1 de 10
Empresa

Creacció posa en marxa l'EspaiCrea per gestionar la innovació a Osona

Un total de vint-i-quatre empreses ja han rebut l'assessorament d'aquest servei que també està destinat a aturats

per Redacció Osona.com, 15 de juny de 2016 a les 16:38 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juny de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Carme Sáez i Núria Macià Foto: EspaiCrea


L'Agència d'Emprenedoria, Innovació i Coneixement Creacció ha posat en marxa l'EspaiCrea, un centre de recursos per gestionar la innovació de les empreses, emprenedors o aturats, especialment de llarga durada i amb un nivell formatiu elevat. El servei "vol millorar els índexs d'innovació d'Osona", ha explicat la directora executiva de Creacció, Núria Macià.


Aquesta necessitat sorgeix "al detectar que els nivells d'innovació a les empreses osonenques són baixos i que cal treballar per generar nous índexs per mesurar-los". L'any 2014, en l'informe de competivitat de l'Observatori Socioeconòmic es va visualitzar aquests nivells d'innovació, per això, "hi havia el repte de millorar la cultura de la innovació en les empreses".

Per fer-ho, des del febrer d'aquest any funciona aquesta proposta, que compta amb un espai propi a l'edifici de Casa Convalescència de Vic. S'hi generen dinàmiques de treball creatives que permeten "generar reptes i buscar respostes innovadores a les situacions que ens exposen les empreses o les persones", tal com explica la responsable de l'EspaiCrea, Carme Sáez. En el cas de les persones, a partir de tallers en grup i de sessions individuals se'ls ofereixen recursos per reinventar la seva trajectòria professional. Pel que fa a les empreses, l'espai es perfila com un centre de dinamització i acceleració del procés d'innovació.


El servei és gratuït i consisteix en una bossa de deu hores de treball, que els usuaris van consumint en funció de les seves necessitats. El programa de l'EspaiCrea té dos nivells: l'assessorament "fet a mida" per cada empresa i la formació conjunta. Aquest últim consta d'aquestes deu sessions on hi ha una transferència de coneixement a les empreses sobre la innovació. "Hi ha empreses que no necessiten les deu sessions i d'altres que els n'hi falten" explica Sáez, que remarca que és un programa "flexible que acompanya a aquestes empreses".

EspaiCrea s'ha obert a partir d'una subvenció del Servei Català d'Ocupació amb la voluntat de convertir-se en un "espai transversal de l'agència al detectar la necessitat d'oferir aquest assessorament a empreses i aturats", segons ha assegurat Macià. Per aquest motiu, han anunciat que es buscarà una subvenció europea per donar continuïtat al servei, que s'adreça a totes les àrees sectorials (béns d'equip, agroalimentació, TIC, esports...) i a totes les àrees de l'empresa (màrqueting i vendes, producte, model de negoci o organització i recursos humans) de forma transversal. Alhora és un recurs que es pot complementar amb altres serveis, per exemple el Servei d'Empredenoria.


L'objectiu d'aquest primer any d'EspaiCrea era atendre 30 empreses al llarg d'aquest 2016 i actualment ja se n'han atès 24. Aquestes xifres, segons Sáez, demostren l'interès i la necessitat "de moltes empreses i persones de posar ordre a la innovació, si en tenen, o sistematitzar-la si encara no l'apliquen". En general han participat en aquest servei empreses petites i alguna de mitjana. La clau del procés que proposen és que emprenedors i empreses venen amb unes necessitats "però no els resolem els problemes sinó que els generem reptes perquè vegin la necessitat d'innovar".

 

Participació