Les diferents expressions de les festes del foc

La Flama del Canigó, que està a punt de fer els seus 50 anys, va reunir aquest cap de setmana el primer Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània i el Congrés Internacional dels Focs de Sant Joan

Josep Costa, aquest dissabte al Congrés Internacional els Focs de Sant Joan.
Josep Costa, aquest dissabte al Congrés Internacional els Focs de Sant Joan. | Adrià Costa
Redacció Osona.com
31 de maig del 2016
Actualitzat a les 9:22h
El cap de setmana passat va acollir els actes més destacats de la commemoració dels 50 anys de l'arribada de la Flama del Canigó al Principat a Vic. Una de les principals novetats era l'organització de la primera edició del Simposi Internacional de Focs de la Mediterrània amb l'objectiu d'aglutinar conferències, exposicions i debats entorn del foc, la flama, les fogueres i els fallaires.

Concretament el Simposi se centrava en tres àmbits del solstici d'estiu: Focs i fogueres de Sant Joan; Flama del Canigó; i Falles haros i brandons. Un dels propòsits era conèixer la gran diversitat de manifestacions que existeixen en aquest solstici al voltant de l'element del foc a la Mediterrània, és a dir, les diferents expressions de els festes del foc.

El dissabte també es va celebrar el Congrés Internacional els Focs de Sant Joan-Flama del Canigó, un sopar espectacle que va culminar el simposi que s'havia fet durant tot el dia. Organitzat al Sucre, va acollir mig miler de persones mentre les intervencions s'anaven combinant amb els plats de l'àpat. La jornada estava amenitzada per l'orquestra Experimental Catalana i Gemma Humet. Pel que fa a la dansa, va anar a càrrec de la Cia Km 0 i l'Esbart Sant Genís de Taradell. L'acte estava conduït per l'actriu Gisela Figueras.

En l'acte l'alcalde d'Arles de Tec René Bantoure va traspassar la Barretina d'Or a l'alcaldessa de Vic Anna Erra. La Barretina d'Or és el símbol del congrés que s'havia celebrat sempre a la Catalunya Nord, i que ara, amb un ou nom i objectius ha tingut lloc al principat. L'escriptor Lluís Solà va recitar un poema sobre el foc i la flama.

Escultura dedicada al 50è aniversari

El 23 de juny, al Coll d'Ares es farà la inauguració de l'escultura-peveter dedicada als 50 anys de la Flama del Canigó al Principat, en el marc del tradicional acte que començarà a les dotze del migdia i inclourà dinar popular, animació infantil, sardanes, músiques, dansa i parlaments. Fins a les cinc de la tarda quan partiran del mateix indret els equips de foc que repartiran la Flama del Canigó per cinquantè any al Principat. Per finançar l'escultura es farà una campanya de micromecenatge de la qual podreu trobar tota la informació a www.tradicat.cat.

La Flama del Canigó és una tradició que simbolitza la unió dels Països Catalans i la vitalitat de la cultura catalana. Com sempre, el punt de partida és el coll d'Ares, des d'on surten les diverses columnes que encendran les fogueres de Sant Joan a moltes poblacions catalanes. L'any 1966 Vic va rebre la primera ruta de la Flama del Canigó i es van encendre els primers focs de Sant Joan al pas fronterer del Coll d'Ares. Amb motiu d'aquesta efemèride, l'entitat Tradicat –juntament amb Òmnium, l'Ajuntament de Vic, la Generalitat, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal d'Osona- ha organitzat aquests actes culturals i divulgatius per reflexionar i recuperar la relació entre el nord i el sud dels Països Catalans. Els actes també coincideixen amb el fet que la ciutat ostenta aquest any el títol de Vic Capital de Cultura Catalana 2016 (VICCC 2016).
 

Recull d'imatges de fotos de la Flama del Canigó

El congrés ha commemorat els 50 anys de l'arribada de la Flama del Canigó al Principat. Foto: Adrià Costa

Arxivat a