12
d'abril
del
2016
Actualitzat
a les
17:24h
Durant tot el cap de setmana, dissabte i diumenge, ha tingut lloc a la Muntanyeta de Roda de Ter la quarta edició de la IV Fira de la Llavor Tradicional. Una trobada i fira de compra, venda i intercanvi de llavors autòctones, única a Osona i també a la Catalunya Central, plenament consolidada.
D'una banda, s’hi han muntat una vintena de parades de llavors pròpies del país i que s'estan perdent, amb la massificació i la estandardització de la venda d'espècies per part de les grans empreses subministradores de fora del nostre territori. Les varietats autòctones estan adaptades al clima i la terra de cada comarca i població i, tot i que moltes vegades no siguin molt productives, si que tenen al seu favor les propietats organolèptiques de gust real, intensitat i qualitat de la planta.
La fira es va complementar amb xerrades, tallers i presentacions que tenien com a eix de fons la temàtica sobre la agricultura d'autoconsum, alternativa i ecològica, com un taller d'identificació de llavors arqueològiques, una passejada per reconèixer diferents tipus d'herbes remeieres a càrrec de Santi Jàvega, una xerrada sobre com afecta el canvi climàtic l'agricultura i l'alimentació i una altra sobre la gestió agroecològica dels fruiters. Les activitats divulgatives de coneixement es van completar amb tallers per fer olis essencials de forma natural i un altre taller sobre la recuperació i conservació de llavors antigues a càrrec dels bagencs de Les Refardes, uns dels pioners en aquest àmbit. Des d'un punt de vista més acadèmic, per part de la Universitat de Vic-UCC, Carme Casas, va fer una conferència sobre la riquesa vegetal de la plana de Vic.
Durant la fira també es va presentar l'únic Banc de Llavors d'Osona, dins un projecte anomenat Graners d'Osona, i que està ubicat físicament a la Caseta del Pou, prop del Parc de la Muntanyeta. Aquest espai, organitzat per voluntaris, és obert a tothom i és on s'emmagatzemen les llavors produïdes pels agricultors locals per tal de preservar i proporcionar llavors a les persones interessades. Així, tothom que vulgui pot replantar llavors, intercanviar llavors i aportar noves llavors de varietats locals.
Diumenge a la tarda va tenir lloc el concurs de conserves, que fou la novetat d'aquesta edició, i on el jurat estava format pels cuiners i gastrònoms Ignasi Camps i Pep Salsetes. Es van presentar una trentena de conserves que havien de seguir unes condicions bàsiques: els ingredients només podien ser hortalisses, fruites i bolets.
El jurat, desprès de fer un tast, valorava bàsicament el gust i la originalitat. Entre els participants es van poder trobar des de salses de tomàquet, melmelades, chutneys, etc. L'ordre de degustació va començar pels gustos més salats, els dolços i per acabar amb els agredolços.
D'una banda, s’hi han muntat una vintena de parades de llavors pròpies del país i que s'estan perdent, amb la massificació i la estandardització de la venda d'espècies per part de les grans empreses subministradores de fora del nostre territori. Les varietats autòctones estan adaptades al clima i la terra de cada comarca i població i, tot i que moltes vegades no siguin molt productives, si que tenen al seu favor les propietats organolèptiques de gust real, intensitat i qualitat de la planta.
La fira es va complementar amb xerrades, tallers i presentacions que tenien com a eix de fons la temàtica sobre la agricultura d'autoconsum, alternativa i ecològica, com un taller d'identificació de llavors arqueològiques, una passejada per reconèixer diferents tipus d'herbes remeieres a càrrec de Santi Jàvega, una xerrada sobre com afecta el canvi climàtic l'agricultura i l'alimentació i una altra sobre la gestió agroecològica dels fruiters. Les activitats divulgatives de coneixement es van completar amb tallers per fer olis essencials de forma natural i un altre taller sobre la recuperació i conservació de llavors antigues a càrrec dels bagencs de Les Refardes, uns dels pioners en aquest àmbit. Des d'un punt de vista més acadèmic, per part de la Universitat de Vic-UCC, Carme Casas, va fer una conferència sobre la riquesa vegetal de la plana de Vic.
La fira, el passat cap de setmana. Foto: Toni Carrasco
Durant la fira també es va presentar l'únic Banc de Llavors d'Osona, dins un projecte anomenat Graners d'Osona, i que està ubicat físicament a la Caseta del Pou, prop del Parc de la Muntanyeta. Aquest espai, organitzat per voluntaris, és obert a tothom i és on s'emmagatzemen les llavors produïdes pels agricultors locals per tal de preservar i proporcionar llavors a les persones interessades. Així, tothom que vulgui pot replantar llavors, intercanviar llavors i aportar noves llavors de varietats locals.
Diumenge a la tarda va tenir lloc el concurs de conserves, que fou la novetat d'aquesta edició, i on el jurat estava format pels cuiners i gastrònoms Ignasi Camps i Pep Salsetes. Es van presentar una trentena de conserves que havien de seguir unes condicions bàsiques: els ingredients només podien ser hortalisses, fruites i bolets.
El jurat, desprès de fer un tast, valorava bàsicament el gust i la originalitat. Entre els participants es van poder trobar des de salses de tomàquet, melmelades, chutneys, etc. L'ordre de degustació va començar pels gustos més salats, els dolços i per acabar amb els agredolços.
La fira, el passat cap de setmana. Foto: Toni Carrasco