cantonigròs

Un miler de participants es congreguen a Vic pel Festival Internacional de Música de Cantonigròs

L'edició d'enguany està dedicada a la memòria del mestre Àngel Colomer, un dels fundadors del certamen, i també al 125è aniversari de l'Orfeó Català

per Redacció Osona.com , 13 de juliol de 2016 a les 09:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de juliol de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un miler de participants concursaran al 34è Festival Internacional de Música de Cantonigròs, que se celebra des d'aquest dijous fins al diumenge al Teatre l'Atlàntida de Vic. En aquesta edició, que se celebra per cinquè any a la capital, hi haurà una trentena de grups, procedents de 18 països tan diversos com Brasil, Nepal, Irlanda del Nord, Xina i per primera vegada concursarà un grup de Montenegro.

El concert inaugural és a càrrec del Quartet Mèlt, guanyadors de la tercera edició del concurs Oh Happy Day de TV3. En aquest sentit, tal com va apunta el president de l'esdeveniment, Josep M. Busquets, "el festival es planteja convocar un concurs internacional de quartets", ja que "Catalunya havia tingut molta tradició en quartets mixtes o de veus iguals" i actualment "està poc divulgada". "Pensem que no podem oblidar que és una essència bàsica per la formació coral" va remarcar el director.


A la primera part del concert també hi actuen el grup de danses d'Irlanda del Nord i el de cant coral d'Eslovènia APZ Tone Tomsic Ljubljana, que el 1993 va guanyar la competició de cors mixtos del festival. A la cerimònia de benvinguda també es pot veure al grup de danses de Montenegro, el cor April de Rússia i l'Ars Nova-Coral da UFMG de Brasil, que el 1985 va guanyar la competició de cors mixtos del Festival.

Cent anys del naixement d'Àngel Colomer i 125 anys de l'Orfeó Català


Aquest any el festival, amb un pressupost de 233.000 euros, està dedicat a un dels membres fundadors més rellevants el mestre Àngel Colomer i del Romero, per commemorar el centenari del naixement. Va ser el director artístic del festival des de la fundació, l'any 1983, fins a la seva mort, l'any 2001. Per això, en la competició de veus femenines s'ha escollit una de les seves composicions, Llegenda, que recentment ha estat editada i recuperada pel patrimoni musical català.

Per a la competició de cors mixtos s'ha programat una obra de la polifonia religiosa dels segles XVI-XVII, Ave Maria, escrita per Tomás Luis de Victoria (1548-1611). Novament, s'ha escollit per a la competició de cors infantils l'obra Pasayan Xexenak, del compositor Tomás Garbizu Salaberria (1901-1989).

Enguany també es commemora el 125è aniversari de la fundació de l'Orfeó Català, que va promoure i va dur a terme, amb el suport popular de l'època, la construcció del Palau de la Música Catalana, una de les obres cabdals del modernisme de Lluís Domènech i Montaner. Per aquest motiu la imatge que identifica el festival d'aquest any reprodueix un dels fragments que coronen l'edifici del Palau de la Música i que representa un cor amb els seus cantaires.

El jurat del Festival està format per 17 membres de diverses nacionalitats i de prestigiós reconeixement internacional com Lluís Vila, Christopher Horner, Marina Makarova, Andrea Angelini, Xavier Solà, Anna Romaní o Francesc Casadesús.

Al festival hi col·laboren més de 400 voluntaris, alguns tot l'any i d'altres només durant la celebració del Festival. A més d'aquests voluntaris, s'han d'afegir també les 800 famílies dels diferents pobles que faciliten els allotjaments de forma desinteressada.

L'Off Festival omple de música i dansa els carrers de Vic

Durant aquests dies els carrers de Vic, a banda de l'escenari principal de l'Atlàntida, també s'ompliran de música i danses d'arreu del món amb motiu de la programació de l'Off Festival. Les actuacions tindran lloc en espais o residències de persones que no tenen ocasió de participar en directe a les diferents actuacions oficials del festival, així com també en escenaris exteriors de la ciutat.
 

Consulta tota la programació del Festival Internacional de Música de Cantonigròs

Venda d'entrades al web del Teatre l'Atlàntida

 

Participació