Els sis canvis a la normativa europea del tabac

Les advertències, el cigarrets electrònics i el contraban, els principals objectius

Nou paquetatge del tàbac
Nou paquetatge del tàbac | Unió Europea
Redacció
24 de maig del 2016
Actualitzat a les 19:01h
Aquests són els principals canvis que estableix la revisió de la Directiva sobre productes de tabac a la UE que va entrar en vigor el passat 19 de maig.

1- Advertències sanitàries gràfiques més grans i obligatòries

Les advertències sanitàries amb fotografies, text i informació que indueixi a deixar de fumar cobriran el 65 % de la part anterior i posterior dels paquets de cigarretes i dels de tabac de cargolar. Les advertències estaran dissenyades per dissuadir la gent de fumar o bé animar els fumadors a deixar de fumar i mostraran els impactes socials i sanitaris del tabaquisme.

D’advertències, n’hi haurà de tres tipus, que s’aniran alternant cada any per garantir el seu impacte al llarg del temps.

A més a més es prohibirà qualsevol forma de paquetatge que no permeti veure les advertències Els paquets prims o de qualsevol altra forma irregular deixaran d’estar autoritzats. També es prohibiran els paquets que continguin menys de vint cigarretes. Per tant, els de deu cigarretes, que són especialment atractius per als grups d’edat amb menys poder adquisitiu, també desapareixeran del mercat.

2- Un etiquetatge més clar i concís

L’etiquetatge sobre el contingut de quitrà, nicotina i monòxid de carboni que figura en els paquets cigarretes i de tabac de cargolar seran substituït per un missatge informatiu que digui que "el fum del tabac conté més de 70 substàncies que s’ha demostrat que provoquen càncer".

No s’hi permetran la publicitat ni les dades enganyoses. Tampoc s’autoritzarà cap cap oferta especial o suggeriment segons el qual un determinat producte és menys nociu que un altre o més biodegradable ni cap esment a cap avantatge ambiental.

Per obtenir més informació sobre els ingredients dels productes del tabac i els seus efectes sobre la salut i sobre la seva natura adictiva, els fabricants i els importadors de productes del tabac hauran de presentar informes sobre els ingredients de tots els productes que introdueixen en el mercat europeu mitjançant un formulari electrònic.

3- Prohibició del tabac amb aromes

Les cigarretes i el tabac de cargolar ja no podran contenir aromes com ara mentol, vainilla o caramel, que emmascaren el sabor i l’aroma del tabac . En el cas dels productes amb més d’un 3 % de quota de mercat, com ara el tabac mentolat, la prohibició s'aplicarà només a partir del 2020.

4- Cigarretes electròniques, no prohibides però regulades

La Directiva sobre els productes del tabac no prohibeix les cigarretes electròniques. Ara bé, s’hi ha establert per primera vegada un seguit de requisits de qualitat i de salut que han de complir les que continguin nicotina. En primer lloc n'estableix les concentracions màximes i el volum dels cartutxos, depòsits i recipients de líquids que continguin nicotina. 

Apart les cigarretes electròniques han de ser segures per als infants i a prova de manipulacions i, per protegir els consumidors, han de tenir un mecanisme que permeti reomplir els recipients sense vessar ni una gota de líquid. 

També s’ha instaurat l’obligació de posar advertències sanitàries al paquetatge de les cigarretes electròniques que hauran d’avisar els consumidors que les cigarretes electròniques contenen nicotina i que no haurien de ser utilitzades pels no fumadors. L’embalatge també haurà d'incloure una llista de tots els ingredients que contingui el producte, informació sobre els efectes nocius, els grups de risc, la toxicitat i la natura addictiva del producte.

En els embalatges de cigarretes electròniques no s’hi permetrà cap element promocional.

5- Seguiment de les cigarretes electròniques

Com que les cigarretes electròniques són un producte relativament nou i tot just comença a haver-hi evidència científica dels seus efectes, la Directiva estableix uns requisits de seguiment i notificació que hauran de complir els fabricants i els importadors, els Estats membres i la Comissió.

6- Mesures de lluita contra el contraban

Per a combatre el comerç il·legal dels productes del tabac inclouen un sistema de seguiment compost d’elements visibles i invisibles, com ara hologrames, que ajudaran les forces i cossos de seguretat, les autoritats nacionals i els consumidors a detectar els productes il·lícits.
Aquestes mesures s'introduiran el 2019 en el cas de les cigarretes i el tabac de cargolar i el 2024 en el cas dels productes del tabac diferents.