El Fòrum de Debats s'apunta a VICCC 2016 amb Ramon Llull

Xerrada i col·loqui amb Jaume Medina, aquest divendres

Jaume Medina
Jaume Medina | Adrià Costa
Redacció Osona.com
26 d'abril del 2016
Actualitzat a la 13:56h
El Fòrum de Debats organitza per al proper divendres, 29 d'abril, una conferència amb el títol de Ramon Llull. ¿Qui era? ¿Què feia?, que anirà a càrrec del filòleg Jaume Medina (Vic 1949), filòleg. La xerrada començarà a les 8 del vespre i tindrà lloc a l'Auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Rambla de l'Hospital, 11, de Vic. Com és habitual, anirà seguida de col·loqui. Aquest és un acte de col·laboració especial del Fòrum de Debats en la programació de Vic, Capital de Cultura Catalana 2016 (VICCC 2016).

Aquesta conferència, que cal entendre com una aportació del Fòrum de Debats a l’Any Llull, es basa en una interpretació del llibre Breuiculum, ideat per Thomas Le Myésier, deixeble francès de Ramon Llull, que conté dotze esplèndides miniatures, en les quals són exposades les dates més importants i significatives de la vida de Ramon Llull, extretes de la biografia elaborada l'any 1311 per un monjo de la cartoixa parisenca de Vauvert a partir de la narració que li havia fet el mateix Llull.

Medina és catedràtic de Filologia Llatina de la UAB, poeta, assagista, traductor, editor i investigador. En la seva obra hi destaca la gran quantitat d'estudis sobre filologia llatina i catalana. Ha col·laborat en diverses revistes d'investigació i creació, com Faventia, Reduccions, Serra d'Or, Llengua i Literatura, Revista de Catalunya i Ausa, entre altres. És un dels col·laboradors de la Història de la literatura catalana de Riquer-Comas-Molas. Ha estat fundador de la Societat Catalana d'Estudis Clàssics de l'Institut d'Estudis Catalans (1979), coordinador i organitzador del Simposi Carles Riba (1984) i és membre del Consell de Direcció de la col·lecció d'autors grecs i llatins de la Fundació Bernat Metge des de 1993. Ha rebut diversos premis com el de Literatura Catalana de la Generalitat de Catalunya, el de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, el Ciutat de Palma...

La seva obra és força extensa (uns 300 títols) i sobresurt com a traductor i estudiós de totes les èpoques de la llatinitat especialment d'autors com Sant Agustí i Erasme de Rotterdam. En el camp de la investigació són remarcables els seus estudis sobre la vida i l'obra de Carles Riba i sobre altres autors de la literatura catalana com Josep Carner, Jacint Verdaguer o Àngel Guimerà. És valuosa també la seva producció poètica, dintre la qual es troben llibres com Dura llavor secreta i D'ara i de sempre. Ha dedicat moltes atencions a l'estudi de la retòrica, com es pot veure en el seu llibre L'art de la paraula. Són també importants els seus estudis sobre llengua catalana, entre els quals es troben La lenta agonia del català o l'ús de la llengua als mitjans de comunicació i El parlar d'una família vigatana. Darrerament ha col·laborat en el magne projecte de l'edició de l'obra llatina de Ramon Llull, del qual ha publicat Rethorica noua, Liber de natura, Liber quid debet homo credere de Deo, Liber de mille prouerbiis, Liber de doctrina puerili i Orationes et contemplationes intellectus. En l'actualitat treballa en l'edició crítica d'alguns llibres de la Bíblia catalana del segle XIV.
Arxivat a