La seguretat no pot ser una coartada per restringir les llibertats, conclou l'e-week

Una vintena d’experts en l’àmbit de les noves tecnologies i la llibertat d’expressió passen per la setmana digital de la UVic-UCC

Redacció Osona.com
18 d'abril del 2016
Actualitzat a les 11:49h

Cloenda de l'e-week, amb el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña. Foto: UVic-UCC


Vetllar per la seguretat no es pot convertir en una coartada que faculti els governs per laminar la llibertat dels ciutadans. Aquest és el missatge unànime que han defensat els experts en noves tecnologies i llibertat d’expressió que la setmana passada van visitar la Universitat de Vic–Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) en el marc de l’e-week, la setmana digital a Vic.

El debat entre llibertat i seguretat ha estat un dels eixos centrals de la dotzena edició del certamen, que divendres es va tancar amb un acte presidit pel rector Jordi Montaña. “L’e-week s’ha consolidat com una tribuna de reflexió”, va assegurar Montaña, que celebra que la setmana “no només prengui nota de les novetats tecnològiques, sinó que també les analitzi”.
 
La conferència de tancament va anar a càrrec del director d’Administracions Públiques i Empreses de Telefónica, Enrique Santiago. L’executiu va presentar algunes de les potencialitats del Big Data, que permet geolocalitzar les persones i conèixer millor els seus hàbits, moviments o gustos.

En aquest sentit, els investigadors de l’Institut de Dret i Tecnologia de la UAB, Emma Teodoro i Jorge González, van apuntar dijous en un altra conferència que la informació que faciliten les TIC “ens hauria de permetre prendre millors decisions a nivell de seguretat”, però van alertar que l’ús d’aquestes dades també “té riscos pel que fa a la preservació de drets bàsics, com el de la intimitat”. “Amb el Big Data podem identificar el comportament d’un individu concret i controlar-lo, però hem de fiscalitzar el responsable de gestionar aquesta informació”, van afirmar.
 
El consultor internacional en polítiques de regulació de mitjans, Joan Barata, també va expressar alguns dubtes sobre la utilització que fan els serveis de seguretat de la informació dels seus ciutadans. Barata creu que no “hi pot haver seguretat sense garantir el ple exercici de les llibertats individuals” i alerta que els governs de països colpejats pel terrorisme “tendeixen a la gesticulació: impulsen noves lleis perquè sembli que es mouen encara que no serveixin per a res”. El consultor va posar sobre la taula el cas de les escoltes massives de la NSA nord-americana com a exemple del que “no s’ha de fer”. “Violen els principis elementals de l’estat de dret mentre es conjuren per protegir-lo”, va denunciar Barata en la seva xerrada.
 
Més enllà del debat entre llibertat i seguretat, l’e-week també ha aprofundit en l’anàlisi del canvi social que es genera a partir de l’ús de les noves tecnologies. Dilluns, en la conferència inaugural, el gerent d’Enginyeria Telefónica, Francisco Martín, va presentar les novetats del Mobile World Congress i va analitzar l’impacte que poden tenir en la societat. L’endemà, el realitzador dels Telenotícies de TV3 Marc Sansa va explicar com els darrers avenços tecnològics els han permès evolucionar en la presentació dels informatius. En aquest sentit, el director de Tecnologia, Innovació i Sistemes de RTVE, Pere Vila, també va parlar dels canvis que les noves eines han propiciat en el consum de continguts televisius. Abans, la responsable de Noves Finestres i Mitjans Digitals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Judith Argila, havia analitzat les oportunitats que les noves plataformes ofereixen als mitjans.
 

Programa d'actes de l'e-Week 2015

Arxivat a