La consellera insta sindicats i empreses a solucionar junts el conflicte a les càrnies

Dolors Bassa es reuneix amb el sector i els demana que treballin “de debò” per acabar amb els seus problemes laborals | L'afiliació d’autònoms a la indústria alimèntària a Osona, una pràctica vinculada a les “cooperatives falses”, creix un 165% en set anys

Redacció Osona.com
18 d'abril del 2016
Actualitzat a les 10:57h

Trobada de Dolors Bassa amb representants dels sindicats i les empreses de la indústria càrnia. Foto: Departament de Treball


La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha demanat a les organitzacions empresarials del sector carni i als sindicats que “treballin conjuntament i de debò per acabar amb els problemes i conflictes laborals que es venen produint a les empreses càrnies catalanes”.
 
Dolors Bassa ha traslladat aquesta petició en el decurs d’una reunió mantinguda el passat dijous entre la direcció del Departament de Treball, els representants de l’Asociación Empresarial Cárnica ANAFRIC, la Federació Catalana d’Indústries de la Carn i dels sindicats UGT i CCOO.
 
La consellera ha afirmat que la reunió, celebrada a instàncies del Departament,  pretén que “les organitzacions empresarials i sindicals afrontin la problemàtica laboral que viu el sector carni i arribin a un acord que respecti les condicions laborals de les persones que treballen a les indústries i alhora garanteixi la viabilitat de les empreses”.
 
“És necessari arribar a un consens per donar estabilitat al sector, garantir el treball digne de totes les persones que treballen a la indústria càrnia del nostre país i guanyar competitivitat en els centres de treball”, ha subratllat la consellera de Treball.
 
Per últim, la consellera ha recordat a empreses i sindicats que “la Inspecció de Treball està portant a terme campanyes per detectar irregularitats en matèria de contractació i compliment de la normativa laboral i de cooperatives a les indústries càrnies de Catalunya”.
 
L’afiliació dels autònoms es dispara a la indústria alimentària
 
Segons les dades d’afiliació a la Seguretat Social i al Règim Especial d’Autònoms de la Indústria alimentària, entre els anys 2008 i 2015 s’ha produït un increment molt significatiu de l’afiliació com a autònoms en les comarques amb més presència de les indústries càrnies com són les comarques gironines, de Ponent, Bages, Osona i Vallès Oriental. Una pràctica que té vinculació directe amb les anomenades “cooperatives falses”.
 
En concret, entre març de 2008 i desembre de 2015, les afiliacions al Règim d’autònoms de la indústria alimentària a la comarca d’Osona va pujar un 165%; a les comarques gironines, un 105%; al Bages, un 66%; a Ponent, un 29%; i al Vallès Oriental, un 10%.
 
En contrast amb aquest augment, l’afiliació a la Seguretat Social a la indústria alimentària va caure un 9% al Bages i un 2% al Vallès Oriental, i tan sols va créixer un 4% a Ponent, un 3% a les comarques gironines, i un 1% a Osona.

En xifres concretes, a Osona hi havia 5.315 persones el 2008 assegurades treballant al sector carni, i al 2015, 5.390 (+75). En canvi, els autònoms de la indústria alimentària van fer un salt espectacular: de 1.068 a 2.830 (1.762).