Esquerra supera Convergència per primera vegada a Osona

Els resultats entre ambdós partits han estat molt ajustats | En Comú Podem i PSC han tingut menys vots que el 20-D | La participació ha baixat respecte als comicis anteriors | Francesc Homs és l'únic candidat osonenc que entrarà al Congrés | El PP sorprèn millorant resultats i té aliats per continuar a la Moncloa | L'independentisme es manté i suma 17 diputats .contingutnaciodigital #columnanotigran .noticia h1 { font-size: 45px; line-height: 45px; }

Redacció Osona.com
27 de juny del 2016
Actualitzat el 29 de juny a les 18:53h

Oriol Junqueras, Joan Tardà i Gabriel Rufián, avui al Born Centre Cultural Foto: Isaac Meler


Esquerra Republicana ha guanyat per primer cop unes eleccions a Osona, prenent el primer lloc a Convergència Democràtica. Tot i això, el resultat entre ambdós partits ha estat molt ajustat. Només els separen un total de 496 vots. ERC ha obtingut 22.836 vots (32,6%) i Convergència 22.340 vots (31,9%).

Pel que fa als municipis, els resultats entre les grans ciutats també han estat molt ajustats. A Vic, ha guanyat CDC per només 23 vots de diferència amb ERC; i a Manlleu per 29. En altres municipis importants de la comarca ha guanyat ERC, com Torelló, Tona, Centelles, Roda de Ter.

El partit liderat pel taradellenc Francesc Homs ha guanyat en 27 dels 50 municipis de la comarca, mentre que Gabriel Rufián s'ha imposat als 23 restants. Homs serà l'únic osonenc que entrarà al Congrés.

El tercer lloc ha estat ocupat per En Comú Podem, que ha baixat lleugerament en vots respecte als comicis anteriors, amb 13,2% de vots (9.271). En quart lloc, també ha punxat el PSC, amb un 8,5% de vots (5.941).

Pel que fa la participació a Osona, ha baixat set punts respecte a les eleccions anteriors. En total, a la comarca han votat 70.019 persones de les 109.805 que estaven cridaves a les urnes (63,8%).

A Catalunya, el resultat és molt igual després del 26-J. La repetició de les eleccions ha deixat les coses ben iguals: no només pels resultats –el PSC ha perdut un diputat i el PP n'ha guanyat un- sinó també per les conseqüències en la política catalana. L'independentisme es manté –lluny de l'enfonsament que preveien alguns-, el "colauisme" ha vist les seves expectatives molt frenades i la via de reformar Espanya des de Catalunya –tant pel fracàs d'Units Podem com el d'Albert Rivera- ha quedat tocada.

El PP té aliats per aspirar a governar. Totes les enquestes marcaven un retrocés del PP i, finalment, ha aconseguir repetir victòria guanyant 14 diputats (de 123 a 137). Han recuperat la fuga de vots cap a C's i, juntament amb els taronges, poden aspirar a governar. Aquest bloc de centre-dreta suma 169 vots, a set d'una majoria absoluta que poden fregar si sedueixen el PNB (cinc diputats) i l'únic representant de Coalició Canària. Evidentment, una improbable abstenció del PSOE ho facilitaria tot.

Units Podem fracassa sense pal·liatius. Units Podem, la coalició de Podem, IU i altres forces, era la gran novetat del 26-J i també ha estat el gran fracàs d'aquestes eleccions repetides. Finalment, ha aconseguit els mateixos resultats que van obtenir per separat el 20-D. A més, no han aconseguit el tan anomenat "sorpasso", ni amb vots ni amb escons. El referèndum pactat, més complicat que mai a Madrid.

En Comú Podem guanya però no arrasa. Les enquestes havien arribat a pronosticar fins a 16 diputats a En Comú Podem, quatre més que el 20-D. Finalment, mantenir els resultats ha estat pitjor que una victòria agredolça, especialment per les notícies que arribaven a Madrid. No és una bona notícia per les aspiracions d'Ada Colau que, encara més que fa sis mesos, s'havia implicat en cos i ànima a la campanya. El to del seu discurs ho ha dit tot.

L'independentisme es manté i agafa forces. La crisi dels pressupostos havien deixat el sobiranisme molt tocat. El 26-J ha suposat mantenir la xifra de diputats independentistes a Madrid –17: 9 per ERC i 8 per CDC- i la sensació que ha superat un match ball. Els republicans tornen a quedar per sobre dels convergents en la lluita pel predomini en el sobiranisme, Convergència podrà afrontar amb certa tranquil·litat el congrés de refundació i el govern de Junts pel Sí veu com l'estiu li fa baixada cap a la Diada i la moció de confiança-.