La Facultat de Medicina de Vic arriba al ple amb poc suport

La ubicació, el sistema de preinscripció i la vocació pública amb un model privat han estat un dels temes de discussió de la futura facultat de la UVic-UCC | S'aprova la moció d'una beca social per ajudar al talent pels estudiants i també per l'adopció de mesures per millorar l'ocupabilitat i suport als nous emprenedors

Ple de l'Ajuntament de Vic
Ple de l'Ajuntament de Vic | Adrià Costa
02 de juny del 2016
Actualitzat el 23 de setembre a les 10:03h
El ple de l’Ajuntament de Vic, celebrat aquest dimecres a la tarda, ha aprovat la moció presentada per l’equip de govern de suport a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC amb pocs vots a favor.  El públic del ple d’aquest dimecres s’ha vist incrementat pels directius de la UVic-UCC i també pels treballadors del comitè d’empresa d’ESFOSA, suspesos de sou i de feina.
 

Marina Geli, coordinadora del Centre d'Estudis Sanitaris i Socials, al Ple de l'Ajuntament de Vic Foto: Adrià Costa

Treballadors d'Esfosa han portat la seva protesta al ple. Foto: Adrià Costa


Josep Arimany (CiU) ha presentat la moció de suport destacant “l’oportunitat història per la ciutat de Vic”. També per “l’impacte econòmic que tindrà la ciutat amb la creació d’aquesta facultat” i “la xarxa assistencial completa” on es podria desenvolupar part de la formació i docència, com els centres de Vic, Manresa, Granollers o Barcelona. Arimany també ha explicat la importància de disposar d’una altra facultat de medicina privada, a més de la facultat de la Universitat Internacional de Catalunya.

Des d’ERC-Som Vic, Joan Ballana ha reiterat el seu suport a la Facultat de Medicina i l’impacte que genera, però “no a la facultat que ens presenten: la seva Facultat de Medicina”. “Fins fa poques setmanes no en teníem cap projecte escrit” ha denunciat el regidor, que ha afegit que “fins fa poc que ens assabentem que no tindríem l’edifici per començar el curs 2017-2018”. El republicà, doncs,  ha preguntat “on s’ubicarà aquesta futura facultat? Haurem de subsumir els alumnes a les aules de la Universitat de Vic, mentre no tinguin facultat?”.

D’altra banda, Ballana ha afegit que “aquesta facultat no té vocació de servei públic amb una matrícula de 12.600 euros i amb un procés de selecció que no està integrat al sistema de preinscripció universitària”.

Per tant, el regidor d’ERC-Som Vic ha presentat les següents esmenes: garantir de forma real i efectiva la participació de manera activa de les forces del consistori en la nova definició del projecte; i modelar una facultat compatible amb la vocació de servei públic, a través del sistema de preinscripció de la universitat pública. “No acceptem aquest model 100% privat, volem replantejar aquest model de facultat” ha sentenciat.
 

Josep Arimany i Anna Erra. Foto: Adrià Costa
 

Intervenció de Joan Ballana. Foto: Adrià Costa


Pel que fa Capgirem Vic, Joan Coma ha criticat que no es parlés de la vocació privada de la facultat en la moció presentada. També ha dit que la moció “ho reuneix tot: és la privatització de l’educació i la de la sanitat”, i alhora “representa una clara mercantilització de l’educació”. Per tant, “no comptin amb nosaltres per continuar retallant allò públic i enfortint allò privat”.

Coma ha preguntat quina forma de finançament tindrà la futura facultat, ja que “no ens creiem que no hi haurà finançament públic tal com diuen”. També ha recordat que segueixen “pendents de conèixer els sous dels directius de la Universitat de Vic”.

Pel que fa, Arnau Martí de Vic per a Tots, ha volgut afegir l’esmena a la moció que garanteixi la viabilitat econòmica i es preservi el model de gestió dels models actuals i les facultats vinculades a la Universitat de Vic.

D’altra banda, el regidor de Capgirem Vic ha retret a Martí: “com pot caure tan baix el partit d’Iniciativa donant suport a la privatització de l’educació i la sanitat?”. Martí ha dit que “cadascú pot defensar el seu model i que no cal barallar-se”. “No vinc a donar lliçons morals a ningú”, ha afegit. Martí ha explicat que “està molt bé defensar els serveis públics, però a l’hora de la veritat no explicar com es paguen aquests serveis”.
 

Joan Coma Roura. Foto: Adrià Costa


Josep Anglada ha donat tot el suport al projecte, que “des del grup, entenem que aquesta facultat és beneficiosa per la nostra ciutat”.

