Miniprojectes molt grans

L'Escola d'Art i Superior de Disseny i l'ADFO elaboren jocs i contes per donar a conèixer l'entitat i conscienciar la societat

 Presentació dels productes finals del taller
Presentació dels productes finals del taller | Carles Fiter
17 de juny del 2016
Actualitzat a les 18:23h
Un conte que costa de llegir. Per obrir-lo, s'han de trencar les pàgines; les lletres són massa petites, distorsionades, s'ajunten i, fins i tot, algunes estan superposades. No es pot distingir si la portada són dibuixos o paraules i algunes pàgines són negres. D'altres cops, el conte pesa massa. Aquestes són alguns dels problemes amb què es pot trobar una persona amb discapacitat visual, motriu o intel·lectual. Un conte que costa de llegir, però que amaga un gran projecte.

El conte impossible és un dels quatre projectes que ha sortit del treball conjunt entre l'Escola d'Art Superior de Disseny i l'Associació de Disminuïts Físics d'Osona (ADFO) que té l'objectiu de conscienciar a la població i alhora conèixer l'associació. "La comarca sap què és ADFO, però molts cops no saben què hi fem a dins" així ho ha explicat Maria Balasch, gerent de l'associació, en la presentació dels quatre treballs.
 
El projecte Cocreable es tracta d'un taller, amb vuit tècnics i usuaris d'ADFO i amb vuit alumnes, de l'assignatura Disseny i Pensament de tercer de Disseny Gràfic. En l'inci es va fer una anàlisi, d'on van sortir-ne quatre temes que s'han plasmat en un projecte. Aquests temes eren l'empatia (plasmada en el conte), la superacció, l'ADFO és més del que es veu, i les emocions.

La superacció es tracta d'un smartbox solidari amb una targeta a dins per posar-se en contacte amb l'ADFO i decidir quin tipus d'acció voluntària es vol fer amb l'entitat. L'ADFO és més del que es veu, és un iceberg on hi ha minijocs que s'han de superar buscant les semblances, no les diferències.

El treball que fa referència les emocions, és un conte que explica com se sent una persona quan no està acompanyada, explicat a través de la metàfora amb una llavor (dies de sol, dies de pluja, dies grisos...). I al final una targeta perquè cadascú pugui personalitzar la seva flor.

En tots aquests projectes, els elements que s'han de construir han passat pels tallers de l'ADFO. "De moment només hem fet un tiratge de 100 exemplars" explica la tècnica Elisenda Currius que ha participat en aquests projectes. La intenció és que hi passin més smartboxs, contes i jocs, i distribuir-ho al mercat. "Aquesta oportunitat ens serveix per normalitzar la nostra associació" ha sentenciat la gerent Maria Balasch. Aquests miniprojectes per a la superació i la conscienciació ajuden a conèixer a l'entitat i a posar-se a la pell dels usuaris.
 

Productes finals del taller Foto: Carles Fiter

Arxivat a