Més de 6.000 ocells aquàtics han hivernat aquest any al riu Ter

La comarca d'Osona acull gran part d'aus, sobretot d'ànecs collverds, corbs marins i gavians argentats | El cens inclou també les comarques del Ripollès, la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

Dos voluntaris, en un dels trams del Ter
Dos voluntaris, en un dels trams del Ter | Museu del Ter
Redacció Osona.com
25 de maig del 2016
Més de 6.000 ocells aquàtics han hivernat aquest any al riu Ter, segons el cens que han elaborat diferents entitats i organismes vinculats al riu i recopilats des del CERM (Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis - Museu del Ter) i des del Consorci del Ter.

Aquesta tasca ha permès tenir per primera vegada un cens global d’aus que hivernen a la vora del Ter, i ha posat de manifest que hi ha hagut més de 2.000 anàtides, els ocells de la família dels ànecs, oques i cignes. La gran majoria són ànecs collverds, dels quals prop de la meitat eren presents a la comarca d’Osona, mentre que un total de 660 al Gironès. La resta eren presents sobretot al tram baix del Ter, ja a la plana empordanesa.

També s’han comptabilitzat més d’un miler de corbs marins, gran part dels quals a Osona. Uns 200 eren a la zona dels embassaments dins la comarca de la Selva i 200 més han hivernat al sector del curs baix del riu.

A més hi ha hagut 400 bernats pescaires a la comarca del Gironès, 80 a Osona i 25 al Ripollès. D’esplugabous, 335, n’hi ha hagut sobretot al Gironès. L’agró blanc, una espècie molt escassa anys enrere, segueix augmentant les seves xifres, i la comarca d’Osona n’ha acollit 15 exemplars. Cal afegir també l’observació de 2 capons reials al Gironès, una espècie molt escassa a la comarca.

Pel que fa a les gavines, cal destacar els 1.700 exemplars de gavià argentat presents a Osona, per uns 300 al Gironès, on també hi han hivernat una setantena de gavines vulgars. El gavià fosc, per contra, ha estat escàs, amb només 1 exemplar al Gironès i 9 a Osona.

De limícols se n’han recomptat uns pocs exemplars durant el cens, perquè el riu és un hàbitat poc idoni per a la majoria d’espècies d’aquest grup. Hi destaquen però 23 xivitones i 13 xivites, amb la presència testimonial d’alguns becadells, becadells sords i fredelugues. El mateix succeeix amb els ràl·lids, on els 63 exemplars de polla d’aigua tenen més protagonisme, especialment exemplars de rascló.

A més del CERM i del Consorci del Ter, han participat al projecte GEDENA (Ripollès), Grup d’Anellament de Calldetenes i Grup de Naturalistes d’Osona (Osona), l’Associació El Blauet (Gironès), tècnics del Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter (Baix Empordà), així com el Cos d’Agents Rurals.