Salut

Salut Pública retira conserves de mongeta i bacallà pel brot de botulisme

Els dos bombers intoxicats, que continuen en estat greu, haurien consumit els dos productes durant un dinar al parc de Palafrugell | El secretari de l'ens creu que el brot de botulisme es deu a "un lot o un sol envàs" | Bonpreu demana als clients que hagin adquirit els productes investigats pel brot de botulisme que els retornin

per Redacció Osona.com , 1 de juliol de 2016 a les 13:34 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de juliol de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Agència de Salut Pública de Catalunya va identificar aquest dijous dos productes possiblement relacionats amb el brot de botulisme que ha afectat dos bombers del parc de Palafrugell (el Baix Empordà). Segons informen en un comunicat, durant la investigació del suposat brot per toxina botulínica s'ha detectat que els ingressats haurien consumit conserves de mongeta blanca cuita i bacallà esqueixat dessalat que podrien estar contaminats. Per això, han procedit a retirar del mercat els lots presumptament afectats i que es distribueixen a diferents supermercats i establiments de l'estat espanyol.

Segons informa l'Agència de Salut Pública de Catalunya, les dades dels productes són: mongetes cuites en pot de vidre de 400 grams envasats per Hermanos Cuevas S.A. i distribuïts per Bon Preu i Condis a Catalunya. Els lots que s'estan investigant són L-146-16, L-155-16, L-166-16, L-160-16, L-127-16, L-120-16, L-082-16, L-116-16. L'altre producte és bacallà esqueixat dessalat de 250 grams de marques Bon Preu i Royal, envasats per Copesco&Sefrisa SA. Aquests productes es poden trobar en diferents cadenes de supermercats. Els lots sospitosos són 6144b1-144, 6151b1-151, 6158b1-158, 6159b1-159, 6165b1-165, 6167b1-167, 6172b1-172.


L'Agència de Salut Pública de Catalunya aconsella a les persones que tinguin a casa seva algun envàs d'aquests productes, s'abstinguin de consumir-los preventivament fins que s'acabi la investigació del cas - si es tenen dubtes l'organisme ha posat a disposició aquest telèfon 902 111 444-. La incidència s'ha comunicat a través del Sistema d'Intercanvi Ràpid d'Informació d'alertes alimentàries (SCIRI) per al coneixement de la resta de les autoritats sanitàries de l'Estat.

Els serveis d'inspecció de l'Agència de Salut Pública de Catalunya i de l'Agència de Salut Pública de Barcelona duen a terme les actuacions oportunes de control oficial amb relació a la retirada del producte del mercat.


Salut Pública creu que el brot de botulisme es deu a un lot o un sol envàs

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat que “el més probable” és que els casos de botulisme estiguin relacionats amb “un lot o un sol envàs”, en declaracions aquest matí a El món a RAC1. També ha assegurat que no té constància de cap més ingrés per aquesta intoxicació, ha garantit el compliment de les mesures higièniques i ha destacat la col·laboració “total i absoluta” de les empreses Bon Preu i Condis, que són marques molt “serioses”.
 
Els dos bombers intoxicats continuen ingressats a l'UCI del Trueta en estat greu. “Encara no tenim una bona resolució”, ha apuntat Guix. “No arribaria a dir que es tem per la seva vida, però el botulisme és una malaltia molt greu, que té entre un 5 i un 10% de mortalitat. Segurament aquest no serà el cas afortunadament perquè estan ben atesos per bons professionals i totes les mesures preses”, ha afegit.

El botulisme és una malaltia molt “estranya”, ha reconegut el secretari de Salut Pública. Des de l'any 1995 hem tingut a Catalunya set brots amb 20 afectats, 18 dels quals van requerir hospitalització. Sempre han estat relacionats amb conserves casolanes. “Fins ara no havíem tingut un brot relacionat amb conserves industrials”, ha explicat. “Els símptomes comencen molt inespecíficament. Malestar, fatiga, però després la cosa es va complicant. Aquesta toxina afecta el sistema nerviós i la musculatura moguda pel sistema nerviós”, ha afegit.

Bonpreu demana als clients que retornin els productes investigats pel brot de botulisme

El grup Bonpreu va emetre un comunicat el dijous al vespre on demanava a tots aquells clients que hagin adquirit en el darrer mes algun dels productes que estan sent investigats pel brot de botulisme, que els retornin a l'establiment i els hi serà abonada la quantitat corresponent.

La companyia també informava que, com a mesura de prevenció i mentre s'estan duent a terme les analítiques per part de Salut, va procedir a la retirada dels seus magatzems i de les botigues tres referències de productes: el pot de vidre de 400 grams de mongetes cuites marca Bonpreu, la safata de 250 grams de bacallà esqueixat dessalat marca Bonpreu i la safata de 250 grams de bacallà esqueixat marca Royal.

D'altra banda, el grup Bonpreu també va explicar que s'ha informat als fabricants dels productes relacionats perquè activin els protocols i duguin a terme les accions pertinents. També van assegurar que estan col·laborant estretament amb les autoritats sanitàries per esclarir l'origen dels fets. En aquest sentit, l'empresa osonenca, a través d'un comunicat, lamenta les molèsties que aquest fet pugui causar als clients.

 

Participació