Exposició del grup Òxid de Boira a la Galeria El Carme

Es va crear a Vic a finals dels 70 i aglutinava joves contraculturals, artistes i intel·lectuals

Òxid de Boira
Òxid de Boira
Redacció Osona.com
05 de maig del 2016
Actualitzat el 06 de maig a les 11:33h
En el marc dels actes de la capitalitat Cultural de Vic, aquest divendres a 2/4 de 8, a la Galeria El Carme de Vic s’inaugura l’exposició del grup Òxid de Boira, que conté una selecció de l’obra  de vint-i-quatre artistes (dues peces de cada un d’ells, una dels anys setanta i una altra d’actual).
 

'La Cúpula dels astres', fotografia sèpia. 2008 Foto: Manel Esclusa.


Els artistes presents (pintors, escultors, fotògrafs i ceramistes), són: Albert Barreda, Gabí Boixader, Anton Granero, Josep Hinojosa, Pere-Lluís Pla Boixó, Martí Riera, Ferran Sanz Clos, Jordi Sarrate, E.S.F Tiua, Josep Uribe Robert, Josep Vernis, Ernest Altés, Francesc Ballart, Joan Furriols, Enric Pladevall, Toni A. Protusach, Josep Ricart, Enric  Sala, Miquel Vilà, Toni Bover, Manel Esclusa, Miquel Pérez, Pep Madrenas i Araceli Plans. La mostra es podrà veure fins al 28 de maig.
 

'Sense títol', escultura de fusta. Anys 70 Foto: Josep Ricart Rial.


El col·lectiu osonenc Òxid de Boira, format  per joves contraculturals, artistes i intel·lectuals,  es va crear dos anys després de la mort de Franco, i entre 1977 i 1979 va desenvolupar una efímera activitat cultural amb exposicions, subhastes d’art, obres de teatre i concerts de música. Segons Andreu Roca, aleshores tresorer de l’entitat, els seus membres es movien “moguts per les ganes de desfer-se de la cotilla franquisme, experimentar la llibertat i canviar els hàbits”.
 

'Després de veure el ‘Davallament d’Erill la Vall’, escultura de bronze i fusta. 2015 Foto: Josep Ricart Rial.


Coincidint amb l’exposició, la Galeria El Carme també ha editat el llibre “Òxid de Boira”, escrit pel periodista Toni Coromina, col·laborador de La Vanguardia i Osona.com, que a banda de descriure la breu història del grup (la fundació, les reunions, la redacció dels estatuts, la seu social, els socis o les activitats culturals), recull les converses que l’autor va mantenir amb els vint-i-quatre artistes i en un annex reprodueix les imatges de les obres exhibides.
 

Coberta del llibre 'Òxid de Boira'

Arxivat a