La lluita contra l'estigma en salut mental, a través de caminades col·lectives

Obertament dóna suport a una proposta osonenca de Deriva Mussol i la FCMPPO

Una de les caminades ja realitzades.
Una de les caminades ja realitzades. | FCMPPO
Redacció Osona.com
14 d'abril del 2016
Actualitzat a les 11:44h
La proposta Caminants, que sorgeix de la col·laboració entre el col·lectiu artístic Deriva Mussol i la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO), és una de les iniciatives que aquest 2016 rebran finançament i suport tècnic d’Obertament, l’aliança catalana de lluita contra l’estigma en salut mental. ACVic, Centre d’Arts Contemporànies i la Universitat de Vic-Universitat Oberta de Catalunya (UVic-UCC) també col·laboren en el projecte donant suport en diferents etapes.

La proposta Caminants se situa en la tradició del caminar com a pràctica estètica. Les caminades es produeixen amb la intenció de traduir al llenguatge artístic allò que la pròpia experiència i les converses compartides van revelant.

Obertament ha valorat que sigui un projecte que fomenta el contacte social, amb la participació de persones amb problemes de salut mental i sense, que cooperen en igualtat d’estatus per aconseguir un objectiu comú, no deixen veure o fan explícit de forma evident quina és la seva condició i generen oportunitats per entrar en conversa i compartir informació sobre les seves vides.

El contacte social era un dels requisits bàsics per optar a la convocatòria, perquè es considera com una de les eines més efectives per a canviar coneixements, actituds i comportaments envers les persones amb trastorn de salut mental.

El programa es porta a terme els mesos de març, abril i maig de 2016, cada dimarts de 10 del matí a 12 del migdia. El punt habitual de sortida és l’ACVic. El grup sortirà a caminar i posteriorment realitzarà trobades per parlar de les experiències que es vagin vivint i per anar creant un relat d’aquesta experiència, el qual podrà ser traduït en diferents tipus d’accions o llenguatges.

La participació està oberta a qualsevol persona que tingui interès per compartir trobades per caminar de manera continuada o puntual. Qui s’hi vulgui afegir només ha d’escriure un correu a [email protected].

La col·laboració entre Deriva Mussol i la Fundació CMPPO va començar a finals de 2015 amb diferents caminades participades per persones usuàries de la Fundació, alumnat universitari de Grau en Educació Social de la UVic-UCC juntament amb públic i col·laboradors d’ACVic i Deriva Mussol. El resultat va ser un vídeo documental que s’ha inclòs com a obra en la desena edició del projecte Parelles Artístiques.