L'Audiència anul·la el judici on es va absoldre Anglada d'agredir dos joves

La resolució considera que es va fer una "valoració arbitrària" de les proves i ordena obrir un altre judici amb un nou jutge

20 d'abril del 2016
Actualitzat a les 17:23h
Josep Anglada, sortint dels jutjats de Vic, en una foto d'arxiu
Josep Anglada, sortint dels jutjats de Vic, en una foto d'arxiu | Adrià Costa
L'Audiència Provincial de Barcelona ha anul·lat la sentència del passat mes de desembre, on es va absoldre Josep Anglada, actual regidor de Plataforma Vigatana a l’Ajuntament de Vic, d'un delicte contra la integritat moral i dues faltes de lesions, per la presumpta agressió de dos joves a la plaça Major de Vic l'any 2012, quan encara era president de Plataforma per Catalunya. La jutgessa ha acceptat el recurs de les presumptes víctimes i ha ordenat que se celebri un nou judici, amb un jutge diferent. La data l’haurà de fixar en els propers dies el Jutjat Penal de Manresa.

La decisió judicial és fruit de “la valoració arbitrària de les proves” que es va fer en l’anterior judici, segons ha explicat Antoni Iborra, advocat dels joves que asseguren haver estat agredits. “El jutge no va tenir en compte la prova mèdica que van aportar els dos nois”, afegeix l’advocat.

Anglada, en declaracions a Osona.com, ha dit que està “molt tranquil” i que “ja es va fer el judici i es va decidir el que s’havia de decidir”. El regidor vigatà, que reconeix que encara no ha tingut massa temps de llegir-se la resolució, també ha avançat que estudiaran si recorren l’anul·lació. Una possibilitat, aquesta última, que Iborra descarta, ja que assegura que és una resolució ferma.

Segons el text d'acusació, el 22 d'abril de 2012 Anglada va insultar tres joves i en va agredir dos a la plaça Major de Vic. Presumptament, el regidor va professar-los cops de cap i de puny i els nois van haver de ser traslladats a l'hospital amb ferides lleus.

Anglada, per la seva part, va presentar denúncia contra els presumptes agredits per intent d’agressió contra la seva persona. L'acte es va produir poc després que hagués acabat la jornada nacional de Plataforma per Catalunya celebrada a la Bassa dels Hermanos.

En el judici, que ara s'haurà de repetir, la magistrada va donar validesa als testimonis que acompanyaven el regidor en el moment dels fets perquè van donar una versió "clara, rotunda i coincident", a diferència de les versions dels perjudicats. La jutgessa va considerar que els perjudicats i denunciants dels fets van donar versions "totalment" diferents.

La sentència, en canvi, donava plena credibilitat a la versió donada per l’esposa d’Anglada, Olga Parra, i Rosa Maria Llambrich i Ignacio Mulleras, companys de partit d’Anglada. Tots ells van coincidir en l'argument que havia donat Anglada: que havien estat els tres nois que prèviament l’havien insultat a ell i que les dues dones s’havien emportat Anglada per por que l’agredissin, sense que en cap moment Anglada tingués contacte físic amb cap dels nois.

Un altre dels motius que va portar la magistrada a absoldre Anglada és que no es va citar a declarar el metge forense que hagués permès acreditar "de manera indubtable" l'existència real de les lesions que es denunciaven, així com l'origen defensiu i agressiu d'aquestes. L'acusació, per contra, apunta que havia presentat un informe pericial mèdic, la qual cosa hauria d'haver estat suficient.

El Ministeri Fiscal demanava deu mesos de presó per Anglada. A més, també volia que se'l condemnés a pagar 900 euros de multa per les faltes de lesions i 580 euros en concepte de responsabilitat civil, i que se li prohibís acostar-se a menys de 500 metres dels dos joves agredits ni comunicar-se amb ells per qualsevol via.

L’incident va causar un gran rebombori a la ciutat, tant des d’una perspectiva política, amb debats molt crispats al consistori vigatà, com social, amb manifestacions i acusacions creuades entre els partidaris de les dues parts.
Arxivat a