Vic tornarà a ser la seu dels Premis Porc d'Or

L'esdeveniment tindrà lloc el pròxim 4 de novembre al recinte firal el Sucre | De la quarantena de nominacions, més de la meitat són granges del sector porcí de Catalunya, sobretot d'Osona.

Redacció Osona.com
20 de juliol del 2016
Actualitzat el 21 de juliol a les 9:25h

Foto: Adrià Costa


La ciutat de Vic recupera després de 7 anys, la celebració de la Gala de lliurament dels Premis Porc d'Or que reconeix les millors explotacions ramaderes del sector porcí. La iniciativa reuneix més de mig miler de professionals, entre ramaders, empreses i professionals vinculats en aquest sector de tot l'estat Espanyol.

La XXIII edició tindrà lloc al recinte firal de Vic el divendres, dia 4 de novembre i està promoguda per l'Ajuntament de Vic, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya (IRTA); coorganitzats per l'empresa ZOETIS i Interporc; i amb el suport de la Cambra de Comerç de la delegació d'Osona i la seva Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic.

En la presentació d'aquests dimarts, el director de BDPorc i dels Premis Porc d'Or de l'IRTA Pedro López va explicar que aquesta serà la tercera vegada que la Gala dels Premis Porc d'Or s'organitza des de la ciutat de Vic (el 2004 i el 2009 també es va celebrar). "El sector és cada dia més eficient i professional i des de l'organització volem reconèixer amb aquests Premis el compromís de moltes empreses davant les preocupacions socials en temes de sanitat, benestar i medi ambient".

López va exposar que "en referència el tema mediambiental, podem constatar l'evolució del sector al llarg del temps; per una banda amb una legislació i normativa molt específica i estricte; i per altra banda, aplicant les millores tècniques disponibles per una major sostenibilitat".
 

Josep Puigollers, Josep Pujadas, Anna Erra, Pedro López i Alfredo Romero en la presentació dels premis Porc d'Or Foto: Carles Fiter


Els Premis Porc d'Or tenen la seva base en el BDporc (Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol) i a data d'avui s'analitzen trimestralment les dades de 850.000 reproductors, repartits en 700 explotacions de tot el territori espanyol. Des d'aquesta base de dades, anualment, s'escullen 120 granges nominades en funció de 5 categories (de 10 a 200 truges; de 201 a 500 truges; de 501 a 1.000 truges; de 1.001 a 2.000 truges i, finalment la darrera categoria respon a aquelles explotacions de més de 2.001 truges) i a partir de diferents criteris tècnics. Destacar que en aquesta edició, hi ha 28 granges catalanes i que sumen un total de 41 nominacions, és a dir un 34% del total.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Vic Anna Erra va explicar que aquesta serà la tercera vegada que la Gala se celebra a la ciutat de Vic i això demostra la "gran capacitat d'organització d'esdeveniments que té la ciutat" (el 2004 i el 2009 van ser les dues passades edicions). Erra ha posat de relleu la importància d'aquest sector per la ciutat i comarca i ha remarcat que els "Premis Porc d'Or són un reconeixement a la feina diària i ben feta del productor i del ramader". "Es tracta d'una oportunitat del sector i una oportunitat per la ciutat", ha afegit.

Alfredo Romero, gerent de màrqueting de la Unitat Porcina de ZOETIS, (empresa co-organizadora del certamen) va posar de relleu que aquests premis han servit per estimular i millorar dia a dia tot el sector porcí. En aquest sentit, Romero ha destacat que altres països han importat aquest model de reconeixement. Aquest és el cas de Portugal que aquest passat mes de juny ha acollit la primera edició dels Porco d'Ouro.

A la roda de premsa també hi van intervenir el president de la Cambra de Comerç de la Delegació d'Osona, Josep Pujadas, que va remarcar el dinamisme econòmic que aporta un esdeveniment com aquest a la ciutat i va recordar que 1 de cada 3 osonencs treballa al sector porcí. Josep Puigdollers de la Llotja de Contractació del Mercat en Origen va afirmar que és un orgull poder acollir aquest certamen a la capital d'Osona, ja que hi ha moltes ciutats que volen tenir-la.

L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) va crear els Premis Porc d'Or el 1994 amb l'objectiu de reconèixer el treball d'aquelles empreses i explotacions de porcí que, gràcies a la seva professionalitat i esforç i a la utilització de les millors tècniques de producció, són capaces de superar els nous reptes que contínuament apareixen en el desenvolupament d'aquesta activitat, actuant com a puntes de llança del sector porcí espanyol. En la seva XXIII edició, els premis Porc d'Or constitueixen tot un referent per a les empreses i granges de porcí espanyoles, que veuen en ells un reconeixement a l'excel·lència en el treball.
Arxivat a