El monument de Joan Capdevila, dedicat als terrissers de Catalunya

L'escultura de l'últim terrisser de Sant Julià de Vilatorta està darrere l'absis de l'església

El monument del vilatortí Joan Capdevila, l'últim terrisser del municipi
El monument del vilatortí Joan Capdevila, l'últim terrisser del municipi | Josep M. Costa
Redacció Osona.com
24 de maig del 2016
Actualitzat a les 12:29h
Sant Julià de Vilatorta ha dedicat el monument de l'últim terrisser de Sant Julià de Vilatorta Joan Capdevila a tots els terrissers de Catalunya i en especial als del municipi. L'ofici de terrissaire ha donat renom a aquest municipi arreu del país. L'escultura, situada darrere l'església al peu de l'absis, ha estat creada per l'artista Marta Solsona.

La Fira, ja consolidada, ha tornat a repetir l'èxit de públic de les edicions passades arribant a la xifra d'uns 5.000 visitants. En la vuitena edició el president d'honor ha estat l'actor i humorista Pep Plaza, que va trencar del tupí gegant i va donar el tret de sortida de la festa provocant somriures sonors entre tots els assistents. També el van acompanyar diverses autoritats com l'alcalde de Sant Julià de Vilatorta, Joan Carles Rodríguez i el conseller de Justícia, Carles Mundó, entre altres.
 

El monument de Joan Capdevila envoltat de les autoritats Foto: Josep M. Costa


En aquesta edició s'ha comptat amb una trentena d'expositors dels quals 10 eren nous ceramistes. Tots plegats van presentar una oferta variada: des de la terrissa utilitària fins a la decorativa i la joieria ceràmica. Alguns d'aquests expositors eren provinents de Polònia, Zamora i Alacant.

Un dels actes més concorreguts ha tornat a ser el Mos del Tupí; el tastet de plats que ofereixen els restauradors de la zona i que alguns han estat cuinats amb terrissa. Enguany es van servir unes 1.400 racions.

En el marc d'aquesta 8a Fira també ha tingut lloc el projecte I+T "Memorial Joan Capdevila", s'ha presentat "Lligams de terrissa" un projecte d'Abaraka Bake amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta i han tingut gran èxit d'assistència les visites guiades i els tallers de ceràmica i demostració de torn.
 

Galeria d'imatges de les darreres edicions de la Fira del Tupí