L'historiador de Taradell Antoni Pladevall guanya el Premi Recercat

També han estat distingits l'Institut d'Estudis Eivissencs i Artur Blasco | Els guardons es lliuraran aquest cap de setmana a Vic

Redacció Osona.com
27 d'abril del 2016
Actualitzat el 28 d'abril a les 17:43h

L'historiador Antoni Pladevall, en una imatge d'arxiu Foto: Adrià Costa


L'Institut Ramon Muntaner (IRMU) organitza anualment les jornades Recercat, que enguany arriben a la dotzena edició i tindran lloc a Vic des d'aquest divendres I fins diumenge, 1 de maig. En aquest context, s'entregaran els Premis Recercat, que reconeixen la tasca feta tant col·lectivament pels centres d'estudi en el conjunt dels territoris de parla catalana, com en l'àmbit particular per persones que hi estiguin vinculades.

En aquesta edició els premiats seran l'Institut d'Estudis Eivissencs –en la modalitat d'entitat-, i el taradellenc Antoni Pladevall i Artur Blasco, per al premi a la persona. El lliurament tindrà lloc dissabte al Temple Romà de Vic i hi haurà la presència del conseller de Cultura, Santi Vila.

La XII Recercat, Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana, està impulsada per l’IRMU i compta amb la col·laboració del Patronat d'Estudis Osonencs, l'Ajuntament de Vic, la Coordinadora de Centres d'Estudi de Parla Catalana i el Departament de Cultura. El seu objectiu és facilitar un marc de trobada, de reflexió i de debat als centres d'estudi, i també donar a conèixer la tasca de recerca que fan aquestes entitats al llarg de l'any.

Entre dissabte i diumenge el Recercat oferirà diverses activitats obertes a tothom, com ara exposicions, presentacions, taules rodones, sortides culturals, activitats infantils i una fira d'entitats que s'ubicarà a la plaça dels Sants Màrtirs. El tret de sortida de la jornada serà una taula rodona, en què representants polítics de Catalunya, Balears, País Valencià i l'Alguer debatran sobre reptes i oportunitats de la cultura en el context polític actual.

Els premiats del 2016

Antoni Pladevall, nascut a Taradell l'any 1934, sacerdot i historiador, va estudiar al Seminari de Vic i a la Universitat Catòlica de Lovaina. És autor d'un centenar de llibres i de més de 300 articles. Ha publicat, entre altres, nombroses monografies locals (Centelles, Tona, Taradell, Seva, etc.) i destaca la seva vinculació amb nombroses entitats i centres d'estudis. Va ser el primer president dels Amics del Romànic, membre de la Junta del Patronat d'Estudis Osonencs i del Centre Excursionista de Catalunya i també ha col·laborat amb els Amics del Montseny, la Institució de Genealogia i Heràldica i l'Institut d’Estudis Penedesencs, entre d'altres.

Pel que fa a Artur Blasco, nascut a Barcelona l'any 1933, és llicenciat en Biologia per la Universitat Central de Barcelona, però la seva recerca ha estat sempre vinculada al món de la música i la cultura popular i tradicional al Pirineu. Va ser cabdal la seva tasca per la recuperació de l'acordió diatònic a Catalunya i del cançoner de tradició oral al Pirineu, del qual n'ha publicat els 12 volums i els 80 DVD de l'obra A peu pels camins del cançoner.

Per últim, l'Institut d’Estudis Eivissencs, fundat l'any 1949, té com a grans eixos d'actuació la defensa de la identitat pitiüsa, la protecció del patrimoni natural i cultural i la reivindicació de la llengua. Segons informa l'IRMU, durant aquests anys ha dut a terme un programa cívic i cultural amb resultats importants de continuïtat: el Curs Eivissenc de Cultura, la Festa de la nit de Sant Joan, els premis literaris de la nit de Sant Joan i Baladre, les Mencions d'Honor Sant Jordi, les publicacions periòdiques Eivissa i Pitiús, una nombrosa producció bibliogràfica, els cursos de català per adults a bona part dels municipis illencs, entre d'altres.
Arxivat a