L'Agència Local de l'Energia d'Osona s'estalvia 300.000 euros

L'estalvi acumulat durant l'any 2015 inclou l'optimització de la contractació de l'energia dels ajuntaments, els errors de facturació detectats i els estalvis en els centres educatius públics de primària dins el programa "Desendolla't"

Redacció Osona.com
09 de juny del 2016
L'Agència Local de l'Energia d'Osona (ALEO) ha reduït la despesa energètica dels ajuntaments osonencs i els respectius edificis municipals en un import estimat anual de 290.030 euros. Les mesures d'estalvi promogudes durant l'any 2015 als ajuntaments de la comarca incorporen sistemes de telegestió i la revisió de tarifes i potències de subministrament dels equipaments municipals. Al resultat d'aquestes accions, s'hi suma l'aconseguit pel Projecte "Desendolla't" als centres educatius públics de primària, que suposa el 40% de l'estalvi energètic acumulat.

Durant aquest últim exercici, d'una banda, l'Agència ha ajudat a estalviar 160.232,19 € als ajuntaments de la comarca a través d'un control i revisió de les contractacions de les tarifes i les potències més adequades per a cada subministrament, considerant-ne les limitacions tècniques i el seu ús; també a través d'un sistema de telegestió.

D'altra banda, en aquest l'estalvi s'hi afegeixen 17.272,16 € que l'ALEO ha ajudat a recuperar d'errors de facturació que les companyies elèctriques havien cobrat de més als ajuntaments de la comarca.

Al mateix temps, l'Agència Local de l'Energia ha continuat portant a terme el projecte Desendolla't pel consum energètic responsable dels centres educatius. El projecte, pioner a Catalunya, té per objectiu principal promoure l'estalvi energètic i millorar l'eficiència energètica dels centres d'ensenyament d'infantil i primària de la comarca d'Osona.
En la darrera edició s'ha comptat amb 28 escoles i 7 llars d'infants i s'ha aconseguit un estalvi energètic de 112.526,02 € durant el 2015. En el projecte ja hi ha participat un total de 42 centres d'ensenyament i des del 2012 l'estalvi acumulat és de 404.473,96 €.

A més, l'ALEO juntament amb el Consorci de Serveis Socials d'Osona ha participat en la lluita contra la pobresa energètica amb l'objectiu d'ajudar les famílies vulnerables que tenen problemes energètics a les seves llars. S'han realitzat tallers pràctics sobre com estalviar diners en les factures energètiques que han beneficiat 270 famílies i s'han realitzat 60 visites d'avaluació energètica, entre d'altres accions.

Finalment, durant el 2015 l'Agència Local de l'Energia d'Osona ha realitzat el manteniment de l'inventari d'enllumenat i dependències dels municipis, el control de les instal·lacions municipals de biomassa a la comarca i l'elaboració dels Plans d'Acció d'Energia Sostenible per encàrrec de la Diputació de Barcelona (Pacte d'Alcaldes/esses)-
Pel 2016 l'ALEO preveu presentar propostes d'estalvi en l'enllumenat públic i analitzar la viabilitat del projecte "Telemesura't" als ajuntaments així com impulsar l'autoconsum fotovoltaic als ajuntaments.

L'Agència Local de l'Energia és un departament del Consell Comarcal que té com a principal objectiu l'assessorament i la col·laboració en la comptabilitat energètica dels ajuntaments de la comarca. Treballa amb els objectius de l'eficiència i l'estalvi energètics, i la promoció de les energies renovables. L'ALEO és la més antiga en funcionament de tot Catalunya, amb 13 anys d'història i compta amb 4 treballadors especialitzats en medi ambient, estalvi energètic i temes informàtics i de domòtica. L'Agència ha rebut diferents premis al llarg de la seva trajectòria, i entre aquests en destaca el Premi Sustainable Energy Europe Awards 2015, premi anual que la Comissió Europea atorga a les millors actuacions energètiques a nivell europeu.