Els ciutadans escolliran el nom de la nova biblioteca de Vic

L'equipament es construirà a l'antiga caserna de la Guàrdia Civil i podria estar enllestit el 2019

L'aparcament on s'ubicarà la nova biblioteca
L'aparcament on s'ubicarà la nova biblioteca | ACN
Redacció Osona.com
22 d'abril del 2016
El solar del número 1 del Passeig de la Generalitat de Vic és avui dia un pàrquing de 90 places de capacitat amb les parets pintades de grafits. L'espai va acollir la seu de la Guàrdia Civil a la capital d'Osona fins que l'any 1991 una bomba d'ETA va fer saltar l'edifici i amb l'atemptat es va endur la vida de nou persones, set d'elles nens. Ara, la previsió de l'Ajuntament és que l'any 2019 s'hi pugui construir la nova biblioteca comarcal.

El pressupost de les obres és de 8,5 milions d’euros, tal com ja va avançar Osona.com. La regidora d'Urbanisme, Fabiana Palmero, n'ha destacat que serà un edifici "modern i obert" i la voluntat és que també esdevingui un gran equipament cultural per a la ciutat. El 29 de maig s'habilitarà una pàgina web perquè els ciutadans puguin aportar suggeriments sobre com ha de ser i què hi ha d'haver al nou espai i des d'on també es podrà proposar i votar el nom del centre cultural.

Palmero ha explicat que l'objectiu és construir una biblioteca "moderna i oberta" que no només presti un servei relacionat amb els llibres, sinó que aculli també altres funcionalitats. En aquest sentit, la regidora de Cultura, Susagna Roura, ha afegit que no es visualitza l'espai com una biblioteca tradicional, sinó que tindrà altres espais on, a més d'anar a llegir, els estudiants hi podran realitzar treballs en grup en aules tancades, acollirà un laboratori creatiu, un espai de conferències i, fins i tot, un restaurant. De fet, serà la primera biblioteca a Catalunya que en tingui un. En definitiva, Roura imagina aquest espai "com un veritable equipament cultural".

En pocs dies han de sortir al BOP les bases del concurs que ha de permetre als arquitectes presentar els projectes per a la creació de l'edifici. Segons ha explicat Palmero, es tracta d'un concurs on s'hi poden presentar arquitectes d'arreu d'Europa i és obert a tothom. El concurs tindrà dues fases, una primera on els arquitectes podran presentar idees, de les quals s'escolliran quatre i cinc propostes. I, posteriorment, els escollits les hauran de desenvolupar i tornar a presentar. D'entre les quatre o cinc propostes en sortirà un guanyador final.

Roura ha explicat que la biblioteca disposarà de dinamitzadors que intentaran atraure públic i fidelitzar-lo. Les xifres de visitants a l'actual biblioteca Joan Triadú han baixat en els darrers anys (145.000 el 2013 i 115.000 el 2015) i per canviar això, i tenint en compte un nou pla de lectura que s'ha de tirar endavant i l'ajuda dels dinamitzadors, s'intentaria revertir aquesta situació. A més, també cal tenir en compte que el fet que l'edifici s'hagi concebut com un equipament cultural pot ajudar a atraure molta més massa crítica, ha explicat la regidora de Cultura.

Un record per a l’atemptat

L'indret on es construirà la nova biblioteca és un punt de dolor pels vigatans que van veure com l'any 1991 ETA feia esclatar una bomba a la caserna de la Guàrdia Civil. "Però al lloc on hi va haver bombes, ara hi haurà llibres", ha destacat Roura. El concurs a través del qual els arquitectes podran presentar les seves propostes planteja que el disseny de la nova biblioteca ha d'incorporar d'alguna manera un record per a les víctimes del terrorisme. "Podrà ser una escultura, un espai, una font d'on brolli aigua, o allò que cada arquitecte decideixi", ha explicat la regidora.
 

Presentació del Mapa de les lletres de Vic, a la biblioteca Joan Triadú, amb Susagna Roura. Foto: Ajuntament de Vic


El proper 29 de maig tindrà lloc la commemoració dels 25 anys de l'atemptat i també s'aprofitarà per celebrar els 20 anys de la inauguració de l'actual biblioteca Joan Triadú. En aquest acte s'explicarà a la ciutadania el projecte de la nova biblioteca que s'ubicarà al Passeig de la Generalitat.

A més, aquell mateix dia també s'obrirà un web municipal perquè els ciutadans pugui aportar idees sobre el funcionament de la nova biblioteca o quines activitats voldran que s'hi celebrin. El portal també incorporarà un apartat on es podrà proposar el nom de la nova biblioteca i després s'obrirà un procés perquè tots els vigatans puguin votar i decidir quin serà l'escollit.

El paper de la biblioteca Joan Triadú

El ple del mes d'abril va aprovar amb el suport de tots els grups la modificació del pla d'inversió i finançament de la nova biblioteca. Dels 6,5 milions d’euros inicials, es va passar als 8,5 amb la justificació que la biblioteca ampliava la seva superfície en 600 metres quadrats.

Tot i les dimensions de la nova biblioteca de Vic, que actuarà de biblioteca comarcal amb una capacitat per a 90.000 volums, no es vol que l'actual biblioteca Joan Triadú desaparegui. És per això que a l'espai del Pla de Balenyà es podria convertir en una biblioteca especialitzada per poder mantenir l'equipament.
Arxivat a