Vic torna a ser l'epicentre del cinema oriental amb el Festival Nits 2016

Del 12 al 17 de juliol es projectaran 40 pel·lícules, set d'elles com a estrenes absolutes | La 13a edició del certamen es complementa amb un gran nombre d'activitats paral·leles com tallers, concerts o exposicions

Fotograma d'una de les pel·lícules en cartell en el Festival Nits 2016
Fotograma d'una de les pel·lícules en cartell en el Festival Nits 2016
Redacció
28 de juny del 2016
Actualitzat a les 9:01h

Japó serà el país protagonista de la tretzena edició del Festival Nits de cinema oriental de Vic que se celebrarà del 12 al 17 de juliol a la capital osonenca. Aquest dilluns s’han presentat les novetats d’un dels certàmens més importants de cinema asiàtic a nivell Europeu. La imatge del 2016 és un Hikari, el fanalet japonès que il·lumina un cartell format per quaranta pel·lícules que es repartiran en sis seccions: oficial a concurs, especial, infantil, retrospectiva, curts i la Ruta Marco Polo, una nova línia que vol incloure films occidentals que ofereixin una mirada del continent asiàtic.

El llistat de guardons d’aquest any també s’amplia amb dos nous premis. Per una banda, el Premi Jurat que discutiran figures com el director Coreà Kyu-jun Cho, el cineasta japonès Reji Hoshino i la periodista Desirée de Fez, i per l’altra el Premi de la Crítica. Fidel als seus orígens, el Nits de cinema Oriental buscarà l’equilibri entre els títols més espectaculars i comercials del continent amb les propostes més independents, innovadores i radicals. Entre els grans títols mainstream hi trobem la tercera entrega d'Ip Man, el musical també xinès Office o les produccions de Bollywood Baaghi o 24.

Pel que fa a les propostes més arriscades en destaca Beijing Carmen, una revisió xinesa de la femme fatale andalusa amb altes dosis de flamenc i que es complementarà amb la presentació de la coreògrafa de la pel·lícula, Michelle Wang, i un espectacle de dansa. També el documental català Songokumania, d’Oriol Estrada, que repassa el fenomen Bolade Drac. El Japó serà el país amb més presència al cartell amb títols com The Mohicancomes home (que inaugurarà el festival), No longer heroine, Ataque a los titanes o una retrospectiva al cinema de monstres de kaijû eiga, director de pel·lícules com Godzilla.
 

El director del Festival Nits de Cinema Oriental, Quim Crusellas, explica la programació 2016 Foto: ACN


Activitats paral·leles

La tretzena edició del certamen no oblida la resta d’activitats no cinematogràfiques que tant marquen la fesomia del Nits. Les Nits a la Bassa i la seva fórmula de pel·lícula acompanyada de menjar asiàtic continuen com cada any, aquest cop amb plats que aniran del Japó a la India, passant per Xina, Nepal i Hong Kong. A més de l’oferta gastronòmica, el festival també presentarà una exposició fotogràfica al restaurant japonès Okashi o programarà el concert de la banda White Noise, que versiona cançons d’anime o de rock japonès.

Els tallers amb referències asiàtiques també seran molt presents durant els dies de festival. Els més petits podran participar en els tallers de dibuix de fanalets Hikari i pels adults també es farà un taller de cal·ligrafia japonesa a càrrec de la pintora i poetessa Mihoko Ono. Entre la resta d’activitats paral·leles també s’hi troben presentacions de llibres, xerrades sobre aspectes concrets de la cultura nipona, trobades empresarials sobre el mercat japonès o representacions de contes japonesos.
 

Foto de família dels organitzadors del Festival Nits de Cinema Oriental de Vic Foto: ACN