Finalment, només s’ha acceptat l’esmena de Vic per a Tots, i no les d’ERC-Som Vic. Així doncs, la moció de suport a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC ha tingut 12 vots a favor (CiU, PSC, PLV i Vic per a Tots), 5 abstencions (ERC-Som Vic) i 4 vots en contra (Capgirem Vic).

Creació d’una Beca Social al Talent

Aprofitant l’assistència d’autoritats de la UVic-UCC, des d’ERC-Som Vic han presentat una moció per la creació d’una beca social al talent.  Es tracta que l’Ajuntament de Vic obri una convocatòria anual de la Beca Social a l’Excel·lència Universitària Ciutat de Vic-UVic-UCC que cobreixi totalment o parcial la matrícula d’estudiants amb bon expedient acadèmic i amb dificultat per continuar els estudis per motius econòmics, i que resideixi a la ciutat de Vic.

Tots els grups han votat a favor de la moció, excepte Capgirem Vic, que s’ha abstingut. Joan Coma ha destacat el valor d’aquesta moció, però “hi afegiríem que es donés una beca als estudiants que vulguin estudiar en altres universitats dels Països Catalans, no beneficiar exclusivament la UVic”.
 

Josep Lluís Garcia. Foto: Adrià Costa


La moció de les mocions

Així és com s’ha referit la regidora de Capgirem Vic Katia Juncks a la moció que ha presentat ERC Som Vic per al seguiment i control de l’aplicació dels acords inclosos en les mocions aprovades al ple. El regidor Diéguez  ha proposat “la creació d’un informe de seguiment de les mocions cada tres mesos”.

Arnau Martí de Vic per Tots, ha trobat “exagerat” fer un informe cada tres mesos i, per tant ha proposat fer-ne un cada més mesos. Per tant, s’ha acordat amb ERC-Som Vic fer un informe de seguiment de les mocions cada sis-vuit mesos.

Des del govern de la ciutat, Benjamí Dòniga (PSC) ha reiterat el significat d’una moció, “no deixa de ser una voluntat política i, que algunes, no són de caràcter obligatori”. A més, “l’ajuntament no té competències en moltes de les mocions” i  aquesta moció “desvirtua la qualitat democràtica” perquè correspon a l’òrgan de govern de la ciutat fer el seguiment i el control de les mocions.

L’equip de govern, doncs, ha votat en contra d’aquesta moció, però ha tirat endavant pels vots a favor de la resta de grups (ERC-SomVic, Capgirem Vic, PLV i Vic per a Tots).

El retorn del porta a porta

Capgirem Vic ha retornat el porta a porta al ple d’aquest dimecres, presentant una moció per a la seva implementació. “Volem el porta a porta amb una gestió pública” ha explicat Sara Blázquez, però “acceptem el model d’empresa mixta del govern i estem disposats a esperar fins al 2018 quan s’acaba la concessió de Vialnet”. La moció de Capgirem, que ha rebut el vot favorable de Vic per a Tots, no ha tirat endavant pels vots en contra del govern, d’ERC-Som Vic i de PLV.
 

Sara Blázquez, Joan Coma, Maria Carme Bover. Foto: Adrià Costa

 

Intervenció de Titi Roca Foto: Adrià Costa


Rebaixa de les tarifes de la pisicina i millora de l’ocupabilitat

En el ple d’aquest dimecres s’ha aprovat modificació de les tarifes de la piscina municipal per a l’estiu 2016, proposades pel Club Natació Vic-ETB. La rebaixa consisteix a un 25-30% menys del que costava actualment. Concretament, l’entrada general tindrà un preu de 5,90 euros i pels menors de 10 anys i jubilats, 4,75 euros. Podeu consultar els preus al web del club. La modificació ha tirat endavant anb tots els vots a favor, excepte Capgirem Vic que s’ha abstingut, ja que “malgrat els preus millorin, segueixen sent exclosius”.

Pel que fa la moció presentada per millorar l’ocupabilitat i suport als nous emprenedors, que ha presentat Arnau Martí de Vic per a Tots, ha estat votada a favor per unanimitat. Els punts que regeixen aquesta moció, entre d’altres, són els ajuts a les empreses i els comerços de la ciutat que contractin persones majors de 45 anys en situació d’atur; un programa de finançament dels primers 12 mesos als nous autònoms i autònomes.
 

Arnau Martí i Katia Juncks Foto: Adrià Costa

 

Josep Anglada al ple de l'Ajuntament de Vic Foto: Adrià Costa

Arxivat a