Ensenyament i Vic Comerç promouen la formació professional dual a l'Institut de Vic

El conveni implica cinc cicles formatius: tres de grau mitjà i dos de grau superior | Vint-i-dos alumnes podran fer pràctiques retribuïdes en comerços de la ciutat

El director de l'Institut de Vic ensenyant les instal·lacions a la consellera
El director de l'Institut de Vic ensenyant les instal·lacions a la consellera | Josep M. Montaner
15 de juny del 2016
Actualitzat a les 9:33h
El Departament d'Ensenyament i la Federació de comerciants Vic Comerç han signat un conveni aquest dimarts que promou la formació professional en modalitat (FP dual) dual a l'Institut de Vic. La FP dual permet als alumnes rebre formació al centre docent i a l'empresa, i alhora suposa una estada retribuïda (en forma de beca formativa o contracte laboral) de l'alumne a una empresa que permet l'aprenentatge de la professió en un context real de treball.

Per Vic Comerç, tal com ha explicat el seu president Toni Brachs, "permet tenir una pedrera de futurs treballador del comerç a la mateixa ciutat". Alhora destaca que gràcies aquesta formació "es professionalitza i es dignifica la nostra feina". L'alcaldessa de Vic Anna Erra ha destacat "l'enriquiment" que suposa per la ciutat de Vic la firma d'aquest conveni. Alhora "fem joves i empreses més competitius" ha afegit.

Aquest acord suposa que un total de 22 alumnes en la primera promoció de cicles formatius de l'Institut de l'Institut de Vic podran cursar l'FP dual i també millorar la qualificació professional de les persones de l'àmbit de les indústries alimentàries i el comerç.

El director general de la Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial, Melcior Arcarons, ha destacat que es tracta d'un "conveni que s'ha gestat en aquest institut (...) i que s'ha anat treballant amb les empreses". Aquest conveni tindrà una vigència fins a finals de curs 2019-2020. Tal com ha explicat Arcarons, el conveni implica cinc cicles formatius:
- el cicle de grau mitjà d'activitats comercials
- el cicle de grau mitjà d'activitats comercials adaptat a la logística
- el cicle de grau mitjà de l’elaboració de productes alimentaris
- el cicle de grau superior de gestió de vendes i espais comercials
- el cicle de grau superior de màrqueting i publicitat
 

Firma del conveni Foto: Josep M. Montaner


Més petites i mitjanes empreses

Tot i que Vic Comerç ja participava amb la formació professional dual, aquest conveni amplia el ventall de comerços que volen participar en aquesta formació. Així, a més, es trasllada al conjunt de petites i mitjanes empreses, una formació que està molt reservada al sector industrial, fàbriques... grans empreses. "Demostrem que es pot firmar un conveni amb petites i mitjanes empreses, no només amb grans empreses" ha reafirmat la consellera Ruiz.

Les empreses que inicialment s'han adherit al conveni són: Interesport, Yamamay, Mobil Center, Raquel Sala, Radio Carrera, Vic Vip, Carol Bruguera, Pintur Vic, Estanc Crivillés, Teixits Bascompte, Llibreria Muntanya de llibres i Gargamel Joguines.

La formació professional dual a Catalunya

"És un acte molt important, però alhora força recorrent" ha explicat la consellera Ruiz només de començar l'acte. La consellera d'Ensenyament ha destacat que cada vegada són més els centres que confien en l'FP Dual. Tal com ha explicat, els motius són dos: per anar a buscar els talents que necessiten per les seves empreses i les seves entitats, i per les empreses que confien en els centres per rebre formació.

Aquest curs escolar, hi ha un total de 6.650 alumnes de formació professional matriculats en centres de la Catalunya Central, dels quals 598 són de la modalitat dual. Els centres que ofereixen FP dual són setze arreu del servei territorial, nou són centres públics i set de privats. Tots aquests centres ofereixen 28 projectes diferents de formació dual.

"Avui Catalunya té un gran sistema de centres de formació professional", ha reafirmat Meritxell Ruiz "ja no és aquella alternativa que no té sortida". A més ha afegit que els estudiants de FP tenen "un índex més elevat d'inserció laboral". L'Institut de Vic ofereix vuit projectes duals, amb 230 alumnes matriculats i 49 convenis signats amb entitats o empreses.

La consellera Ruiz ha acabat la visita anant a les empreses Victransa i Casa Tarradellas que formaven part d'aquesta formació professional dual.
 

Comerços de Vic Comerç amb la consellera, el director de l'Institut de Vic i l'alcaldessa Foto: Josep M. Montaner


El director de l'Institut de Vic ensenyant les instal·lacions a la consellera Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a