Treballadors de Le Porc Gourmet de Santa Eugènia s'apropen a l'acampada de protesta

Càrnies en Lluita té la intenció d'estendre la pressió a tota la comarca d'Osona

Càrnies en Lluita informant als treballadors
Càrnies en Lluita informant als treballadors | José M. Gutiérrez
13 de juliol del 2016
Actualitzat a les 17:02h
Alguns treballadors de l'escorxador Le Porc Gourmet (Grupo Jorge SL) a Santa Eugènia de Berga s'han començat a apropar a l'acampada que hi ha al davant de l'equipament per demanar informació. L'acampada, organitzada per Càrnies en lluita, és una forma de pressió per protestar per la precarietat laboral d'aquesta empresa.

La plataforma Càrnies en lluita va facilitar aquest dimarts fulletons als treballadors oferint-los un servei d'assessorament gratuït per als treballadors de les càrnies, en tres idiomes perquè la majoria són immigrants. En el paper, on posa "Tots tenim drets, només cal saber-ho", se'ls convida a al Centre Cívic el Montseny de Vic cada divendres a les cinc de la tarda.

Càrnies en Lluita denuncia les "condicions infrahumanes" dels treballadors. "Ni tan sols tenen comitè d'empresa" ha reiterat la portaveu del sindicat COS Montse Castañé a Osona.com. Així ho ha corroborat un treballador que porta quinze anys a l'empresa: "i el que digui que en vol muntar un (de comitè), al carrer!".
 
Alguns d'aquests treballadors que s'han apropat a la carpa informativa de l'acampada, a més de queixar-se de la precarietat laboral, s'han queixat de la poca cohesió entre treballadors. La plantilla de Le Porc Gourmet de Santa Eugènia és aproximadament de mil treballadors, i d'aquests només una trentena tenen contracte. La majoria són immigrants i "molts d'entrada no saben ni que tenen aquests drets" ha explicat Castañé, a més de tenir "molta por".

Tot i així, la portaveu fa una valoració "molt positiva" de la campanya informativa de dimarts perquè està donant els seus fruits: "s'estan apropant treballadors de Le Porc Gourmet i també d'una altra càrnia d'Osona". La plataforma qualifica la indústria de "cooperativa fraudulenta", que consisteix, a través d'aquest model, a obligar a la persona pagar per treballar simulant una aportació del capital a la cooperativa i després se li manlleven els drets laborals.
 

Càrnies en lluita informant als treballadors a la sortida de la indústria aquest dimarts. Foto: José M. Gutiérrez


L'acampada, que va començar aquest dimarts fins al dijous, els permetrà "fer força amb tots els treballadors". Durant aquests dies, s'han programat un conjunt d'activitats, sobretot informatives. Des de Càrnies en Lluita han agraït el suport que han rebut per part de l'ajuntament del municipi. Osona.com ha intentat posar en contacte amb la direcció de l'empresa, Grupo Jorge SL, i no n'ha obtingut resposta. La indústria tampoc s'ha posat en contacte amb els acampats.

Arran de l'acampada del comitè d'Esfosa, la Coordinadora Obrera Sindical (COS), la Confederació General de Treball (CGT), la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) i altres particulars s'han unit formant Càrnies en Lluita, ampliant així la mirada cap a altres indústries càrnies de la comarca.
 

Le Porc Gourmet Foto: José M. Gutiérrez