Mercè Conesa inaugura la potabilitzadora d'Osona Nord i el Voltreganès

La presidenta de la Diputació posa en valor el sistema de finançament de l'equipament, extrapoblable a projectes d'altres indrets | L'ETAP subministrarà aigua a sis municipis i a 25.000 habitants

Mercè Conesa, descobrint la placa commemorativa
Mercè Conesa, descobrint la placa commemorativa | Diputació de Barcelona
Redacció Osona.com
18 d'abril del 2016
Actualitzat a les 12:47h
El president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, han inaugurat aquest dissabte la nova Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) a Osona Nord i el Voltreganès, acompanyats dels alcaldes dels sis municipis implicats. La potabilitzadora aportarà cabals complementaris d’aigua a sis municipis de la comarca: en una primera fase, a Torelló, Orís, les Masies de Voltregà i Sant Hipòlit de Voltregà; i a la primavera, quan hagin finalitzat les obres de les canonades, arribarà a Sant Pere de Torelló i Sant Vicenç de Torelló. En total, se’n beneficiarà una població de 25.422 habitants.

El projecte de la potabilitzadora, en funcionament des de principis d’aquest mes d’abril, ve de lluny, des que l’any 2005 es va signar un conveni amb l’Agència Catalana de l’Aigua per fer arribar aigua de boca als municipis d’Osona Nord. Així ho ha manifestat Joan Roca en el seu parlament d’inauguració, qui ha fet èmfasi en que el projecte s’ha fet realitat gràcies a mancomunar esforços i recursos de diferents administracions locals.

En el seu parlament de benvinguda, l’alcalde de les Masies de Voltregà, Sergi Vilamala, s'ha mostrat satisfet per acollir la planta al seu municipi i ha recordat els inicis de la portada d’aigües. Vilamala també ha agraït la col·laboració de la Diputació i ha dit que una vegada més ha demostrat “que està al servei dels ajuntaments”.

L’acte inaugural l’ha tancat Mercè Conesa, que ha posat en valor “un acord entre administracions extrapolable a altres indrets”, per aconseguir projectes com el de la planta potabilitzadora.
 

Mercè Conesa, descobrint la plaça commemorativa. Foto: Diputació de Barcelona


Després dels parlaments, les autoritats han descobert la placa inaugural i tot seguit s’ha procedit a efectuar una visita guiada per tota la instal·lació.

Una inversió de 8 milions d'euros

L’ETAP parteix de la captació d’aigua al riu Ter, a la resclosa de Conanglell, situada just davant dels terrenys de l’EDAR de la Vall del Ges. La capacitat de tractament en aquesta primera fase és de 6.000 m3/dia, una xifra que es podria ampliar als 10.000 en un futur, depenent de les necessitats dels ajuntaments afectats. Permetrà dotar aquests municipis dels cabals complementaris necessaris per pal·liar la precarietat de recursos propis que tenen fins ara, ja sigui en qualitat o en quantitat.

En la primera fase no es preveu el tractament dels fangs ni filtres de carbó actiu. La longitud de la xarxa de canonades serà de més de 18 quilòmetres, un cop estigui executada en la seva totalitat.

La inversió de l’ETAP i la xarxa de canonades ha estat de gairebé 8 milions d'euros (7.947.466,58). El finançament ha anat a càrrec del Consell Comarcal, a través de la Diputació de Barcelona, amb 1.693.952,75 euros, i la resta, dels sis ajuntaments, que han aportat 6.253.513,83 euros: 2.930.020,53 euros a la xarxa de canonades de la primera fase (les Masies de Voltregà, Orís, Sant Hipòlit de Voltregà i Torelló), i 1.712.729,60 euros a la segona (Sant Pere de Torelló i Sant Vicenç de Torelló).

L’entrada en funcionament de la potabilitzadora suposa una gran millora de la qualitat de l’aigua, significa un abastiment assegurat d’aigua per als municipis, i representa també el compliment de la normativa europea, que determina que l’aigua passi per la depuradora i es canalitzi a través de xarxa.
 

Les autoritats han visitat la planta després de la inauguració oficial. Foto: Diputació de Barcelona

Documents