torelló

Els denunciats amb la «llei mordassa» per un agent de Torelló es mobilitzen

Les persones denunciades han creat una pàgina a Facebook i un correu per atendre altres casos problemàtics amb el policia local del municipi | La majoria dels afectats són simpatitzants de la CUP

per Redacció Osona.com, 18 de maig de 2016 a les 08:12 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Quatre dels denunciats i al centre l'advocat Foto: Carles Fiter


Les cinc persones denunciades amb la llei mordassa pel policia local de Torelló han creat la plataforma ‘1028 raons’ per recollir casos problemàtics amb què s’hagin trobat els habitants de Torelló amb l’agent de policia local. Tal com explica Francesc Manrique, un dels denunciats, “des que s’ha fet públic aquest cas, força gent se’ns ha adreçat explicant-nos casos en què aquest policia n’era part protagonista”. És per això, que “volem cridar a la gent que perdi la por i s’atreveixi a fer-ho públic” conclou.


Manrique explica que entén “que tractar temes amb els quals hi ha la policia relacionada pot generar respecte, però som cinc persones que hem decidit fer públic el nostre cas i esperem que a partir d’aquí s’hi sumi més gent”.  Per tal de facilitar que aquesta gent es pugui posar en contacte amb ells, s’ha posat en marxa la pàgina de Facebook ‘1028 raons’ i un correu electrònic per gestionar aquests casos.

“Si hi ha molts casos, el nostre objectiu és constituir-nos com a col·lectiu” explica Manrique, sempre que “es faci públic en primera persona i que no s’acusi sense proves”.

Els denunciats

En la roda de premsa d’aquest dimarts, cadascun dels denunciats han explicat per ordre cronològic com van rebre la denúncia per part de l’agent. Quatre de les cinc persones afectades estan vinculades entorn de la CUP. Lluís Toneu i Francesc Manrique en són regidors a l'ajuntament. Manrique ha dit que volen creure “que no és un cas polític, sinó que és un cas que afecta la ciutadania en general”.


Pel que fa a les denúncies, tan Toneu com Manrique, l’agent demana que se’ls apliqui dos articles de la Llei 4/2015. Els articles en qüestió són els següents:

- "Ús no autoritzat de dades professionals de les Forces i Cossos de Seguretat que puguin posar en perill la seguretat personal o familiar dels Agents".

- "Falta de respecte i consideració a les Forces i Cossos de Seguretat en l'exercici de les seves funcions".

Pel que fa als altres tres afectats, estan denunciats per l’últim article, per haver compartit i/o comentat la publicació de Facebook de Francesc Manrique.

La conflictivitat de la "Llei Mordassa"

L’advocat dels denunciats Antoni Iborra ha explicat que “no hi ha hagut infracció”. Primer perquè s’intenta aplicar una llei, la “llei mordassa”, que per si mateixa “ja entra en conflicte amb les llibertats d’opinió i expressió”.  Alhora, explica Iborra, les llibertats d’expressió i opinió “han d’estar per sobre d’una actitud inadequada de qui pretén fer callar les opinions de la gent”. “No és propi d’una policia democràtica” conclou.

A més, segons Iborra, la denúncia “no infringeix la privacitat de l’agent”, ja que no són dades personals. “Tot el contrari, -explica- és la manera correcte de denominar un agent de policia”. “Intentar criminalitzar algú per dir el número de placa és absolutament surrealista” sentencia.

Iborra ha explicat que “és la primera vegada d’un fet com aquest a la comarca, almenys que en tinguem coneixement”. El fet és que “encara no ha quedat clar qui assumirà aquestes denúncies”, ja que l’agent les va notificar pel seu compte. “Es tracta d’irregularitats formals”, especifica Iborra. Des de la part denunciada, “el que hem fet és presentar un escrit demanant que s’emplacin aquests expedients, per tenir la possibilitat de donar al·legacions”.

Una multa pel "CAT"?

Tot va començar quan el regidor de la CUP Torelló Lluís Toneu denunciava a través de Facebook que s'havia trobat una multa al parabrisa que deia textualment: “Porta adhesius il·legals a les 2 plaques de la matrícula “CAT””. La sanció va aixecar un gran rebombori i l’Ajuntament de Torelló va emetre una nota aclarint que la multa imposada per la Policia Local a Toneu era per infringir el Reglament de Circulació, relatiu a l’estacionament de vehicles, i no pel CAT.

Tot i així, la situació era un pèl anòmala, ja que en la multa, sí que s’especificava l’article que s’infringia en el lloc corresponent, però en l'apartat on s’ha de desenvolupar aquesta infracció, dient en què consisteix, no s’escrivia res. En canvi, sí que s’especificava en l’apartat informatiu amb tot detall una “il·legalitat”, la del CAT, que no és objecte de la denúncia.

 

Participació