sindicats

Els treballadors creuen que en la trobada que hi va haver el dilluns entre Generalitat, Consell Comarcal i els ajuntaments afectats d'Osona, hi faltaven els treballadors i els sindicats, que són els qui pateixen aquesta situació. Tot i així, Castañé ha dit que "si els grans sindicats, com UGT i CCOO, s'haguessin unit a la lluita abans, ara no estaríem en aquesta situació a Esfosa". "Volem tenir un treball digne" ha sentenciat la presidenta.

El judici contra Josep Ramisa, a la tardor

Fa dues setmanes, el judici contra l'empresari accionista d'Esfosa, Josep Ramisa, es va suspendre a última hora perquè l'advocat del denunciat va proposar un procediment de mediació. Josep Ramisa està denunciat per insults racistes, agressions i amenaces, en el marc de la vaga d'Esfosa del març. Segons els treballadors, Ramisa es va dirigir a un piquet format per quatre treballadors i els va dir "us fotré quatre tiros", i també a un treballador d'origen subsaharià li va dir "a tu, mort de gana, et faré tornar a l'Àfrica".

Tot i així, el dimarts passat s'havia d'arribar a un acord entre ambdues parts i no es va aconseguir. La mediació es posposa al setembre. Els treballadors demanaven que es deixés sense efecte la sanció de deixar sense sou i feina als membres del comitè d'empresa (que actualment està aturat pendent de la resolució d'un jutge) i que no es presentés l'ERO.

La defensa de Ramisa tenia la intenció que els treballadors traguessin la denúncia. L'empresa ha tirat endavant l'ERO i, per tant, tot apunta que els treballadors no retirin la denúncia contra l'empresari accionista d'Esfosa i que hi hagi el judici a l'octubre.
Arxivat a