Vic dóna la paraula a la ciutadania en l'inici de la redacció del nou POUM

El programa de participació inclou una enquesta d’opinió i diferents taules sectorials per recollir el màxim de sensibilitats possibles | L’Ajuntament ha distribuït 19.000 enquestes

Presentació del programa de participació ciutadana del nou POUM de Vic
Presentació del programa de participació ciutadana del nou POUM de Vic | Adrià Costa
Redacció Osona.com
10 d'abril del 2016
Actualitzat a les 11:00h
L’Ajuntament de Vic ha presentat en roda de premsa el programa de participació ciutadana, aprovat en el ple del passat dimecres, del nou POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal). Tal i com ha expressat la regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, aquesta és la primera fase de la nova redacció d’aquest pla que s'ha de veure des d'una nova perspectiva:  “Després de la suspensió del que es va aprovar l’any 2010, és una oportunitat per revisar el planejament urbanístic i adaptar-lo a un context econòmic i a uns escenaris de creixement radicalment diferents dels que el van acompanyar durant la seva redacció, set anys enrere”. En aquest sentit, la regidora ha expressat públicament l’agraïment a la resta de formacions polítiques del consistori per haver trobat el consens en aquest primer pas de la redacció i revisió del nou POUM.

El POUM és l’instrument d’ordenació integral del municipi, que ha de permetre planificar el desenvolupament del territori i que, per tant, afecta directament al conjunt de la població de Vic i el seu entorn immediat. El POUM defineix diferents aspectes de la ciutat com ara els seus carrers, els seus edificis, parcs i equipaments, però també el seu entorn rural i la seva relació física amb els municipis veïns.

Les arquitectes de l’Oficina Tècnica del POUM, Núria Oliver i Marta Rofín, han explicat el programa de participació ciutadana que s’ha iniciat ja i que inclou el repartiment a totes les llars de Vic d’una enquesta ciutadana amb l’objectiu de percebre el màxim les inquietuds de la ciutadania (s’han editat 19.000 exemplars). Destacar que aquesta també es pot realitzar a través l’on-line, al web habilitat per a l'ocasió.

D’altra banda, el programa de participació contempla cinc taules de participació sectorials que són: la taula d’equipaments sanitaris i assistencials, que tindrà lloc el 18 d’abril; la d’equipaments culturals, educatius i esportius, que es farà el 25 d’abril; la taula de l’àmbit de l’entorn natural, que està programada pel 27 d’abril; la sectorial, que tractarà la temàtica d’habitatge, equipaments socials i cívics i espai públic, es farà el 2 de maig; i, finalment, la d’infraestructures, mobilitat, desenvolupament urbà i activitat econòmic serà l’11 de maig. Totes elles tindran lloc a dos quarts de 8 del vespre al 1er pis de Palau Bojons (Pl. Dom Miquel de Clariana, 3).
 
D’altra banda, el programa de participació inclou unes taules de debat del centre històric dins el marc de les jornades Debats tranversals d’arquitectura – VICCC 2016, que se celebraran a Vic durant el mes de juny i que permetran reflexionar sobre el patrimoni i la història, la política d’habitatge, la cohesió i la inclusió social, la sostenibilitat i l’equilibri del territori aplicats al centre històric de la capital d’Osona. Dins aquesta fase de participació s’inclouen reunions de treball específiques amb entitats o col·lectius diversos, amb representants polítics i tècnics de municipis veïns, així com un treball constant amb els diferents departaments del mateix Ajuntament de Vic i els regidors del consistori vigatà.

Les fases de l’aprovació del POUM

Pere Solà, coordinador del POUM, ha explicat de forma detallada les fases que inclou la redacció d’aquest document i la cabdal importància que representa per a la ciutat i les persones. Solà ha posat de relleu que el pla ha de respondre les múltiples sensibilitats de la ciutadania.

La primera fase es concreta en la redacció i acord de publicació de l’avanç de pla que ha de contenir els objectius generals de totes les aportacions i sensibilitats, que s’hauran recollit a partir de la participació ciutadana. Passat aquesta fase s’exposa públicament i és en aquest moment que la ciutadania pot formular suggeriments al document.
 

Vic, des del cel, l'any 2011. Foto: Josep Maria Costa


La segona fase és l’aprovació inicial del pla, que ha de contenir un document més precís i que ja incorporarà normes escrites i plànols normatius amb més detall. Tot seguit, se sotmet a exposició pública i paral·lelament es recullen al·legacions, a la vegada que se sol·liciten els informes als organismes amb competències sectorials.

La tercera fase consisteix en l’aprovació provisional del pla, un document que incorpora les possibles al·legacions que s’hagin pogut presentar i els informes sectorials rebuts. Seguidament, es tramet el document a la comissió territorial d’urbanisme per a la seva aprovació definitiva.

Finalment, s’arriba ja a la quarta fase, que és l’aprovació definitiva del pla i que en aquest cas és la Comissió Territorial d’Urbanisme de les comarques centrals que cal que hi doni el seu vist-i-plau. Serà en aquest punt i amb la publicació del pla al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) que esdevindrà un document ferm i executiu per aplicar al conjunt del municipi.  

Totes aquestes fases podran prosperar, sempre sota el consens entre totes les formacions polítiques de l’actual consistori, en tant que es tracta d’un projecte de cabdal importància per a la ciutat.
Arxivat a