ERC i Capgirem Vic fan campanya a favor de la municipalització de la gestió de l'Atlàntida

Els nou regidors critiquen els entrebancs i la "voluntat zero" que ha posat l'equip de govern per votar en el procés participatiu

Els nous regidors d'ERC i Capgirem Vic a l'Atlàntida
Els nous regidors d'ERC i Capgirem Vic a l'Atlàntida | Carles Fiter
Redacció Osona.com
26 de maig del 2016
Actualitzat a les 10:07h
ERC i de Capgirem Vic fan campanya a favor de la municipalització de la gestió de l'Atlàntida. Sota el lema "L'Atlàntida de tothom. Per la gestió pública de la cultura', les formacions tenen l'objectiu de fomentar la participació ciutadana en el procés que ha obert l'Ajuntament de Vic per decidir sobre el model de gestió que ha de tenir l'Atlàntida. En aquest cas, a favor de la gestió pública.

Com diuen en el manifest conjunt, l'Atlàntida presenta una triple paradoxa, primer perquè és una activitat històricament pública, "gestionada per mans privades"; és un dels equipaments més complets, però "no dóna facilitat perquè les entitats socials i culturals (...) en facin ús". I a més, els habitants de Vic no hi poden accedir per "qüestions econòmiques".

El regidor d'ERC, Josep Lluís Garcia, ha assenyalat que les dues formacions aposten clarament per l'opció de crear un Organisme Autònom sense ànim de lucre que deixi enrere la gestió privada que es va encomanar a la fundació l'Atlàntida des del naixement del teatre, l'any 2009. El nou model de gestió s'haurà d'implantar a l'ens a partir del juliol del 2017, un cop acabi la pròrroga de l'actual fundació privada l'Atlàntida.

La regidora de Capgirem Sara Blázquez ha destacat els avantatges que suposaria una gestió pública enfront de la privada. Amb una gestió pública el control de la despesa, "estaria garantit". A més, ha afegit que com que a ens privat, l'Atlàntida està obligada a generar beneficis, per això cal aplicar un recàrrec en el preu de les entrades. En canvi, si fos públic, cobraria estrictament la taxa que estipula l'ajuntament. D'aquesta manera, s'assegura un preu menor de compra de les entrades. Per últim, també ha reiterat que facilitaria l'ús de les instal·lacions al teixit cultural i a la comunitat educativa de la ciutat.

Crítiques al procés participatiu

Els dos grups, que ja havien presentat una moció per fer un procés participatiu sobre el model de gestió de l'Atlàntida aprovada a l'ajuntament, critiquen els entrebancs que està posant l'equip de govern. Denuncien que l'equip de govern farà totes les actuacions legalment necessàries per garantir que no quedi vinculat involuntàriament a un model de gestió que no hagi estat lliurement decidit per la ciutadania en el procés participatiu. En aquest sentit, Blázquez ha lamentat "la voluntat 0" per part del govern municipal d'encetar aquest procés.

Tot i així, les dues formacions animen a la ciutadania a informar-se, assistint a les jornades informatives que ha programat l'Ajuntament on consultors externs exposaran els avantatges i inconvenients dels dos models proposats. De fet, els informes que han elaborat aquests experts es poden consultar al web municipal. La participació ciutadana, a diferència d'altres ocasions on s'hi s'ha facilitat un accés telemàtic, només es podrà dur a terme de manera presencial a l'Oficina de Turisme i a l'Oficina del Remei. Es pot votar fins al 12 de juny.

La plantilla de l'Atlàntida

"Cap lloc de treball està en risc" ha dit Blázquez en relació a la plantilla de l'actual Atlàntida. Abans, però, ha denunciat la campanya interna que s'està fent als treballadors dient-los que amb el model públic perdran els seus llocs de treball. Si l'Atlàntida fos un organisme públic, els contractes dels 118 treballadors es subrogarien, tot i que no de manera indefinida i en un període indeterminat sí que haurien d'aprovar una oposició pública per mantenir la feina. A més, pel que fa als sous, ha afegit que 91 persones de la plantilla passarien a cobrar més (la gran majoria professorat) i 27 a cobrar menys (sobretot personal de direcció).
Arxivat a