El Festival Nits reuneix 9.000 persones en l'edició més compromesa i crítica

El premi de la crítica i del jurat s'estrenen guardonant pel·lícules socialment compromeses i independents: "The Mohican Comes Home" i "Old Stone"

Redacció
18 de juliol del 2016
Actualitzat el 21 de juliol a les 16:49h

Cues al Cinema Vigatà per la sessió de dissabte Foto: Festival Nits


La tretzena edició del Festival Nits de cinema oriental de Vic ha acabat aquest diumenge amb l’entrega dels tres premis del certamen. "El Gat de la Sort", el premi del públic, s’ha atorgat a la tercera entrega de la historia del mestre de Bruce Lee, Ip Man 3. Els nous guardons de la crítica i del jurat s’han concedit al drama social xinès Old Stone i a la comèdia japonesa The Mohican comes home.

El jurat del festival, format pels directors Reji Hosino i Kyu-jun Cho, ha valorat molt positivament la pel·lícula que va inaugurar les projeccions a la Bassa dels Hermanos. The mohican comes home ha agradat als experts per la seva posada en escena tranquil·la i expressiva i per una narrativa delicada. La coronació del film japonès plasma molt bé l’aposta del Festival Nits per produccions comercials però que no perden el segell d’autor i independent.

La crítica del festival, formada pels periodistes acreditats al certamen, ha premiat el drama social amb tints de thriller psicològic, Old Stone. Aquesta producció també és un bon reflex del què vol oferir el certamen, ja que és una crítica als serveis públics xinesos que va ser prohibida al festival de Hong Kong. El compromís de la cinta s’ha imposat a Ip Man 3 (la segona més votada) i a Chongqing Hot Pot.

Pel que fa al guardó clàssic que cada any atorga el públic del festival (el Gat de la Sort), enguany ha estat molt renyit perquè no hi ha cap pel·lícula de la secció oficial per sota d'una nota de 3 sobre 5. Finalment s'ha imposat Ip Man 3 per davant de 24 i Baaghi, les sempre esperades superproduccions índies. 
 

Espectacle de dansa a la Bassa dels Hermanos Foto: Festival Nits


Públic fidel i diversificat

Les xifres de públic són molt similars a les de l'any passat, arribant als 9.000 espectadors en els diferents espais i accions del certamen. La Bassa dels Hermanos, tot i les baixes temperatures d’algunes nits de projecció, ha estat l’epicentre de públic sumant forces amb una bona oferta gastronòmica i cultural. La resta d’espais com el Cinema Vigatà, l’espai Josep Romeu de la Biblioteca Joan Triadú o la Casa Convalescència també han tingut bons nivells de públic durant les activitats. 

A la xifra d’espectadors del Festival Nits cal afegir-hi els participants als tallers, cursos i xerrades dedicades a l'Àsia que els Centres Cívics de Vic van acollir durant els 15 dies previs al seu inici. Una vintena d'activitats que han tingut molt bona rebuda i que des de l'organització en garantitzen la continuïtat de cara al 2017. 

També s'han de tenir en compte les col·laboracions amb altres festivals i mostres que inclouen una sessió Nits dins les seves graelles, com el Minipop de Tarragona, el Phenomena o el Cryptshow de Badalona. Enguany, a més, la retrospectiva que el festival ha dedicat al gènere Kaijû eiga es traslladarà a la Setmana de Terror de Donosti en una col·laboració amb la mostra basca i Japan Foundation.

Proper objectiu: professionalitzar-se

Un dels reptes importants del Festival Nits és acostar-se cada vegada més a la professionalització. En aquest sentit, aquest any la relació amb  l'Ajuntament de Vic s’ha fet més forta. Des del consistori s’ha fet una aposta clara pel Festival Nits de cinema oriental tant en el vessant econòmic com en altres aspectes, que s’espera que vagi en augment en les properes edicions. La Generalitat per una banda i el sector privat per l’altra, també han mostrat la seva confiança en el certamen.
 

Cues al Cinema Vigatà per la sessió golfa de dissabte Foto: Festival Nits

 

Jornada gastronòmica abans de la projecció a la Bassa dels Hermanos Foto: Festival Nits

Arxivat a