Marina Geli posa a disposició del territori la recerca i el coneixement de la UVic

La nova coordinadora del CESS explica que el centre vol analitzar i promoure “la integració social i sanitària des de la proximitat”

Marina Geli, en el seu primer acte públic des que és coordinadora del CESS
Marina Geli, en el seu primer acte públic des que és coordinadora del CESS | UVic-UCC
Redacció Osona.com
16 d'abril del 2016
Actualitzat a les 15:49h
El vicerector de recerca i professorat, Jordi Villà, i la nova coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), Marina Geli, han presentat, en roda de premsa, els objectius d’aquest centre de recerca després que el passat 17 de març Geli n'assumís la coordinació. La metgessa i exconsellera de salut de la Generalitat de Catalunya ha explicat que el CESS és l’eina clau per aconseguir ser el referent en la “integració dels serveis socials i sanitaris des de la proximitat” i ha definit el centre de recerca com “l’espai de recerca i transferència de coneixement en salut i social que necessita el territori”. En aquest sentit, Geli ha “posat a disposició del territori la recerca i transferència del coneixement que la Universitat fa en l’àmbit sanitari i social”.
 
Per al vicerector de recerca i professorat, Jordi Villà, aquests objectius del CESS s’emmarquen en la recerca que desenvolupa la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), desplegada en deu àrees d’expertesa definides en el pla estratègic, i que han donat lloc a quatre centres de recerca i transferència de coneixement (CERT). Aquests CERT inclouen les àrees de medi ambient i alimentació, esport, gènere, i promoció de la salut i integració de serveis sociosanitaris, aquesta darrera aglutinada en el CESS. Villà ha explicat que la incorporació de Geli cobreix el buit actual de coordinació del centre i permet aglutinar i crear un discurs homogeni i coherent “de l’àmbit social i sanitari de la institució”.

Geli ha apuntat que la seva entrada a la UVic-UCC suposa obrir una nova etapa laboral que li permet aportar “el coneixement del territori i l’experiència en l’àmbit sanitari i social a una institució que té alhora una visió global i local”.

Projectes destacats del CESS

El CESS és un espai de caràcter interdisciplinari i transversal de la UVic-UCC que aglutina i coordina la recerca i la transferència de coneixement en l’àmbit de la salut, concebuda en la seva accepció més àmplia, i on hi té un pes rellevant la integració dels serveis sociosanitaris. Té per objectiu generar i transmetre coneixement per a la millora del benestar i la qualitat de vida de la població, i coordinar projectes amb els diversos agents del sistema sociosanitari.

Geli ha desglossat els principals projectes del CESS per aquest any. Per la coordinadora del CESS, un dels més destacats és situar la bioètica com a signe identitari de la docència, la recerca i la transferència de coneixement de la UVic-UCC. Des de fa quasi un any, la UVic-UCC compta amb una càtedra de Bioètica, i recentment s’ha constituït el Comitè d’Ètica de la Recerca que assessora a tots els grups, centres d’estudi o de recerca sobre les implicacions ètiques dels seus projectes.

En l'àmbit de la transferència de coneixement hi té un pes rellevant la docència i la formació, que es recolzen en les estructures que proveeix la UVic-UCC, amb una relació destacada amb la Facultat de Ciències de la Salut i del Benestar del campus UVic. En aquest àmbit, el CESS vol tirar endavant un mòdul de salut dins el Master in Business Administration (MBA) que ja imparteix la UVic-UCC, un postgrau en direcció i gestió de serveis socials, un congrés sobre el sistema català de Serveis Socials o les jornades de TIC Salut i Social, que es faran el mes de setembre, entre altres.

En la concepció més focalitzada de la transferència de coneixement, el CESS vol continuar impulsant projectes destacats com el que lidera la càtedra de Cures Pal·liatives per tal d’elaborar les eines que permetin identificar persones amb necessitats pal·liatives i pronòstic de vida limitat, i millorar-ne l’atenció.

En un altre exemple, les càtedres de TIC i Salut i la de Serveis Socials lideren un projecte transversal de definició d’un vocabulari controlat, comú i estàndard perquè els professionals puguin interoperar la informació dels serveis socials bàsics.

El CESS, motor en salut i social a la UVic-UCC

El CESS coordina les activitats de cinc càtedres: la de Bioètica, la de Cures Pal·liatives, la d'Innovació i Gestió en Serveis de Salut, la de Serveis Socials i la de TIC Salut. També dinamitza les activitats de quatre grups de recerca: Alimentació Salut i Benestar (GRASB), Esport i Activitat Física (GREAF), Salut Mental i Innovació Social (SaMIS) i Methodology, Methods, Models and Health and Social Outcomes (M3O) i dos serveis d’atenció i formació: el DIXIT Vic, Centre de Documentació de Serveis Socials, i el SÍRIUS Vic, Centre per a l'Autonomia Personal. A través d’aquests nuclis de coneixement, el centre dinamitza projectes de recerca i innovació, fa estudis i assessoraments o s’encarrega de la divulgació, difusió i intercanvi de coneixement en l’àmbit dels serveis socials i sanitaris.

Aquesta visió en salut del CESS complementa una segona àrea d’expertesa de la UVic-UCC, centrada en la biomedicina translacional i localitzada a la Facultat de Ciències i Tecnologia, i en la qual es compta amb grups de recerca que treballen en regeneració tissular, bioinformàtica i enginyeria biomèdica, a més de la càtedra de la Sida i malalties relacionades dirigida pel Dr. Bonaventura Clotet, recentment distingit amb la creu de Sant Jordi de la Generalitat.