Els pagesos d'Osona preveuen una bona collita de cereal, tot i la malura

En el conjunt de la Catalunya Central es preveu doblar la producció en comparació amb l'any passat | Des de principis de juny, a Osona s'està fent la sega pels farratges

Un camp de cereals a Gurb, aquest dimecres.
Un camp de cereals a Gurb, aquest dimecres. | Adrià Costa
Redacció Osona.com
03 de juny del 2016
Actualitzat el 06 de juny a les 8:27h
LLuís Muntal de la Unió de Pagesos ha explicat a Osona.com que la sega del cereal no comença fins a finals de juny. Tot i així, ja es poden veure alguns camps que han començat ensilar per fer la collita de farratges pels animals. D'altres ho fan perquè el conreu del cereal s'ha vist afectat per una malura. "S'han donat molts casos de fongs en el conreu del blat" explica Muntal. La plaga "bastant general i molt fort" ha atacat a diferents varietats de blat i també d'ordi, "es van començar a donar els primers casos durant els mesos de març i abril" especifica el pagès. Segons Muntal, alguns pagesos han tractat aquest conreu afectat i estan esperant a finals de juny, si ha fet afecte la cura a les plantes.

Tot i així, "les previsions són bones i l'estat farratger és bo" apunta Muntal, que està a l'espera dels resultats del blat tractat. Així ho corroboren també els pagesos de la Catalunya Central que preveuen doblar la producció de cereal de l'any passat. La campanya de la sega d'aquest 2016 en les comarques d'aquesta zona es preveu molt bona, gràcies a les pluges que han caigut durant la primavera. Des d'Unió de Pagesos expliquen que tot i que el cicle s'ha retardat per la sequera de l'hivern, la primavera ha salvat la temporada.

La pluja ha caigut quan el gra ha de créixer i la planta de cereal ha d'agafar vigor. Les pluges i les temperatures fresques dels darrers mesos han salvat una temporada que, a l'inici, es preveia complicada per la sequera de l'hivern.

La sega es fa quan el gra està ben sec, amb temperatures altes i una humitat baixa. Llavors és quan el gra se separa més bé i es pot conservar millor perquè no fermenta.
 

Un camp de cereals a Manlleu, aquest dimecres. Foto: Adrià Costa


El preu, a la banda baixa

Tot i que la producció es preveu alta, una de les principals problemàtiques a la que s'ha d'enfrontar el sector és el preu del cereal, que se situa als 160 euros la tona. Tot i que aquest any està a la part més baixa i es podran compensar els costos de producció; amb collites dolentes com la de l'any passat no es pot fer front ni als costos.

La majoria de cereal que es produeix a Catalunya serveix per fer pinso i se'n destina molt poc al consum humà. Pel pagès, caldria buscar varietats de qualitat i apostar per l'ecològic, que actualment no arriba a l'1% dels productors de cereal.