La Fira de la Llavor Tradicional de Roda de Ter es consolida

El concurs de conserves, un dels grans atractius d’aquesta edició

Toni Carrasco
12 d'abril del 2016
Actualitzat a les 17:24h
El jurat del concurs de conserves, format per  Ignasi Camps i Pep Salsetes
El jurat del concurs de conserves, format per Ignasi Camps i Pep Salsetes | T. Carrasco
Durant tot el cap de setmana, dissabte i diumenge, ha tingut lloc a la Muntanyeta de Roda de Ter la quarta edició de la IV Fira de la Llavor Tradicional. Una trobada i fira de compra, venda i intercanvi de llavors autòctones, única a Osona i també a la Catalunya Central, plenament consolidada.

D'una banda, s’hi han muntat una vintena de parades de llavors pròpies del país i que s'estan perdent, amb la massificació i la estandardització de la venda d'espècies per part de les grans empreses subministradores de fora del nostre territori. Les varietats autòctones estan adaptades al clima i la terra de cada comarca i població i, tot i que moltes vegades no siguin molt productives, si que tenen al seu favor les propietats organolèptiques de gust real, intensitat i qualitat de la planta.

La fira es va complementar amb xerrades, tallers i presentacions que tenien com a eix de fons la temàtica sobre la agricultura d'autoconsum, alternativa i ecològica, com un taller d'identificació de llavors arqueològiques, una passejada per reconèixer diferents tipus d'herbes remeieres a càrrec de Santi Jàvega, una xerrada sobre com afecta el canvi climàtic l'agricultura i l'alimentació i una altra sobre la gestió agroecològica dels fruiters. Les activitats divulgatives de coneixement es van completar amb tallers per fer olis essencials de forma natural i un altre taller sobre la recuperació i conservació de llavors antigues a càrrec dels bagencs de Les Refardes, uns dels pioners en aquest àmbit. Des d'un punt de vista més acadèmic, per part de la Universitat de Vic-UCC, Carme Casas, va fer una conferència sobre la riquesa vegetal de la plana de Vic.
 

La fira, el passat cap de setmana. Foto: Toni Carrasco


Durant la fira també es va presentar l'únic Banc de Llavors d'Osona, dins un projecte anomenat Graners d'Osona, i que està ubicat físicament a la Caseta del Pou, prop del Parc de la Muntanyeta. Aquest espai, organitzat per voluntaris, és obert a tothom i és on s'emmagatzemen les llavors produïdes pels agricultors locals per tal de preservar i proporcionar llavors a les persones interessades. Així, tothom que vulgui pot replantar llavors, intercanviar llavors i aportar noves llavors de varietats locals.   

Diumenge a la tarda va tenir lloc el concurs de conserves, que fou la novetat d'aquesta edició, i on el  jurat estava format pels cuiners i gastrònoms Ignasi Camps i Pep Salsetes. Es van presentar una trentena de conserves que havien de seguir unes condicions bàsiques: els ingredients només podien ser hortalisses, fruites i bolets.

El jurat, desprès de fer un tast, valorava bàsicament el gust i la originalitat. Entre els participants es van poder trobar des de salses de tomàquet, melmelades, chutneys, etc. L'ordre de degustació va començar pels gustos més salats, els dolços i per acabar amb els agredolços.
 

Programa d’actes


La fira, el passat cap de setmana. Foto: Toni Carrasco

Arxivat a