Vic refusa definitivament la pota sud

El ple aprova l’enderroc de la benzinera de La Pista | El consistori ha matisat les condicions per accedir la tarifació social en les escoles bressol municipals

Intervenció d'Arnau Martí
Intervenció d'Arnau Martí | Adrià Costa
05 de maig del 2016
Actualitzat a les 18:52h

Fabiana Palmero al ple de l'Ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa


El ple de l’Ajuntament de Vic, celebrat aquest dimecres a la tarda, ha tirat endavant la moció per retirar la reserva de sòl relativa al traçat de la pota sud. Aquesta infraestructura és un vial que havia de connectar la C-17 i l’Eix Transversal a través de Vic i Santa Eugènia de Berga, amb l'objectiu de facilitar el trànsit dels vehicles pesants a l’escorxador de Santa Eugènia i permetre evitar el pas de camions pel sud del nucli urbà de Vic.

La regidora d’urbanisme i activitats Fabiana Palmero (CiU) ha explicat que “tenim la ferma voluntat que aquesta Pota Sud no s’executi en aquesta reserva de sòl que fixa el pla territorial”. A més, “entenem que les connexions de l’est i l’oest de la ciutat ja estan resoltes a través de l’eix transversal”.

En els acords aprovats, es reafirma el compromís dels grups que van signar el "Manifest de la Pota Sud de Vic" i es promou la retirada de la reserva de sòl. Alhora, en el segon punt, s'insta a la Generalitat, que és qui té l'última paraula, a modificar el Pla Parcial Territorial de les Comarques centrals per tal d'eliminar el projecte.

El regidor de Vic per Tots Arnau Martí  ha afegit que el POUM de Santa Eugènia de Berga ja està en marxa i creu que “és oportú manifestar a aquest ajuntament que incorpori totes les alternatives a aquesta infraestructura”, ja que “per nosaltres no és important”. Alhora, Martí ha celebrat la nova posició del govern i que “ho puguem aprovar conjuntament”. Aquesta moció forma part de l'apropament entre l'equip de govern i el regidor Vic per Tots, Arnau Martí.
 

Intervenció d'Arnau Martí Foto: Adrià Costa


Des de Capgirem Vic, Marc Barnolas també celebra aquest canvi d’actitud, però reitera que no els ha agradat els termes de procediment, ja que “hem tingut la impressió que dos partits s’han volgut apropiar de la lluita, que no és de ningú més que dels veïns que van posar aquest tema a l’agenda política”.

Barnolas ha recordat que el seu grup es va comprometre amb el manifest de la pota sud i ha retret a Benjamí Dòniga (PSC), que és l’únic partit democràtic que li falta signar. Dòniga ha admès que no s’hi van adherir per apel·lar a la neutralitat i que el seu partit no s’acostuma a adherir a “manifestos que poden variar en el temps”, però que ara és el moment de reiterar-ho.
 

Benjamí Dòniga al ple de l'Ajuntament de Vic Foto: Adrià Costa


Jaume Colomer d’ERC ha recordat al govern de CiU que la pota sud és una iniciativa seva, però que celebren “el canvi de postura del grup de convergència”. Anglada s’ha abstingut en la votació “per prudència” perquè creu que “és fàcil canviar l’opinió del govern”. En total, doncs,  la moció, presentada per Vic per Tots, Capgirem Vic i CiU, ha estat aprovada per tots els partits excepte plataforma vigatana.


L’enderroc definitiu de La Pista

La benzinera situada al carrer Anselm Clavé, al costat del riu Mèder i del passeig de la Generalitat anirà a terra definitivament. El ple de l’Ajuntament de Vic ja, va aprovar l’expropiació de la finca on hi ha la benzinera La Pista, per tal de procedir al seu enderroc, el passat desembre del 2015. En aquest últim ple va aprovar definitivament l’enderroc i condicionament de l’estació de servei. Tots els partits del consistori han votat a favor de l’aprovació definitiva d’obres d’enderroc i condicionament del terreny de l’estació de servei La Pista.

Matisar la tarifació social i bonificacions en llicències urbanístiques

Entre la resta de punts aprovats al ple, destaca l’aprovació per unanimitat de la tarifació social de la quota bàsica de les llars d’infants municipals. Aquest punt significa que les famílies pagaran les quotes en funció de la seva renda i s’han fixat sis trams de preus que van des dels 195,50 euros mensuals -per a famílies amb més recursos- fins als 60 euros.  Així ho van anunciar aquest dimarts, l’alcaldessa Anna Erra amb el regidor Arnau Martí de Vic per Tots.
 

Àlvar Solà, Joan Ballana, Maria Balasch i Katia Juncks, abans de començar el ple de l'Ajuntament de Vic Foto: Adrià Costa


ERC, Capgirem Vic i Plataforma Vigatana han proposat que una família pugui demanar la tarifació durant el curs, ja que la situació econòmica familiar pot canviar. És a dir, que no s’hagi de fer exclusivament en el procés d’inscripció. La proposta ha estat acceptada i, per tant, aprovada per unanimitat.

També s’han aprovat dues bonificacions del 95% de llicències urbanístiques. La primera, aprovada per unanimitat, ha estat per portar a terme les obres de nous accessos dels agents i detinguts per l’era d’en Sellés.

Pel que fa la segona, consistia a concedir al consorci hospitalari la bonificació per portar a terme les obres d’instal·lació del sistema d’aire fred a l’edifici de l’hospital. Tots els partits han votat a favor, excepte Capgirem Vic que s’ha abstingut. Joan Coma ha explicat que, tot i estar plenament d’acord amb les obres per instal·lar aire fred, s’abstindran “per mostrar oposició al sistema de gestió actual de l’hospital”, ja que defensen “el sistema de gestió directe”.
 

Intervenció de Joan Coma. Foto: Adrià Costa


Canvi climàtic

En l’apartat de mocions, a més de la moció per retirar la reserva de sòl del traçat de la Pota Sud, ha prosperat la proposta sobre els acords de la conferència sobre el canvi climàtic de París 2015. La moció, presentada per l’equip de govern (CiU i PSC) i Vic Per Tots, proposa l’adopció de mesures i compromisos amb l’objectiu de reduir les emissions de gasos de l’efecte hivernacle mitjançant l’increment de l’eficiència energètica i el foment de les energies renovables. La proposta ha tirat endavant amb disset vots favorables. Els quatre regidors de Capgirem s’han abstingut perquè creuen que en la moció no es concreten els punts d’actuació.
Arxivat a